неделя, 19 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    973 прочитания

    Производители подготвят ваксини срещу птичи грип

    Мярката е превантивна, богатите нации вече са запазили дози
    20 март 2023, 16:36 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Някои от водещите световни производители на противогрипни ваксини казват, че биха могли да направят стотици милиони ваксини срещу птичи грип за хора в рамките на месеци, ако нов щам на птичия грип някога прескочи разделението между видовете.

    Едно настоящо огнище на птичи грип, известно като H5N1 clade 2.3.4.4b, е убило рекорден брой птици и заразени бозайници. Случаите при хора обаче остават много редки и глобалните здравни служители казаха, че рискът от предаване между хората все още е нисък, съобщи „Ройтерс“.

    Ръководители на три производителя на ваксини – GSK Plc, Moderna Inc и CSL Seqirus, собственост на CSL Ltd, казаха пред „Ройтерс“, че вече разработват или са на път да тестват проби от човешки ваксини, които по-добре съвпадат с циркулиращия подтип, като предпазна мярка срещу бъдеща пандемия. Други, като Sanofi, казаха, че са „готови“ да започнат производство, ако е необходимо, със наличния към момента щам H5N1 на склад.

    Освен това има натиск сред компаниите да разработят ваксина срещу птичи грип за домашни птици, пазар, потенциално много по-голям от този за хората. По-малко успокояващо обаче е, че повечето от потенциалните дози за хора са предназначени за богати страни в дългосрочни договори за готовност, казаха световни здравни експерти и компании.

    Плановете за пандемия на много държави гласят, че противогрипните ваксини трябва да бъдат поставени първо на най-уязвимите, докато доставките са ограничени. Но по време на COVID-19 много страни, богати на ваксини, имунизираха големи части от населението си, преди да обмислят споделяне на дози.

    „Потенциално бихме могли да имаме много по-лош проблем с натрупването на ваксини и ваксиналния национализъм при избухване на грип, отколкото видяхме с COVID“, каза д-р Ричард Хачет, главен изпълнителен директор на Коалицията за иновации в подготвеността за епидемии (CEPI), която помага за финансирането на изследванията за ваксини.

    Международна рамка за пандемичен грип разпределя 10% от глобалните доставки за Световната здравна организация (СЗО), които тя да сподели със страните с ниски и средни доходи. За разлика от това, СЗО търси гаранции за 20% глобалното снабдяване за други видове пандемии след COVID.

    Агенцията на ООН заяви, че е подписала правно обвързващи споразумения с 14 производители за 10% от тяхната ваксина срещу пандемичен грип „когато излезе от производствената линия“, в комбинация с дарени дози и дози, които агенцията ще закупи на достъпна цена. Споразуменията включват 6 от най-големите производители на ваксини срещу сезонен грип, като GSK, Sanofi и CSL Seqirus, каза СЗО.

    СЗО не коментира потенциала за натрупване на ваксини при грипна пандемия, но каза, че се разработват механизми, „така че страните да могат да работят заедно, а не да се конкурират помежду си“, за да отговорят на подобна криза. Организацията е „напълно уверена“, че производителите и държавите-членки ще изпълнят задълженията си.

    При пандемия производителите на ваксини биха изместили производството на ваксини срещу сезонен грип и вместо това биха направили ваксини, съобразени с новото огнище, когато е необходимо. Те вече имат капацитета да направят стотици милиони дози.

    Много от потенциалните пандемични ваксини са предварително одобрени от регулаторите въз основа на данни от изпитвания върху хора, които показват, че ваксините са безопасни и предизвикват бърз имунен отговор, процес, който вече се използва при ваксините срещу сезонен грип. Това означава, че може да не се нуждаят от допълнителни изпитания върху хора, дори ако трябва да бъдат променени, за да съответстват по-добре на щама, преминал у хората. Данните за това колко добре ваксините действително предпазват от инфекция ще се събират в реално време.

    По данни на СЗО има близо 20 лицензирани ваксини срещу по-разпространения щам H5 на грипа. Съществуващите антивирусни лечения за вече заразени хора също ще помогнат за смекчаване на въздействието.

    В същото време преминаването към широкомащабно производство на по-насочена ваксина може да отнеме месеци, казаха производителите. Някои потенциални инжекции използват традиционен метод, отглеждайки вируса, използван във ваксините, в кокоши яйца в продължение на 4-6 месеца.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 2 дни
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 2 дни
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 2 дни
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 2 дни
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари