сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1828 прочитания

    Франция вече е в четвъртата вълна на Covid-19

    Това заяви премиерът Жан Кастекс
    22 юли 2021, 08:36 a+ a- a

    Франция вече е в четвъртата си вълна на Covid-19, заяви в сряда (21 юли) премиерът Жан Кастекс.

    Кастекс заяви, че 18 181 нови случая, регистрирани за 24 часа до вторник следобед, представляват 140% скок спрямо предходната седмица и твърди, че 96% от тези нови инфекции са наблюдавани при неваксинирани хора, съобщава Euronews.

    „Ние сме в четвъртата вълна“, каза Кастекс пред TF1 news. „Вариант делта е тук, той е тук, той е по-голямата част (от случаите) и това, което го характеризира от предшестващите го е, че е много по-заразен... Трябва да реагираме и в същото време ключът е известен, той не е напълно нов, но заразността на този вариант делта ни задължава още повече, трябва да ваксинираме“, каза той.

    Телевизионното му обръщение идва, тъй като здравната карта за Covid-19 - удостоверяваща, че притежателят е бил напълно ваксиниран, тестван отрицателно през последните 48 часа или се е възстановил от болестта през предходните шест месеца - е задължителна за посещение на места за отдих и култура.

    Понастоящем френските депутати обсъждат законопроект, предвиждащ изискването за здравна карта да бъде разширено до барове, ресторанти, търговски центрове и градски транспорт на дълги разстояния.

    Мярката беше обявена миналата седмица от президента Еманюел Макрон в опит да засили ваксинациите, които се забавиха през юни. Съобщението доведе до повишаване на исканията за ваксинация с три милиона, според Кастекс, но също така предизвика демонстрации в цялата страна.

    Протестиращите твърдят, че мярката е „либертицидна“. Много от тях обаче бяха осъдени за сравнение между мярката и преследването на евреите от нацисткия режим.

    „Ще бъдем непримирими с онези, които в името на своите идеали, които аз абсолютно не споделям, прибягват до актове на насилие, правят сравнения или се позовават на жълтата звезда или Шоа, атакуват парламентарни офиси, подпалват центровете за ваксинация,“ предупреди той.

    За да отговори на увеличеното търсене на ваксини, правителството предоставя допълнителни пет милиона дози на разположение преди края на месеца, каза Кастекс.

    Повече от 37,8 милиона души са получили поне една доза от ваксината във Франция - 56% от жителите, а 30,8 милиона са напълно имунизирани.

    Правителството обяви по-рано тази седмица, че ще изпълни целта си да администрира 40 милиона първични ваксинации до края на юли - месец по-рано от планираното - и сега предвижда 50 милиона първи инжекции до края на август.

    „Това е много амбициозна цел, но също така показва, че сме разбрали сериозността на ситуацията“, каза Кастекс.

    И накрая, той подчерта, че въпреки че не са взети решения за допълнителни мерки на национално ниво за справяне с неотдавнашното нарастване на инфекциите, префектите имат силата да налагат ограничения на местно ниво. Те включват изисквания за маски, предсрочно затваряне на предприятия, които приемат хора, и анулиране на събития.

    Префектите от два департамента - Източни Пиренеи и От Корс - направиха това през последните дни, след като честотата им се повиши до 372 и 380 случая на 100 000 жители. В национален мащаб честотата на заболеваемост на 17 юли възлиза на 84 инфекции на 100 000 население.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 2 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 3 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 3 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 5 часа
    преди 8 часа