сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6951 прочитания

    ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress

    Директорът „Иновации и UX” в Progress разказва пред Economy.bg за пътя си досега
    17 март 2022, 10:09 a+ a- a

    Светлин Николаев - директор „Иновации и UX” в Progress

     Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Вижте какво сподели Светлин Николаев, директор „Иновации и UX” в Progress.

    Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    След като завърших Английска гимназия, учих две години в Техническия университет във Виена, специалност „Компютърни науки“. След това се върнах за постоянно в България и продължих образованието си в Софийския университет, специалност „Информатика“. Опитът, който придобих в самостоятелното справяне с трудности, адаптирането към нова среда и език, предизвикателствата на различната образователна система, както и познанствата с невероятни хора за мен са безценни. Увереността в собствените сили и умението за работа в бързо изменяща се среда впоследствие отдавам на доброто образование и практическата подготовка, която имах възможността да получа. 

    От малък имам интереси в сферата на дизайна и визуалните изкуства, което определи началото на професионалния ми път като графичен и след това UX/UI дизайнер. Тясната връзка с технологиите и възможностите за експерименти е основната причина за избора ми.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Отново бих избрал компютърни науки и програмиране. Въпреки че професионалният ми път ме отведе в дизайн направление и подобряване на потребителското изживяване, образованието ми ме подготви успешно да работя с разработчици и да имам винаги холистичен поглед при справяне с комлексни проблеми.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше свързана с обслужване на клиенти в интернет доставчик. Тя ме научи на дисциплина, мотивация за решаване на казуси и търпение в комуникацията.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Решението да насоча кариерното си развитие в технологична компания и свързаната с него трансформация от графичен към UX/UI дизайн до огромна степен повлия на реализацията ми. Възможността да работя по иновативни продукти и в различни продуктови екипи в Progress ме обогати с умения и познанства с невероятни професионалисти.

    Как започнахте в настоящата компания?
    Присъединих се към Progress (тогава още Telerik) през 2008 г. Мой близък приятел и бъдещ колега запали интереса ми към потребителски интерфейс и изживяване. Напуснах тогавашната си работа като визуален дизайнер във водеща рекламна агенция и приех предизвикателството да се развивам като UX/UI дизайнер. За тези 14 години в Progress мога да кажа, че това е място, в което никога не скучаеш и имаш много възможности за професионално развитие. Започнах като UI дизайнер на десктоп компоненти, ръководих екип, грижещ се за цялостната презентация на портфолиото от продукти за разработчици, и сега съм фокусиран върху иновативните инициативи в Progress.

    Светлин с хора от екипа си

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Фокусът на екипа ни е върху развиване на нови продукти и разширяване на съществуващото портфолио от инструменти за разработчици, доставяйки най-доброто потребителско изживяване. Сред продуктите, които моят екип създава, са Fiddler Everywhere – инструмент за уеб дебъгване, ползван широко от разработчици, Unite UX, който подобрява съвместната работа на разработчиците и дизайнерите, както и Telerik UI for Unity XR – компоненти за VR/AR. Работим и по няколко идеи за нови продукти, които са още в начална фаза на развитие. Това, което хората най-много ценят в работата си в иновационния екип, е възможността да създават нови решения, свободата за необременено мислене и подход и да споделят опит с изявени професионалисти.

    Какво Ви мотивира?
    Мотивира ме желанието за намиране на решения на наболели проблеми, отдадеността и примера на всеки член на екипа ни, както и отговорността към хората и компанията.

    С какво не бихте направили компромис?
    Не желая да правя компромис в потребителско изживяване и стойността, която се предлага на клиентите.

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Високо ценя хора, които са свикнали да търсят решения, които са гъвкави и не се страхуват от промяна в технологичния климат и успяват да реагират бързо и адекватно на предизвикателствата. Хора, които са готови постоянно да се учат и развиват. 

    Това е изключително важно за хората, които искат да се занимават с иновации. За разлика от вече съществуващите продукти, при новите нямаме ясен план за развитие за следващите две години. Имаме хоризонт и вдъхновяваща цел. На практика търсим проблем, а не решение, и ние избираме как да подходим. Затова искаме да привличаме към екипа смели и любознателни хора, които обичат да експериментират, да тестват, да правят грешки и да се учат от тях.

    Светлин с хора от екипа си

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Най-важното е да бъде present и отворен към технологичната индустрия. Да е конструктивно критичен към работата и екипа си, да поддържа иновативно мислене и добра колаборация, да сближава различните функционални роли в организацията за постигане на общи цели. Добрият мениджър е лидер, който дава персонален пример и не се страхува да си „изцапа ръцете”.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Смяната на роли и приоритети винаги идва със значително ниво на стрес, но поемането на нови предизвикателства е това, което ни движи напред. Гравитирането около комфортната зона изхабява повече от фокуса върху нови цели. Най-голямото предизвикателство до този момент за мен бе поемането на иновационните продукти в Progress, което включва разширяване на отговорностите за различни продукти и екипи, както и влияние върху цялостната стратегия на компанията и съществуващия бизнес. Безценна бе подкрепата от екипа и желанието за обединение около общи цели.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Бих обръщал повече внимание на хората, с които съм заобиколен – близки, приятели, колеги. Работата заема огромна част от нашето съзнание и фокус и понякога е трудно да намерим възможности да „заредим” хората, на които държим, както и себе си. 

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    Развитието на все повече продуктови компании е тенденция, която ще набира сила. Търсенето на иновативни и disruptive решения е неизбежно. Надявам се бизнес климатът в България да претърпи положителна трансформация и да подкрепя нови бизнеси и инвестиции, създавайки устойчива и прогресивна среда. Всичко това ще създава здравословна конкуренция между компаниите и повече възможности за професионално развитие на хората. 

    Вижте какви продукти разработва Progress в България тук

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Прогрес Софтуер ЕАД в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
    ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
    ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
    ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
    ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
    ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
    ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
    ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
    ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
    ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 11 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 11 часа
    преди 12 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 14 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 15 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд