четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7563 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?

    За проектите, екипите и технологиите на Astea Solutions, научете повече от Таня Петрова - Expert Software Engineer и Александър Грозданчев - Senior Software Analyst
    04 февруари 2022, 10:15 a+ a- a


    Александър Грозданчев - Senior Software Analyst, и Таня Петрова - Expert Software Engineer, Astea Solutions

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

    По какви проекти работи Astea Solutions, пред Economy.bg разказват Таня Петрова - Expert Software Engineer, и Александър Грозданчев - Senior Software Analyst. 

    Кои са основните проекти, по които работят екипите на Astea Solutions в България?
    Алекс: През годините в Astea натрупахме доста опит и експертиза благодарение на партньорствата ни с клиенти, които са водещи специалисти в техните сфери. Проектите, по които работим, варират от финансови услуги и презастраховане до здравеопазване и образование. Всяко предизвикателство ни научава на нещо ново, което, от своя страна, позволява да продължим с развитието на всеки един колега като професионалист и на компанията като надежден технологичен партньор. Печелившата формула се крие в това, че едно от най-важните неща за нас е да се припознаем в идеята, зад която заставаме - без значение дали това ще е голяма Fortune 500 компания или стартъп.  

    Таня: Не знам как се дефинират „основни” проекти. Всички проекти, по които работим, са еднакво важни за нас и влагаме страст в тях. Ако колегите, работещи по даден проект, загубят интерес и хъс, възможно е съответният проект да отпадне от категорията „основен” - за щастие имаме свободата да избираме проектите си, а не да чакаме някой да ни избере нас. Проектите, по които работим са тези, които ни предизвикват. Тези, чийто бизнес модел или идея изглежда перспективно и/или полезно, и тези, в които виждаме шанс да вложим не само практическите си умения, но също да научим нови неща, а и да предложим допълнително надграждане на първоначалната идея. Заради това повечето ни (ако не и всичките) проекти, по които работим, са свързани с реалните нужди на обикновените хора - в сферата на образованието, здравеопазването, инвестирането и т.н.

    Бихте ли разказали накратко за част от тях?
    Алекс: В ролята ми на бизнес и софтуерен анализатор съм работил по доста проекти, като някои от тях сме започвали от нулата, а по други сме работили в посока модернизация и разширяване на функционалностите. Ще дам пример с проект в областта на образованието, чиято мисия припознах като много близка за мен - разработването на платформата NABU, която има за цел да осигури достъп до литература на майчин език на деца от държави като Руанда и Хаити. Мисията срещна голяма подкрепа от доста художници и писатели, с помощта на които се създават нови книжки. Освен предизвикателството с разпространението, свързано основно с ограничената интернет връзка в тези региони, при изработката на книжките използвахме и система, която да определя нивата на сложност на текста, за да са съобразени с прогреса на децата и възможностите им да четат самостоятелно.

    Таня: Най-вдъхновяващи лично за мен са проектите, произлезли от нищото - от нечия идея, от някой хакатон или от някой стартъп. Така сме имали проект, който беше предвиден само за вътрешнофирмено ползване - TeamHub вдъхна нов живот на телевизора в общото помещение на офиса ни,  излъчвайки съобщенията на колеги от различни екипи, които са предизвикали повече реакции сред околните. Впоследствие това дребно начинание се превърна в проект с цел да се предостави продуктът на широката публика в различни платформи за приложения. И в днешно време хората го използват, което е най-голямото щастие за нас като разработчици.

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    Алекс: Големината на екипите е съобразена с нуждите на съответния проект. Стремим се да сме гъвкави в това отношение, като търсим “златната среда”, в която да сме максимално продуктивни и работният процес да върви гладко. Наистина важен елемент е екипът да е точно толкова голям, колкото е необходимо за реализирането на предварително заложения план и целите, които искаме да постигнем. 

    Таня: В практиката ми изглежда, че при преминаване на границата от 8 души в екип вече започва да се мисли за разделяне на няколко подекипа. Случвало се е да имаме по-големи екипи, както и да имаме доста по-малки, но нещата наистина зависят силно от съществото на проекта. Стремим се всеки екип да бъде цялостен и самостоятелен. Програмистите работим рамо до рамо (или в настоящата реалност - в разговори през голяма част от деня) с анализаторите в екипите ни, със специалистите ни по качество, с дизайнерите. И гледаме да се съветваме и да си помагаме един на друг, независимо от специалността ни. Включително се е случвало за няколко дена да оставя коденето и да помагам с ръчното тестване на колежката, която бяхме затрупали.

    Какви технологии използвате в работата си?
    Таня: Нямаме фиксирани технологии, които да използваме. Абсолютно отворени сме към всички технологии. Първата стъпка преди започване на проект е разучаването на това кои технологии колко подходящи биха били за решаването на конкретния проблем. Разбира се, това се дискутира и със съответните клиенти - понякога те имат и конкретни желания за технологии, но обикновено се съгласяват в случаите, когато виждаме по-добри възможности в други. В момента най-много екипи използват технологии като Ruby on Rails, TypeScript, NodeJS, React, ReactNative, Swift/Kotlin, Python, C#, .NET и други.

    Как е организиран работният процес по различните проекти и каква е мениджмънт структурата?
    Алекс: Всички решения за това как ще се организира работният процес се вземат вътре в екипа. Именно хората в екипа знаят кое ще работи за съответния проект, от какво имат нужда клиентите и до каква степен искат самите те да са замесени в процеса. Опитът ми до момента ме научи на няколко много важни неща. Първо, прозрачността в отношенията както вътре в екипа, така и с клиентите. И второ, равно споделени знания за домейна между всички в екипа, независимо от роля или ниво. Тези две, макар и на пръв поглед простички неща, са предпоставка за достигане на високи нива на доверие между всички замесени страни. Като обобщение, според мен добрите практики при организиране на работния процес са всички, които са далеч от микроменажирането в каквато и да е негова форма и това е нещото, към което се стремим.

    Таня: Стремежът ни е информацията да бъде максимално споделена между членовете на екипите, работещи по даден проект. Стимулираме хората да си говорят, да споделят знанията си и да търсят чуждото мнение. Изненадващо е колко често по-младите колеги ни научават на нови неща. Нямаме особена мениджмънт структура, но във всеки колектив изпъква един човек, на когото му е по-интересно да задълбае повече в материята, друг, чиято силна страна ще бъде следенето на срокове и задачи, трети, който ще сплотява екипа, и т.н. Търсим силната страна на всеки и подкрепяме развитието му в съответната посока, а той е един вид “мениджър” в даденото направление в съответния екип (макар и да не е формализирано по какъвто и да е начин).

    Как се промениха проектите, по които работите през годините?
    Алекс: Това, което забелязвам като тенденция, е, че с годините идеите, които достигат до нас, стават все по-интересни и предизвикателни. Това само по себе си носи много позитиви за развитието ни като специалисти и разширяването на опита ни в различни сфери. Например проектите, по които работя в момента, са свързани с управление на рискове, анализи и симулации в сферата на презастраховането. Вътре в екипа се шегуваме, че сме готови да вземем по една диплома за презастраховане.

    Таня: За многото години работа във фирмата нещата са се променили значително. Когато бяхме „зелена” компания с малко хора, не беше рядкост да работим и влагаме сърцата си в продукти, които в крайна сметка по една или друга причина да не достигнат до крайни потребители. В момента смело мога да заявя, че това се е променило и не помня кога за последно сме имали такива. С растежа на фирмата част от проектите започнаха да стават много по-големи, с повече детайли, задълбоченост. И съответно, много по-интересни.

    Кои са най-големите предизвикателства при проектите, по които работите?
    Алекс: Предизвикателството, което срещаме най-често, е свързано с намирането на нови колеги. Невинаги имаме капацитета да поемем всеки желаещ нов клиент, който иска да работи с нас. Това е и една от причините да развием повече стажантската ни програма, като от едно издание на година вече правим по две. Самата програма е разделена на две части - лекционна, водена от колеги с дългогодишен опит, и практическа. Това, което откроява нашата програма от останалите е, че стажантите се организират в подекипи и разработват проекти, които накрая представят пред останалите служители. Целият този know-how успява да подготви стажантите и в края на програмата преходът им към друг проект става с лекота. 

    Таня: Най-предизвикателно е да разберeм какво искат да постигнат клиентите. Често имат идея, с която смятат, че ще постигнат дадена цел, но не смятат за необходимо да ни кажат каква е тя. Понякога целта може да е постижима по много по-прост начин, може и да не е. Но човек трябва да знае цялостната визия за продукта, накъде се движи, за какво се бори, за да може да даде максимума от себе си в имплементацията.

    Кои са най-големите постижения, които сте осъществили?
    Алекс: В Astea сме горди с всички постижения, родени от съвместната ни работа с клиенти. 

    Благодарение на оптимизация на процесите и на UX подобрения в проекта за презастраховане успяхме да намалим времето за пускане на анализ на риск от 880 секунди и 184 клика на 130 секунди и 42 клика. Това са спестени часове работа за анализаторите. 

    Разработеното от нас приложение за продажба на авточасти за една от най-големите вериги в САЩ генерира близо $4 милиона на месец, като същевременно се радва на високи оценки в Google Play Store и App Store. 

    А платформата NABU, за която ви споделих, се радва на близо 3 милиона прелистени страници от деца и семействата им, които по принцип нямат достъп до книжки на майчин език. 

    Таня: Многото потребители на различни продукти, разработени от нас, позитивните отзиви от клиентите и крайните ползватели и не на последно място, чудесната общност от колеги, които се развиват, израстват и работят с удоволствие.

    Какво предстои при Вас?
    Алекс: Иновативни идеи се раждат всеки ден. Технологиите продължават да се развиват с висока скорост и това ще продължи да е така с години напред. Предстоят ни вълнуващи месеци и чакам с нетърпение да видя с какви нови технологични предизвикателства ще се сблъскаме в бъдеще.   

    Таня: Надявам се на още светли дни, още повече млади, умни и надъхани колеги, както и интересни проекти. Пожелавам си и да можем повече да се виждаме с колегите, да можем да работим и физически заедно, а защо не  и да се запознаем лично с някои от клиентите, с които така и не сме имали шанс през последните години.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на АСТЕА СОЛУШЪНС АД в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
    ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 3 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 4 часа
    преди 19 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 20 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 20 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата