петък, 10 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1329 прочитания

    Ел Ниньо се появи, очаква се покачване на температурите

    Според Световната метеорологична организация в следващите 5 години светът най-вероятно ще запише най-горещата година в историята си
    04 юли 2023, 14:17 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Очаква се температурите да се покачат в големи части на света, след като метеорологичният модел Ел Ниньо се появи в тропическата част на Тихия океан за първи път от 7 години, съобщи Световната метеорологична организация (СМО) във вторник (4 юли).

    Ел Ниньо, затопляне на повърхностните води в източната и централната част на Тихия океан, е свързано с екстремни метеорологични условия от тропически циклони до обилни валежи и тежки засушавания.

    Най-горещата година в света в историята, 2016 г., съвпада със силно Ел Ниньо, въпреки че експертите казват, че изменението на климата е подхранвало екстремни температури дори в години без това явление. Дори този рекорд скоро може да бъде подобрен, според СМО.

    Презь м. май организацията съобщи, че има голяма вероятност поне една от следващите 5 години и петгодишният период като цяло да бъде най-топлият в историята поради Ел Ниньо и антропогенното глобално затопляне.

    „Трудно е да ви кажа дали ще бъде тази или следващата година“, каза Уилфран Муфума Окиа, ръководител на регионалната служба за прогнозиране на климата към СМО, пред репортери в Женева. „Това, което знаем е, че през следващите 5 години вероятно ще имаме една от най-топлите години в историята.“

    Миналия месец Световната здравна организация (СЗО) заяви, че се подготвя за увеличено разпространение на вирусни заболявания като денга, зика и чикунгуня, свързани с Ел Ниньо.

    „Можем с основание да очакваме дори увеличение на инфекциозните заболявания поради температурата“, каза пред репортери Мария Нейра, директор по околната среда, изменението на климата и здравето в СЗО.

    По време на Ел Ниньо ветровете, духащи на запад по екватора, се забавят и топлата вода се изтласква на изток, създавайки по-високи температури на повърхността на океана. Това явление се случва средно на всеки две до седем години и може да продължи девет до 12 месеца, според СМО. Обикновено се свързва с увеличени валежи в части от южната част на Южна Америка, южните Съединени щати, Африканския рог и Централна Азия.

    В миналото е причинявал тежки суши в Австралия, Индонезия, части от Южна Азия, Централна Америка и Северна Южна Америка.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 2 часа
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ
    преди 3 часа
    dm България отчита ръст от 170% на онлайн поръчките
    Близо 400 000 българи са изтеглили приложението за пазаруване Моят dm
    преди 3 часа
    Банката на Англия остави лихвите непроменени
    И направи още една стъпка в посока намаляването им на следващото си заседание през юни
    преди 19 часа