четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8507 прочитания

    Women in IT: Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress

    Докато работих в Унгария и Япония, видях, че там броят на жените в ИТ е много по-малък. Смятам, че в България всеки има равен шанс да се докаже независимо дали е мъж, или жена, казва Добринка
    21 март 2022, 17:29 a+ a- a

    Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“ в Progress.

    Добринка, разкажете ни за Вашето образование.
    Имам бакалавърска и магистърска степен специалност „Компютърни системи и технологии“ в Националния военен университет „Васил Левски“ в гр. Велико Търново. По време на следването имах възможност да участвам в програма „Еразъм“ с цел обучение и практика. Научих много, запознах се с хора от различни краища на света, изградих много приятелства. 

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
    Може би гимназията има своя принос към това. Завърших Природо-математическа гимназия и математиката и физиката ми бяха любими предмети. След това в университета записах специалност, в която се изучават хардуер и софтуер. Още от гимназията ми беше интересно как се разработват уебсайтове, а тогава и смарттелефоните навлизаха много бързо. Бяха ми интересни приложенията на тези телефони и исках някой ден и аз да разработвам такива. Започнах да си правя мои лични проекти, ползвайки HTML, CSS и JavaScript. Имах и книга за програмиране с Visual Basic с интересни задачи за решаване.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше стаж като разработчик на мобилни приложения в четвърти курс в Университет „Обуда“ в Унгария. Създадох мобилно приложение за Android, което след това се ползваше от студентите в университета. Чувствах се полезна и бях щастлива, че това, което разработих, има практическо приложение. По време на стажа се впуснах и в предизвикателство да уча и ползвам нова технология за създаването на това мобилно приложение. 

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    След стажа в Унгария се върнах в България и завърших бакалавърската си степен. Към края на четвърти курс заминах на едногодишен стаж в Япония, който включваше едноседмичен семинар за запознаване с японската култура, четири месеца интензивен курс по японски език и осем месеца стаж в японска софтуерна компания. Компанията, в която беше стажът ми, разработваше мобилни приложения, както и свои продукти като UI framework и платформа за лесно и бързо разработване на мобилни приложения. Там работих като front-end developer, mobile developer, technical support. Имах възможността да работя в два екипа, единият от които само с японци, а другият – международен. В първия имах възможността да практикувам японски. 

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    В момента съм старши инженер „Техническа поддръжка“ в Progress. Помагам на клиенти програмисти, които ползват нашия продукт – Progress Telerik UI for Xamarin, да разработват мобилните си приложения съобразно техните изисквания, следвайки добрите практики. Насочвам ги как да подходят към специфичен казус или проблем и им помагам да се ориентират във възможностите на нашия продукт и как биха могли да ги ползват.

    Инженерът по техническата поддръжка за мен е лицето на компанията за клиентите, връзката между клиентите и продуктовия екип. В ежедневната си работа директно комуникирам обратната връзка, получена от нашите клиенти, с продуктовия и инженерния екип. 

    Освен работата с клиенти имам и много други разнообразни задачи като подготовка на техническа документация, разработване на примерни приложения, които показват функционалността на продукта, както и писане на блог статии.

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    В Progress всеки ден е ново предизвикателство, защото имам възможност да работя с различни и нови технологии и да разрешавам разнообразни технически казуси. Понякога работя директно с клиентски проекти. Удовлетворението от работата идва от това да видиш, че си помогнал на някого да реши даден проблем и да продължи работата по приложението си. 

    Последните две години активно участвам в онлайн сесии в канала на Progress в Twitch, Code It Live. По време на сесиите разказвам за Telerik UI for Xamarin и новостите около него, показвам дема и пиша код на живо. Вярвам, че участието в такива инициативи ни помага да сме по-свързани с нашата общност и клиентите ни. 

    Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
    В работата си се уча от хората, с които работя, както и от нашите клиенти. Посещавам онлайн лекции, конференции, курсове. Основно се насочвам към теми, свързани с програмиране, нови технологии, тенденции в мобилните технологии, развиване на умения за презентиране. 

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Предизвикателства винаги има независимо дали си мъж, или жена. Не мисля, че съм срещала предизвикателство в ИТ компания, което е било конкретно за жена. 

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    В ИТ индустрията в България има място за мъже, и за жени. Докато живях и работих както в Унгария така, и в Япония, видях, че там броят на жените, работещи в тази сфера, е много по-малък. Смятам, че тук, в България, всеки има право на равен шанс и възможност да докаже своите умения и компетенции независимо дали е мъж, или жена. Сред колегите си се чувствам много добре, даже бих казала, че сме като едно голямо семейство.  Подкрепяме се, уважаваме се, помагаме си и учим един от друг.

    Кои са на-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Чувала съм например, че физиката, математиката и компютрите са за момчета, а хуманитарните науки – за момичета, но аз не смятам така. Даже в училище физиката и математиката ми бяха едни от най-силните предмети и съм помагала на момчетата в класа. Мисля, че жените имаме заслужено място в ИТ индустрията – и не само в нея, разбира се – и сме се доказали в това.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Обичам да пътувам по света, да се запознавам с нови хора и култури.  След престоя ми в Япония започнах активно да готвя японска храна – суши, якисоба, такояки и гьоза. За Коледа получих подарък, който ми дава възможност да си приготвям и набе, което е типично зимно японско ястие, нещо като зимна японска супа. 

    Още от малка обичам да рисувам и сега често посещавам събития за рисуване с вино. И не на последно място, обичам да излизам с приятели, да ходя на кино и да играя конзолни игри. 

    Ако можете да се обърнете към момичета, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Нека се замислят над това какво искат да правят всеки ден. В ИТ сферата има огромно поле за изява и различни направления за развитие. Важно е работата да ви доставя удоволствие, да ви мотивира всеки ден, да ви дава възможност да учите и да се развивате. В България има много организации за насърчаване на жените в сферата на технологиите. Аз често посещавам лекции на Women Who Code Sofia. Намирам ги за много полезни, самата аз съм била гост-лектор. 

    Момичета, вярвайте в себе си, учете и преследвайте целите си. 

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Прогрес Софтуер ЕАД в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Women in IT: Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 3 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 10 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 10 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава