петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1584 прочитания

    100 общини във Франция са на режим на водата

    Нивото на р. Дунав е близко до най-ниското за всички времена, Европа се бори с невиждана суша
    08 август 2022, 11:11 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Френското правителство създаде кризисен екип за справяне с историческата суша, която остави повече от 100 общини без питейна вода. Камиони превозват вода до тези райони, тъй като „нищо не е останало в тръбите“, каза министърът на екологичния преход Кристоф Бешу. „Това е ситуация, каквато не сме виждали... И лошата новина е, че доколкото виждаме, няма причина да мислим, че ще спре.“

    Премиерът Елизабет Борн предупреди, че Франция е изправена пред „най-тежката суша“, регистрирана някога в страната. Горещата вълна, която мъчи страната от юни, накара дърветата и храстите да се изгубят листата си по-рано, което доведе до есенни гледки, пише Euronews.

    След захлаждане в някои региони френската национална метеорологична служба Météo-France прогнозира по-нататъшно повишаване на температурите от неделя (7 август) нататък и още по-суха почва въпреки скорошните бури. В следващите няколко дни прогнозата е за температури доста над 30 градуса по Целзий и достигащи до 37°C в южните части на страната.

    „Максималните температури между 32°C и 36°C много вероятно могат да се задържат за дълго време в голяма част от страната“, каза Météo-France.

    Популярни туристически дестинации в Италия като Флоренция и Палермо са сред 16 италиански града в списъка с „червена тревога“, като температурите надхвърлят 40°C.

    Производството на ориз в долината на река По е под сериозна заплаха, тъй като сушата и горещото време продължават да карат оризовите полета да изсъхват напълно и да стават солени от използването на водоносни пластове. Фермерите казват, че реколтата от ориз, използван за ризото, може да бъде увредена с години от повишеното съдържание на сол в земята, което убива растенията.

    Част от пакета от правителствени мерки на стойност €17 млрд. за справяне с кризата с разходите за живот в Италия също е насочена към смекчаване на последиците от сушата, най-лошата от 70 години в страната. Миналия месец министърът на земеделието на Италия предупреди парламента, че една трета от селскостопанската продукция на Италия е изложена на риск поради суша и лоша водна инфраструктура и че ситуацията само ще се влоши през следващите години.

    Нидерландския министър на инфраструктурата и управлението на водите Марк Харбърс призова хората да се къпят по-бързо и да не мият колите си или да поливат градината. Собствениците на плаващи къщи в Арнем казват, че разликата между лятното и зимното ниво на водата е толкова голяма, че лодките лежат под ъгъл. Правителството предупреди, че се очаква сушата да „продължи известно време“ и се обмислят допълнителни мерки за опазване на водата по време на сушата – като същевременно се гарантира, че остава налична достатъчно питейна вода.

    Страната е защитена от вода чрез известна система от язовири, диги и канали, но с около една трета от земната си площ под морското равнище, тя остава особено уязвима от изменението на климата.

    Някои региони на Нидерландия, вторият по големина износител на селскостопански продукти в света след САЩ, вече забраниха на фермерите да поливат посевите си с повърхностна вода. Някои канали за навигация са затворени. Сега приоритет ще бъде даден на безопасността на системате от диги, следвана от питейната вода и енергийните доставки, според правителството.

    В Румъния нивата на водата на р. Дунав са спаднали толкова много, че в района на Калафат изплуваха пясъчни острови. Нивата на река Дунав вече са близо до най-ниските си нива. Правителството планира да увеличи инвестициите в проекти за напояване, за да ограничи щетите по реколтата в бъдеще.

    Португалия регистрира най-горещия си юли от 1931 г. насам, съобщи метеорологичната служба на страната IPMA в петък (5 август). Горещината влоши сушата в Португалия, като 45% от страната е в „екстремна суша“, най-високата класификация, а останалата част в „тежка“ суша, която е втората най-голяма, до края на юли.

    Средната температура е била 25,14°C, съобщи IPMA, почти 3 градуса по Целзий по-висока от очакваната средна за юли. Националните валежи са били 3 милиметра, около 22% от нормалното количество.

    В сряда (3 август) ЕК призова държавите-членки да използват повторно пречистените градски отпадъчни води за напояване на селското стопанство.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 17 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 22 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 22 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 23 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам