вторник, 28 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1821 прочитания

  Франция прие закона за здравен пропуск за ресторанти и вътрешни пътувания

  Той също трака задължава здравните работници да се ваксинират
  26 юли 2021, 15:48 a+ a- a

  Рано в понеделник (26 юли) парламентът на Франция одобри закон, който изисква специални здравни пропуски за всички ресторанти и вътрешни пътувания и налага задължителни ваксинации за всички здравни работници, предаде AP.

  И двете мерки предизвикаха протести и политическо напрежение. Президентът Еманюел Макрон и неговото правителство казват, че са необходими за защита на уязвимото население и болниците, тъй като инфекциите се възобновяват и за да се избегнат нови блокировки.

  Законът изисква всички работници в сектора на здравеопазването да започнат да се ваксинират до 15 септември или да рискуват отстраняване. Той също така изисква „здравна карта“ за влизане във всички ресторанти, влакове, самолети и някои други обществени места. Първоначално се прилага за всички възрастни, но ще важи за всички на 12 и повече години, считано от 30 септември.

  За да получат пропуска, хората трябва да имат доказателство, че са напълно ваксинирани, наскоро тествани с отрицателен резултат или наскоро възстановени от вируса. Ще се приемат хартиени или цифрови документи. Законът казва, че правителствен указ ще очертае как да се обработват документите за ваксинация от други страни.

  Законът беше представена само преди 6 дни. Законодателите са работили през нощта и през уикенда, за да постигнат компромисна версия, одобрена от Сената в неделя (25 юли) вечерта и от Народното събрание след полунощ. Правилата могат да се прилагат до 15 ноември, в зависимост от ситуацията с вируса.

  Макрон апелира за национално единство и масова ваксинация за борба с възраждащия се вирус и нападна онези, които подклаждат антиваксърски настроения и протести.

  Около 160 000 души протестираха в цяла Франция в събота срещу специалния пропуск за ресторанти и задължителните ваксинации за здравните работници. Много участници извикаха „свобода!“ и каза, че правителството не трябва да им казва какво да правят.

  Посещавайки болница във Френска Полинезия след това, Макрон призова за националното единство и попита: „Какво струва вашата свобода, ако ми кажете „Не искам да бъда ваксиниран“, но утре заразите баща си, майка си или себе си?“ Въпреки че заяви, че протестиращите са „свободни да се изразяват по спокоен и уважителен начин“, той каза, че демонстрациите няма да накарат коронавирусът да изчезне.

  Повече от 111 000 души с вируса са починали във Франция, която регистрира около 20 000 нови инфекции дневно в сравнение с няколко хиляди по-рано този месец. Притесненията за болниците се появяват отново, предава още AP.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  ЕК започва да наблюдава собствеността върху медиите
  Става все по-трудно да се разбере кой е собственикът на медиите в ЕС, смята еврокомисарят Вера Йоурова
  преди 10 часа
  ЕK отпуска 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове
  Общо 20 държави от ЕС ще получат осигурените средства
  преди 12 часа
  Над една трета от учителите са ваксинирани поне с една игла
  Засега няма причина да се преминава масово към онлайн обучение, посочи министърът на образованието
  преди 12 часа
  Японската централна банка ще продължи с програмите за подпомагане на бизнеса
  Според управителя Курода икономическото възстановяване ще стане по-ясно с намаляването въздействието на пандемията
  преди 13 часа
  Progress придобива Kemp
  Сделката на стойност $258 млн., е част от стратегията на Progress за растеж на бизнеса през следващите години