петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1499 прочитания

    И Франция задължава здравните работници да се ваксинират

    Ограничителните мерки ще са насочени към неваксинираното население, за качване на влак, влизане в ресторант и театър, ще е необходимо доказателство за ваксинация
    13 юли 2021, 15:32 a+ a- a

    Всички здравни работници във Франция трябва да бъдат ваксинирани срещу Covid-19, а всеки, който иска да влезе в кино или да се качи на влак, ще трябва да покаже доказателство за ваксинация или отрицателен тест съгласно новите правила, обявени от президента Еманюел Макрон в понеделник (12 юли).

    Разкривайки обширни мерки за борба с нарастването на инфекциите, Макрон заяви, че ваксинацията засега няма да бъде задължителна за широката общественост, но подчерта, че ограниченията ще се фокусират върху тези, които не са ваксинирани. „Трябва да вървим към ваксинация на всички французи, това е единственият път към нормален живот“, каза Макрон в телевизионно обръщение към нацията.

    Здравният министър Оливие Веран заяви, че на здравните работници няма да бъде позволено да ходят на работа и няма да им се плаща, ако не бъдат ваксинирани срещу Covid-19 до 15 септември, предаде „Ройтерс“.

    „До 15 септември всички здравни работници трябва да са получили втората си доза“, каза той пред телевизия LCI, без да обясни какъв вид контрол ще бъде въведен за налагане на мярката.

    Задължителната ваксинация, дори за здравни работници и други специалисти, които влизат в контакт с хора, уязвими на Covid-19, не е широко разпространена в Европа и Макрон я беше изключил за Франция на по-ранен етап от пандемията.

    Но забавянето на процентите на ваксинация и рязкото нарастване на новите инфекции поради силно заразния, сега доминиращ вариант делта, принудиха правителството да преосмисли позицията си за здравните работници, които сега трябва да се ваксинират до 15 септември. Ваксинацията ще бъде задължителна и за хората, работещи в домове за пенсионери.

    „Започва нова надпревара срещу часовника“, каза Макрон.

    Като първи признак, че новият набор от мерки може да бъде по-убедителен за ваксиниране, Doctolib, уебсайтът, където мнозина резервират своя час за ваксина, беше затрупан след речта на Макрон, а според тракера за данни Guillaume Rozier десетки хиляди са се втурнали да си запишат час.

    Макрон каза, че здравната карта, необходима за посещение на многолюдни събития и клубове, сега ще се използва много по-широко, включително за влизане в ресторанти, кина и театри. Също така ще е необходима при качване на влакове и самолети за дълги разстояния от началото на август, което дава допълнителен стимул на хората да се имунизират.

    „Ще наложим ограничения върху тези, които не са ваксинирани, а не върху всички“, каза Макрон и заяви, че тестовете за Covid-19 от октомври ще бъдат безплатни само за тези с медицинско предписание, което е допълнителен стимул за хората да се ваксинират.

    Здравната карта предоставя доказателство, че човек е бил ваксиниран срещу коронавирус или наскоро е имал отрицателен PCR тест за Covid-19.

    Франция премина от средно над 400 000 първи дози на ден в края на май до около 165 000 на ден в момента. Около 53,1% от французите са получили една доза ваксина срещу Covid-19, а 40,6% са напълно имунизирани - недостатъчно, за да спрат разпространението на вируса.

    Бързо разпространяващият се вариант делта рискува да подкопае икономическото възстановяване, ако му бъде позволено да излезе извън контрол, принуждавайки някои правителства да преосмислят своите стратегии за Covid-19 точно когато гражданите очакват с нетърпение лятната ваканция.

    Гърция също заяви в понеделник, че здравните работници и персоналът на старческите домове ще трябва да бъдат ваксинирани. Досега Италия, която направи ваксините задължителни за здравните работници в края на март, беше изключение.

    След спада от повече от 42 000 на ден в средата на април на по-малко от 2000 на ден в края на юни, средният брой на новите инфекции на ден във Франция отново се увеличава, като сега е близо 4000 на ден.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 2 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 2 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 3 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 4 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate