понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  14779 прочитания

  Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас

  Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
  25 април 2024, 16:25 a+ a- a

  Символична първа копка за разширение на производството и изграждането на нови екологични мощности на завод "Аурубис" направи министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов. Това е най-мащабната немска инвестиция в България, каза по време на церемонията главният изпълнителен директор на Група „Аурубис“ Роланд Харингс.

  Германската компания стартира нова инвестиционна програма на стойност 800 млн. лв. в медодобивния си завод край Пирдоп и Златица в следващите 4 години. Част от големите проекти в нея са разширяване на рафинерията за катодна мед и изграждането на два нови фотоволтаични парка.

  „Това е важен ден за България и за българо-немските отношения“, каза Николов по време на официалната церемония. Той подчерта, че правителството поставя фокус именно върху инвестиции като тази, които генерират по-голяма добавена стойност в българската индустрия и производство. По думите му немските компании са сред най-големите инвеститори у нас. Около 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са именно германски фирми, а "Аурубис" е най-голямата от тях.

  С новата инвестиция на компанията започва строежът за разширяване на рафинерията за катодна мед. Капацитетът ще бъде увеличен от 230 000 тона до 340 000 тона годишно. Рафинираната мед е ключов материал за енергийния преход, свързаността и дигитализацията и е основен експорт на България.

  Започва и изграждането на два нови фотоволтаични парка, „Аурибис-2“ и „Аурубис-3“. С добавянето на четвърти догодина, капацитетът за зелена енергия ще достигне 41 MWp.

  Програмата е част от дългосрочната стратегия за постигане на въглеродна неутралност на компанията до 2050 г. и осигуряване на устойчиво производство на ключови за европейската икономика материали.

  В церемонията участваха още Соня Миклай, главен управител на Германо-българската търговско-икономическа камара, Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“ и президент на ГБТИК, кметовете на община Пирдоп и Златица.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 46 минути
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 4 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 5 часа
  преди 6 часа
  Федералният резерв остави лихвите непроменени
  Американската централна банка прогнозира едно намаляване през 2024 г.
  14 юни 2024, 14:39
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.