събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    776 прочитания

    Текущите горещи вълни биха били „на практика невъзможни“ без влиянието на човека

    Ново проучване показва, че горещите вълни, които в момента тормозят Северното полукълбо, биха се случвали рядко и с по-малък интензитет
    26 юли 2023, 14:18 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Животозастрашаващите горещи вълни, които изпепелиха градове в САЩ и разпалиха горски пожари в Европа през последните седмици, биха били „на практика невъзможни“ без влиянието на климатичните промени, причинени от човека, каза екип от международни изследователи във вторник (25 юли). Глобалното затопляне, казаха те, също така направи 50 пъти по-вероятната неотдавнашната рекордна гореща вълна в Китай.

    Високите температури наказват Северното полукълбо това лято, пише npr. В САЩ повече от 2000 температурни рекорда са били счупени през последните 30 дни, според федерални данни. В Южна Европа обсерватория в Палермо, Сицилия, която поддържа температурни записи на средиземноморския бряг от 1791 г., достигна 47,2 градуса по Целзий в понеделник (24 юли), счупвайки предишния си рекорд. А в Китай малък северозападен град наскоро регистрира най-горещата температура в историята на страната.

    Юли вероятно ще бъде най-горещият месец на Земята, откакто се водят записи.

    „Без изменението на климата изобщо нямаше да видим това или би било толкова рядко, че по същество нямаше да се случва“, каза Фридерике Ото, учен по климата в Imperial College Лондон, който помага в провеждането на новото изследване като част от група за сътрудничество наречен World Weather Attribution.

    Ел Ниньо, естествен метеорологичен модел, вероятно допринася за част от топлината, казаха изследователите, „но изгарянето на изкопаеми горива е основната причина горещите вълни да са толкова тежки“.

    Глобалните температури се повишават с близо 2 градуса по Фаренхайт от началото на Индустриалната революция, когато хората започват сериозно да изгарят изкопаеми горива като въглища и природен газ.

    За да определят каква роля е изиграло това затопляне върху настоящите горещи вълни, изследователите са разгледали данните за времето от трите континента и са използвали рецензирани компютърни симулации на модели, за да сравнят климата, какъвто е днес, с това, което е било в миналото. Проучването е така нареченият доклад за бързо приписване, който има за цел да обясни ролята на изменението на климата в текущи или скорошни екстремни метеорологични събития. Документът все още не е рецензиран.

    Изследователите откриват, че емисиите на парникови газове не само правят екстремните горещи вълни (най-смъртоносните метеорологични явления в света) по-чести, но и че са направили настоящите горещи вълни по-горещи, отколкото иначе биха били с няколко градуса по Фаренхайт – откритие, което според Ото, не е изненадващо.

    Бернадет Уудс Плаки, главен метеоролог в Climate Central, която не е участвала в изследването, но е прегледала констатациите му, е съгласна с тази оценка. „Не е изненадващо, че има климатична връзка с екстремните горещини, които виждаме по света в момента“, казва тя. „Знаем, че добавяме повече парникови газове към нашата атмосфера и продължаваме да добавяме повече от тях чрез изгарянето на изкопаеми горива. И колкото повече топлина влагаме в нашата атмосфера, това ще доведе до по-големи топлинни събития.“

    Дори леко повишаване на температурите може да доведе до увеличаване на заболеваемостта и смъртността, според Световната здравна организация. Високите температури могат да причинят топлинно изтощение, тежка дехидратация и да повишат риска от инфаркт или инсулт. Тези рискове са още по-високи в кварталите с ниски доходи и в цветнокожите общности, където изследванията показват, че температурите често са по-високи, отколкото в кварталите на белите.

    Горещите вълни в Европа миналото лято убиха около 61 000 души - повечето от тях жени - според скорошно проучване, публикувано в списание Nature. Смята се, че задушаващ топлинен купол в северозападната част на Тихия океан през 2021 г. е убил стотици във Вашингтон, Орегон и Британска Колумбия.

    „Опасното изменение на климата е тук сега“, каза Майкъл Венер, старши учен в Националната лаборатория „Лорънс Бъркли“, който изучава как изменението на климата влияе върху екстремното време и е публикувал работа за топлинния купол за 2021 г. „Казвам това от 10 години, така че сега казвам, че „опасните климатични промени са тук и ако не знаете значи не обръщате внимание“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19