четвъртък, 11 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  453 прочитания

  Френската EDF намалява производството на ядрена енергия

  Причината: температурата на водата в реките се е повишила
  05 август 2022, 08:04 a+ a- a

  Снимка: EDF

  Френският доставчик на електроенергия EDF временно намалява производството на електроенергия от ядрените си електроцентрали на реките Рона и Гарона. Причините – горещите вълни са повишили температурата на реките, което ограничава възможността те да се използват за охлаждане на реакторите, съобщи The Guardian.

  Компанията, която е притежание почти изцяло на държавата и е най-големият производител на ядрена енергия в Европа, обясни, че ще намали допълнително производството в няколко електроцентрали на двете реки, тъй като горещите вълни страната продължават, но ще поддържа производството на минимум, за да е стабилна електропреносната мрежа.

  Компанията започна да въвежда ограничения в производството в средата на юли в няколко централи, разположени по течението на Рона и Гарона заради високите температури.

  След горещините през 2013 г. френският енергиен регулатор определи граници на температурата в реките, както и на обема вода, под които електроцентралите трябва да намалят производствения си капацитет, за да е сигурно, че водата, която се използва за охлаждане няма да навреди на природата, когато се освобождава обратно в реките.

  От 2000 г. насам загубите от производство на електроенергия заради висока температура на водата и ниски нива на реките се равняват на 0,3% от годишно произведената енергия. Половината от общо 56 ядрени реактора на EDF са изключени заради планирана поддръжка, която бе отложена заради пандемията. В резултат на това компанията изчисли, че произведената енергия тази година ще е най-малко от 30 години насам. Това се случва в момент, когато Европа е изправена пред енергийна криза заради нахлуването на Русия в Украйна, отбелязва изданието.

  Очаква се температурите в южна Франция да достигнат 40 градуса по Целзий.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Инфлацията в САЩ се забави през юли
  Тя е 8,5% на годишна база, което е 0,6% по-малко спрямо предходния месец
  преди 14 часа
  A1 България приключи придобиването на ИТ компанията СТЕМО
  Двете компании ще продължат да работят самостоятелно, но с обща цел – дигитализацията на бизнеса
  преди 14 часа
  Малките и средни компании ще могат да се възползват от 735 млн. лв. безвъзмездни средства
  Средствата ще бъдат достъпни до края на годината, според министър Пулев до МПС ще стигат по 5 млн. лв. дневно
  преди 15 часа
  Проучване: България остава атрактивна за дискаунт веригите
  Търговски марки пренасочват експанзията си към Централна и Източна Европа заради войната в Украйна, което допринася за засиленото търсене на площи, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 16 часа
  Боровец и Созопол са най-скъпите курорти за покупка на жилище у нас
  Жилищата в морските и планинските курорти отварят нова глава в развитието на този дълго подценяван сегмент от пазара, а обемите от сделки там бележат значителни ръстове, отчитат от Bulgarian Properties