петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5987 прочитания

    ИТ лидерите в България: Боян Шейтанов, Astea Solutions

    Ръководителят на проекти и екипи в Astea Solutions и главен организатор на Astea Conference разказва пред Economy.bg за пътя си досега
    31 март 2022, 15:20 a+ a- a

    Боян Шейтанов - ръководител на проекти и екипи в Astea Solutions и главен организатор на Astea Conference. Снимка: Личен архив

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Вижте какво сподели Боян Шейтанов - ръководител на проекти и екипи в Astea Solutions и главен организатор на Astea Conference. Боян има 14-годишен опит в IT индустрията като разработчик, бизнес анализатор, UX дизайнер, ръководител на екип и какво ли още не. Вярва, че споделянето на знания движи света напред и обича да вдъхновява хората около себе си.

    Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Образованието ми е като лъкатушеща река - математическата паралелка в основното училище преля в интензивно изучаване на език в гимназията, а след това остър завой ме върна в света на математиката и информатиката в едноименния факултет на Софийския университет. Там завърших компютърни науки и магистратура по софтуерни технологии.

    Математическите състезания, в които често участвах в пети, шести и седми клас, разпалиха любопитството ми към разплитането на сложни проблеми. Пловдивската английска гимназия ми даде висока увереност в общуването на чужд език, а университетът ме срещна с част от хората, с които работя и в момента. Считам за плюс комбинацията от точни и хуманитарни науки - в работата си ежедневно използвам познанията и в двете области.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    До голяма степен съм доволен от избора си. Промяната, която бих направил, е да запиша магистратура в чужбина, вероятно в специалност с бизнес насоченост. Прекарах един семестър в Швеция по програма за обмен на студенти и смятам, че това ме обогати изключително много заради досега с хора от различни култури и специалности.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Започнах като Junior Java програмист в Astea Solutions през 2008 г. Тогава се включих в небезизвестния за компанията проект Sophie - платформа за създаване и четене на богато мултимедийно съдържание от времето преди HTML5. Работата беше изключително интересна и предизвикателна, но ако трябва да съм честен, се чувствах изгубен в количеството код и част от архитектурните концепции, с които се сблъсках. Все още леко настръхвам при споменаването на Maven. Отне ми месеци да се почувствам в свои води, но удоволствието от създаването на продукт от нищото компенсира всички трудности.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    От 2016 г. насам съм в основата на Astea Conference - ежегодна технологична конференция, в която експерти от бранша споделят опита си. Първото издание беше вътрешно за компанията и стана почти на шега, а когато за пръв път бяхме пред външна публика през 2018 г., удовлетворението беше всепомитащо. Шест издания по-късно, с повече от 50 лектори и обща аудитория от близо 1000 души, от това събитие научих много за работата в екип.

    Astea Conference. Снимка: Astea Solutions

    Как започнахте в Astea Solutions?
    С препоръка от приятел. В началото на трети курс не търсех активно работа, но голяма част от колегите ми от университета вече бяха започнали кариерния си път, някои от тях в Astea. Като студент компанията ме спечели с 4-часовия работен ден и офиса в Студентски град. Тринадесет години по-късно, все в същата компания, оценявам множество други предимства, включващи възможностите за кариерно развитие, страхотното отношение към всеки един служител и приятелската атмосфера.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    На проектно ниво работя по платформа за телемедицина за наш клиент от САЩ. Отговарям за взаимоотношенията с клиента, т.е. за работата на близо 50 души. На ниво компания участвам в част от стратегическите и маркетинг дейности, а доскоро се занимавах и с подбор за някои позиции.

    Какво Ви мотивира?
    Мотивира ме доброто. Да улесня някой потребител на нашия софтуер. Да помогна на клиент да изпълни целите си. Да съдействам за развитието на колега. Да споделя знание с общността. Да вдъхновя някого.

    С какво не бихте направили компромис?
    С правенето на компромиси. Голяма част от казусите, с които съм се сблъсквал като мениджър, са били заради заемането на крайни и твърди позиции. Малко са нещата, които не подлежат на компромис - и ако в работното си ежедневие сме по-склонни на отстъпки, ще постигнем целите си по-лесно.

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Ценя хора, на които им пука: за продукта, за колегите, за собственото им развитие. Такива, които не се страхуват да питат. Обичащите предизвикателствата. Както виждате, слагам по-голяма тежест на меките умения, отколкото на конкретни знания, макар и последните да са задължителни.

    Част от екипа на Astea Solutions. Снимка: Astea Solutions

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Емпатия. За да управляваш успешно една компания, трябва да познаваш служителите ѝ. Да влезеш в техните обувки и да знаеш с какво се сблъскват ежедневно. Какво ги радва, кое вгорчава работата им. Ако върху това разбиране добавиш визията си за компанията, успехите ще последват естествено.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Един от най-предизвикателните моменти в кариерата ми беше работата с клиент, който ежедневно използваше агресивна комуникация. След множество опити да се разберем, накрая прекратихме работата с него, защото сметнахме, че здравето и благосъстоянието на екипа са по-важни от финансовите резултати на компанията.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Имаше период в кариерата ми, в който се лутах между техническа и ръководна роля. Преходът ми отне над 2 години на колебание, в които не исках да се разделя с писането на код. Ако можех да върна времето назад, щях да го зарежа от раз. За себе си осъзнах, че работа с хора ми харесва повече от работата с компютри.

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    Реалистично погледнато, очаквам да е все така предизвикателно заради това, че растежът на сектора изпреварва подготовката на кадри. Въпреки това очаквам появата на още няколко компании еднорози.

    Идеалистично погледнато, стартъпи в Калифорния ще фалират, защото кадрите се местят в България. Български ИТ гиганти ще отворят офиси на различни локации в страната, около които ще изникнат нови населени места с 5G покритие, гигабитова оптична свързаност и безплатни масажи. България ще изнася интернет към съседните държави, а софтуерните продукти на наши компании ще са гръбнакът на световния научно-промишлен комплекс.

    По какви поректи работи Astea Solutions в България вижте тук


    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ лидерите в България: Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
    ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress
    ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
    ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
    ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
    ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
    ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
    ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
    ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
    ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
    ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
    ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 2 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 3 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 3 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 4 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate