петък, 12 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7768 прочитания

  ИТ лидерите в България: Стефан Стефанов, Progress

  Директорът „Продуктов мениджмънт“ в технологичната компания разказва пред Economy.bg за пътя си досега
  12 май 2022, 14:20 a+ a- a

  Стефан Стефанов, директор „Продуктов мениджмънт“ в Progress. Снимка: Progress

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад? Вижте какво сподели Стефан Стефанов, директор „Продуктов мениджмънт“ в Progress.

  Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  От ранна възраст компютрите са ми били страст. На 13 или 14 г., по времето, когато интернетът беше с модеми по телефонната мрежа, помагах в една компютърна зала с ремонтирането и преинсталирането на компютри. Сприятелихме се със собствениците и там се разпали интересът в мен към софтуера и технологиите. Там беше и първият ми сблъсък с езика за програмиране VB, който мой приятел беше донесъл на 6 CD-та. Благодарен съм на родителите ми за това, че отрано ми купиха компютър, с който съм прекарал безброй часове. Помня как с баща ми ходихме до Варна за монитор марка Apricot с тегло сигурно 15 – 20 кг.

  Образованието ми е в посока мениджмънт в туризма. Въпреки че това е съвсем различна сфера, нещото, което научих там и до днес ми е изключително полезно, е фокусът върху нуждите и желанията на клиентите, както и тесните взаимодействия с тях. 

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Може би бих записал магистратурата ми да е по специалност „Компютърни науки“.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа беше в зала за електронни игри. Беше много интересно за мен, тъй като работих с хора и имах достъп до игрите постоянно. Разбира се, имайки предвид образованието ми, съм работил и в сферата на туризма, но най-полезна беше възможността да работя на летни бригади в САЩ. Освен че срещнах своята половинка, има доста неща, които човек може да научи далеч от дома. Там съм работил отново с клиенти и вследствие имах възможността да работя и като мениджър и да ръководя екипи и дейността на среден бизнес.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  По време на кариерата си в Progress досега съм имал възможност да се докосна до различни звена в бизнеса със софтуерни продукти – техническа поддръжка, продуктов мениджмънт за множество продукти и продуктов маркетинг. Всяка от ролите в тези звена ми е разширявала хоризонта за цялостния бизнес и процесите в него, както и ми е давала възможност да работя и да се уча от страхотни професионалисти. 

  „Винаги гледай голямата картинка и знай, че няма нещо, което да не може да се постигне с достатъчно желание и мотивация.“ Снимка: Progress

  Как започнахте в Progress?
  Започнах в Progress (тогава Telerik) през 2010 г. след участие в Телерик Академия. Преди това завърших Национална академия по разработка на софтуер (НАРС). В Progress започнах като инженер по техническа поддръжка в страхотен екип, създаващ компоненти за разработване на десктоп приложения с технологията WinForms. 

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Към настоящия момент заемам ролята на директор „Продуктов мениджмънт“ и имам възможността да работя с много силен екип в три направления – продуктов мениджмънт, продуктов маркетинг и техническа поддръжка. С този екип определяме както продуктовата, така и маркетинг стратегията на компонентите на Progress за потребителски интерфейс за приложения – Progress Telerik и Progress Kendo UI,  разработвани в офиса в София.  Наша цел е и клиентите на продуктите ни да получават най-високо ниво на обслужване. 

  Заедно с екипа от продуктови мениджъри целим да разработваме широка гама от инструменти, които да подпомагат разработката на софтуер. Това включва многобройни интересни активности като проучвания на пазари и конкуренция, дефиниране на хипотези, създаване на MVP и прототипи, както и експерименти с тях, интервюта и колаборация със софтуерни екипи във и извън Progress, както и в партньорство с компании като Microsoft, Google, създаване на роудмапи и много други.

  От гледна точка на продуктов маркетинг, целта ни е да доставим продукта на правилния пазар, правилната персона, с правилната презентация. Основен фокус на екипа е изследване на персоната, пазара, конкуренцията, потребителските нагласи и създаването на оптимална стратегия за маркетингови кампании за всеки един от съществуващите или предстоящи продукти. Продуктовият маркетинг е звено, което работи с много други екипи като например екипа за дигитален маркетинг по определянето на дигиталния микс от канали, които се ползват за продуктите (медии, социални канали, реклами, имейл и други), екип Developer Relations за публичното представяне на продукт, с инженерния екип, инфраструктура и много други. Често посещаваме и различни конференции по целия свят, където се представят продуктите ни. 

  Основната цел на екипа по техническа поддръжка е да се увери, че обслужването на нашите клиенти е на най-високо ниво. Доказателство за това са скорошните ни награди от Асоциацията на специалистите по техническа поддръжка и безбройните доволни клиенти. Това става чрез постоянно експериментиране с промяна в процесите и системите, както и с обучението на страхотните ни технически специалисти. Нашите клиенти са програмисти и очакванията към нас са на високо техническо ниво. 

  Какво Ви мотивира?
  Мотивацията за мен идва от две неща – мащаба на нашата работа и ползите, които доставяме за нашите клиенти по целия сват. 

  От една страна, имаме възможността с продуктите си да помагаме на милиони разработчици на софтуер в цял свят да разработват модерни и функционални уеб, десктоп и мобилни приложения във всякакъв тип софтуер. Няма индустрия, която да не използва нашите продукти. Щастлив съм, че в световен мащаб имаме над 3,4 милиона потребители.

  От друга страна, за мен изключително интересни са сферите на бизнеса и на продуктовия мениджмънт. Възможността да създаваме продукти, които да са полезни на нашите потребители. От проучване и идея през валидация и имплементация до извеждането на продукти на пазара и обслужването на нашите клиенти. Много е мотивиращо да виждаш какви неща се създават с продуктите, по които работим, и благодарността на клиентите ни. 

  С какво не бихте направили компромис?
  Вярвам, че резултати могат да бъдат постигнати с  екип от мотивирани хора, които си взаимодействат и помагат един на друг. Искреност, уважение, желание за учене и развитие са неща, които са изключително важни за мен. 

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  За мен най-ключови качества са желание за учене и силна мотивация. Голяма част от работата по продукти е неизвестна – какъв продукт, за коя персона, за кой пазар, кой проблем да се реши, кой е най-добрият начин да се реши и много други. Успешните хора, които работят по продукти, не се страхуват да излязат от зоната си на комфорт, да експериментират и да учат постоянно. 

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Да управляваш компания не е нещо, което един човек може да прави сам – поне не в голяма компания. Затова от най-ключово значение е да се увери, че има правилните хора с правилните умения в различните сфери на бизнеса, както и да се създаде среда, позволяваща високо ниво на колаборация между тях.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и какво научихте от тях?
  Винаги гледай голямата картинка и знай, че няма нещо, което да не може да се постигне с достатъчно желание и мотивация. 

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Няма нещо, което бих променил. Всичко, през което съм преминал, ме е научило на нещо. 

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  Не само в България, но и в световен мащаб софтуерът е изключително широко разпространен и ще продължава да навлиза във всички сфери на живота. В България делът на ИТ сектора нараства ежегодно и тази тенденция ще продължи в следващите години. Очаквам създадените продуктови компании да постигнат ръст и да се създават все повече нови, които да генерират стойност в глобален мащаб. В България имаме всичко необходимо това да се случи – като талант, екосистема, опции за финансиране. Накрая искам да споделя цитат от Саймън Синек, който много харесвам: Dream big. Start small. But most of all, start. И в допълнение: don’t stop Progressing.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Прогрес Софтуер ЕАД в JOBS.bg тук

   ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ лидерите в България: Николай Николов, Mansion Bulgaria
  ИТ лидерите в България: Калоян Петров, Smart IT
  ИТ лидерите в България: Иван Дудин, Acronis

  ИТ лидерите в България: Светослав Спасов, KPMG ITS

  ИТ лидерите в България: Илия Николов, Devision
  ИТ лидерите в България: Динко Манолов, Модис България
  ИТ лидерите в България: Владимир Димитров, ITGix
  ИТ лидерите в България: Недялко Миленков, Scalefocus
  ИТ лидерите в България: Александър Кондов, News UK екип в Questers
  ИТ лидерите в България: Мартин Антонов, AtScale
  ИТ лидерите в България: Екатерина Недялкова, Experian България
  ИТ лидерите в България: Костадин Йорданов, FITE
  ИТ лидерите в България: Боян Шейтанов, Astea Solutions
  ИТ лидерите в България: Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
  ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress
  ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
  ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
  ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
  ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
  ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
  ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
  ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
  ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
  ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
  ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 32 минути
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 2 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 5 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 6 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство
  преди 6 часа
  България и Чехия ще си сътрудничат при експлоатацията на ядрени мощности
  През 2035 трябва да заработи 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", а 8-ми през 2037