понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1489 прочитания

    3 ключови меки умения, които всеки програмист трябва да овладее

    Евгений Мурий - Старши Разработчик в DataArt, разказва защо са важни меките умения и как могат да подпомогнат кариерното развитие
    23 ноември 2023, 09:11 a+ a- a

    Евгений Мурий - Старши Разработчик и Team Lead в глобалната софтуерна компания DataArt. Снимка: Личен архив

    В динамично развиващата се съвременна технологична реалност само технологичните познания и уменията за писане на код съвсем не са достатъчни. Тъй като индустрията става все по-конкурентна, ролята на меките умения в света на програмирането не може да бъде пренебрегната. Отвъд важността на добре написания код и техническите аспекти от дейността на един разработчик  способността му за ефективна комуникация, за работа в екип и за адаптиране към промените се очертава като ключов фактор за успех.

    Евгений Мурий - Старши Разработчик и Team Lead в DataArt с над 8 години опит в ИТ сектора, разказва повече за значението на меките умения и как те могат да подпомогнат кариерното развитие. 

    Имат ли нужда разработчиците от меки умения (и от какви)?
    Доскоро пазарът на труда в технологичния бранш беше толкова конкурентен по отношение на наемането, че често пропуските в меките умения не бяха вземани под съществено внимание. Но времената и пазарът се променят и т. нар. Soft Skills се превръщат във важна необходимост особено ако съответният професионалист иска да израства в кариерно отношение.

    Според изследване на учени от Харвард, Станфорд и Фондация „Карнеги“ меките умения осигуряват 85% от успеха в ИТ кариерата, докато твърдите умения покриват едва 15%.

    Меките умения обхващат широк спектър от способности, което означава различни неща при различните компании или специалисти. Например това може да означава активно участие в ИТ общността, способност за работа в екип, креативност, лидерски качества, емоционална интелигентност и др.

    Би било невъзможно за един софтуерен специалист да усвои всички меки умения наведнъж и за кратко време. Добрата новина е, че той не се нуждае от всички. Три биха били достатъчни като основа, върху която да се надгражда впоследствие. Ето кои са те:

    1.Комуникационни умения

    Комуникационните умения включват много различни аспекти, сред които способността за работа с негативни емоции, справяне със сложни ситуации и конфликти и даване на обратна връзка.

    Ефективната вербална комуникация е от решаващо значение за обсъждане на проблеми, задаване на въпроси и делегиране на задачи. Разработчиците, които имат проблеми с комуникацията, често се превръщат в пречка за напредъка на проекта и ефективната работа на екипа.

    2.Способност за вземане на решение

    Умението за вземане на информирани решения и поемане на отговорност за тях е едно от основните ИТ умения, фундаментални за кариерното израстване.

    Всичко опира до това какви въпроси задаваме на мениджмънта или на по-опитни колеги и колко често го правим. Разбира се, че разработчиците могат да търсят подобен тип консултиране, но в същото време трябва да умеят да балансират търсенето на насоки с поемането на отговорност за своите задачи.

    2.Умения за убеждаване

    Често ни се налага да спорим по време на работа, например когато обсъждаме нов проект или технически въпроси.

    Способността да убеждавате колеги и клиенти и да защитите своята позиция играе ключова роля при ефективната работа в екип. 

    От съществено значение е да формулирате своята теза и да се аргументирате, без да се стига до конфликтни ситуации.

    Добрите идеи са фундаментални, но за съжаление, често не са достатъчни без правилното им представяне и аргументи.

    Тук е важно да спомена, че твърдите умения също са от решаващо значение за убеждаването на колеги и клиенти и при вземането на сериозни решения.

    3 начина за развитие на меките умения

    Mеките умения могат да бъдат развивани и надграждани, като за целта е добре да наблегнете на следните аспекти, които да ускорят процеса:

    Личен опит и учене от грешки

    Ние общуваме, спорим и вземаме решения през целия си живот, не само на работа. Анализирайки различните ситуации, идентифицирайки нашите успехи и неуспехи и използвайки този натрупан опит за подобряване на нашите меки умения, ние реално развиваме своите меки умения.

    ●Придобиване на познания чрез тематични източници

    Разглеждането на книги, статии, подкасти и уебинари е ефективно, но изисква високо ниво на самоорганизация и активно, практическо използване на получените знания. Просто четене на книга и оставяне на практиката за по-късно не е опция.

    Бих предложил да започнете със следните книги, видеоклипове и курсове:

    ○Ванеса Ван Едуардс – Captivate: The Science of Succeing with People;

    ○Гейл Лаакман Макдауъл – „Разбиване на интервюто за кодиране: 189 програмни въпроса и решения“;

    ○Онлайн курс „Поведенчески интервюта на Grokking: практическа пътна карта за софтуерни инженери, продуктови мениджъри и инженерни мениджъри“;

    ○YouTube: A Life Engineered;

    ○YouTube: Engineering Management Institute.

    ●Учене от експерти

    Внимателно подбирайте курсовете и менторите си, за да получите целенасочено и адекватно обучение за меки умения, от което да има реална практическа полза.

    Ученето от експерти може също да включва наблюдение на по-опитни колеги с добре развити меки умения. Обърнете внимание на това как общуват, аргументират гледната си точка, организират работния си процес и т.н.

    Тук е важно да се споменат и много от т. нар. „експерти“ в интернет, които продават курсове, уебинари и т.н., без всъщност да познават темата достатъчно добре, но разчитат на силен маркетинг. Често тези курсове са машина за печелене на пари, обещаващи да ви научат на „всички меки умения за 5 часа“. Винаги подхождайте с особено внимание към подобни курсове и проверявайте доколко са надеждни.

    При нас в DataArt се предлагат повече от сто вътрешни курса за меки умения, достъпни за служителите, защото разбираме важността на здравословната работна среда. Много колеги остават в компанията 10 – 15 години или дори повече отчасти благодарение на това. Аз самият например завърших курса по разрешаване на конфликтни ситуации миналата година, който се превърна в най-важния курс в живота ми по отношение на меките умения и ми помогна много в комуникацията с клиенти и колеги.

    Меки или твърди умения – и двете имат значение

    Въпреки че твърдите умения са от съществено значение и не искам да подценявам значението им по никакъв начин, предизвикателство е да напреднете в кариерата си без добре развити меки умения, дори ако имате задълбочени технически познания, използвате много програмни езици и т.н.

    Изграждането и поддържането на добри меки умения ви дава възможност да заемате лидерски позиции и да израствате кариерно, като по този начин си гарантирате, че вашият технически опит е допълнен от ефективна комуникация, способност за вземане на решения и умения за убеждаване.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на DataArt Europe Ltd в JOBS.bg 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години