вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2475 прочитания

    Франция прие закона за здравен пропуск за ресторанти и вътрешни пътувания

    Той също трака задължава здравните работници да се ваксинират
    26 юли 2021, 15:48 a+ a- a

    Рано в понеделник (26 юли) парламентът на Франция одобри закон, който изисква специални здравни пропуски за всички ресторанти и вътрешни пътувания и налага задължителни ваксинации за всички здравни работници, предаде AP.

    И двете мерки предизвикаха протести и политическо напрежение. Президентът Еманюел Макрон и неговото правителство казват, че са необходими за защита на уязвимото население и болниците, тъй като инфекциите се възобновяват и за да се избегнат нови блокировки.

    Законът изисква всички работници в сектора на здравеопазването да започнат да се ваксинират до 15 септември или да рискуват отстраняване. Той също така изисква „здравна карта“ за влизане във всички ресторанти, влакове, самолети и някои други обществени места. Първоначално се прилага за всички възрастни, но ще важи за всички на 12 и повече години, считано от 30 септември.

    За да получат пропуска, хората трябва да имат доказателство, че са напълно ваксинирани, наскоро тествани с отрицателен резултат или наскоро възстановени от вируса. Ще се приемат хартиени или цифрови документи. Законът казва, че правителствен указ ще очертае как да се обработват документите за ваксинация от други страни.

    Законът беше представена само преди 6 дни. Законодателите са работили през нощта и през уикенда, за да постигнат компромисна версия, одобрена от Сената в неделя (25 юли) вечерта и от Народното събрание след полунощ. Правилата могат да се прилагат до 15 ноември, в зависимост от ситуацията с вируса.

    Макрон апелира за национално единство и масова ваксинация за борба с възраждащия се вирус и нападна онези, които подклаждат антиваксърски настроения и протести.

    Около 160 000 души протестираха в цяла Франция в събота срещу специалния пропуск за ресторанти и задължителните ваксинации за здравните работници. Много участници извикаха „свобода!“ и каза, че правителството не трябва да им казва какво да правят.

    Посещавайки болница във Френска Полинезия след това, Макрон призова за националното единство и попита: „Какво струва вашата свобода, ако ми кажете „Не искам да бъда ваксиниран“, но утре заразите баща си, майка си или себе си?“ Въпреки че заяви, че протестиращите са „свободни да се изразяват по спокоен и уважителен начин“, той каза, че демонстрациите няма да накарат коронавирусът да изчезне.

    Повече от 111 000 души с вируса са починали във Франция, която регистрира около 20 000 нови инфекции дневно в сравнение с няколко хиляди по-рано този месец. Притесненията за болниците се появяват отново, предава още AP.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 18 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 18 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 19 часа
    преди 20 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 24 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев