понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7242 прочитания

  ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress

  Директорът „Иновации и UX” в Progress разказва пред Economy.bg за пътя си досега
  17 март 2022, 10:09 a+ a- a

  Светлин Николаев - директор „Иновации и UX” в Progress

   Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Вижте какво сподели Светлин Николаев, директор „Иновации и UX” в Progress.

  Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  След като завърших Английска гимназия, учих две години в Техническия университет във Виена, специалност „Компютърни науки“. След това се върнах за постоянно в България и продължих образованието си в Софийския университет, специалност „Информатика“. Опитът, който придобих в самостоятелното справяне с трудности, адаптирането към нова среда и език, предизвикателствата на различната образователна система, както и познанствата с невероятни хора за мен са безценни. Увереността в собствените сили и умението за работа в бързо изменяща се среда впоследствие отдавам на доброто образование и практическата подготовка, която имах възможността да получа. 

  От малък имам интереси в сферата на дизайна и визуалните изкуства, което определи началото на професионалния ми път като графичен и след това UX/UI дизайнер. Тясната връзка с технологиите и възможностите за експерименти е основната причина за избора ми.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Отново бих избрал компютърни науки и програмиране. Въпреки че професионалният ми път ме отведе в дизайн направление и подобряване на потребителското изживяване, образованието ми ме подготви успешно да работя с разработчици и да имам винаги холистичен поглед при справяне с комлексни проблеми.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа беше свързана с обслужване на клиенти в интернет доставчик. Тя ме научи на дисциплина, мотивация за решаване на казуси и търпение в комуникацията.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Решението да насоча кариерното си развитие в технологична компания и свързаната с него трансформация от графичен към UX/UI дизайн до огромна степен повлия на реализацията ми. Възможността да работя по иновативни продукти и в различни продуктови екипи в Progress ме обогати с умения и познанства с невероятни професионалисти.

  Как започнахте в настоящата компания?
  Присъединих се към Progress (тогава още Telerik) през 2008 г. Мой близък приятел и бъдещ колега запали интереса ми към потребителски интерфейс и изживяване. Напуснах тогавашната си работа като визуален дизайнер във водеща рекламна агенция и приех предизвикателството да се развивам като UX/UI дизайнер. За тези 14 години в Progress мога да кажа, че това е място, в което никога не скучаеш и имаш много възможности за професионално развитие. Започнах като UI дизайнер на десктоп компоненти, ръководих екип, грижещ се за цялостната презентация на портфолиото от продукти за разработчици, и сега съм фокусиран върху иновативните инициативи в Progress.

  Светлин с хора от екипа си

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Фокусът на екипа ни е върху развиване на нови продукти и разширяване на съществуващото портфолио от инструменти за разработчици, доставяйки най-доброто потребителско изживяване. Сред продуктите, които моят екип създава, са Fiddler Everywhere – инструмент за уеб дебъгване, ползван широко от разработчици, Unite UX, който подобрява съвместната работа на разработчиците и дизайнерите, както и Telerik UI for Unity XR – компоненти за VR/AR. Работим и по няколко идеи за нови продукти, които са още в начална фаза на развитие. Това, което хората най-много ценят в работата си в иновационния екип, е възможността да създават нови решения, свободата за необременено мислене и подход и да споделят опит с изявени професионалисти.

  Какво Ви мотивира?
  Мотивира ме желанието за намиране на решения на наболели проблеми, отдадеността и примера на всеки член на екипа ни, както и отговорността към хората и компанията.

  С какво не бихте направили компромис?
  Не желая да правя компромис в потребителско изживяване и стойността, която се предлага на клиентите.

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  Високо ценя хора, които са свикнали да търсят решения, които са гъвкави и не се страхуват от промяна в технологичния климат и успяват да реагират бързо и адекватно на предизвикателствата. Хора, които са готови постоянно да се учат и развиват. 

  Това е изключително важно за хората, които искат да се занимават с иновации. За разлика от вече съществуващите продукти, при новите нямаме ясен план за развитие за следващите две години. Имаме хоризонт и вдъхновяваща цел. На практика търсим проблем, а не решение, и ние избираме как да подходим. Затова искаме да привличаме към екипа смели и любознателни хора, които обичат да експериментират, да тестват, да правят грешки и да се учат от тях.

  Светлин с хора от екипа си

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Най-важното е да бъде present и отворен към технологичната индустрия. Да е конструктивно критичен към работата и екипа си, да поддържа иновативно мислене и добра колаборация, да сближава различните функционални роли в организацията за постигане на общи цели. Добрият мениджър е лидер, който дава персонален пример и не се страхува да си „изцапа ръцете”.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Смяната на роли и приоритети винаги идва със значително ниво на стрес, но поемането на нови предизвикателства е това, което ни движи напред. Гравитирането около комфортната зона изхабява повече от фокуса върху нови цели. Най-голямото предизвикателство до този момент за мен бе поемането на иновационните продукти в Progress, което включва разширяване на отговорностите за различни продукти и екипи, както и влияние върху цялостната стратегия на компанията и съществуващия бизнес. Безценна бе подкрепата от екипа и желанието за обединение около общи цели.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Бих обръщал повече внимание на хората, с които съм заобиколен – близки, приятели, колеги. Работата заема огромна част от нашето съзнание и фокус и понякога е трудно да намерим възможности да „заредим” хората, на които държим, както и себе си. 

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  Развитието на все повече продуктови компании е тенденция, която ще набира сила. Търсенето на иновативни и disruptive решения е неизбежно. Надявам се бизнес климатът в България да претърпи положителна трансформация и да подкрепя нови бизнеси и инвестиции, създавайки устойчива и прогресивна среда. Всичко това ще създава здравословна конкуренция между компаниите и повече възможности за професионално развитие на хората. 

  Вижте какви продукти разработва Progress в България тук

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Прогрес Софтуер ЕАД в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
  ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
  ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
  ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
  ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
  ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
  ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
  ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
  ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
  ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  ЕС отпуска на България 65,2 млн. евро за възобновяема енергия
  Брюксел инвестира приходи от търговия с емисии за по-чисти енергийни системи в 10 държави, сред които и България
  преди 9 часа
  Нова програма подкрепя дигитализацията на близо 200 фирми у нас
  Те могат да получат 2000 евро субсидия за дигитализация на дейността си чрез DIGITRANS
  преди 12 часа
  Проучване: Над 2/3 от шефовете няма да наемат служители без умения за работа с AI
  През 2024 година изкуствения интелект ще се утвърди като ключов елемент на работното място
  преди 13 часа
  Moody's повиши дългосрочния депозитен рейтинг на Пощенска банка
  Към края на 2023 г. банката отчита коефициент на базовия собствен капитал от първи ред в размер на 19,0%
  преди 15 часа
  Сирма Груп ще придобие 51% дял от румънска софтуерна компания RoWeb
  Сделката ще осигури на Сирма достъп до румънския пазар