вторник, 14 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1781 прочитания

    Как да извлечем максимума от работата от разстояние и да водим по-балансиран живот?

    Практически съвети споделя Ивайло Христов, HR Team Lead във варненския офис на глобалната софтуерна компания DataArt
    18 октомври 2022, 16:29 a+ a- a

    Визуализация: DataArt 

    Преди пандемията през 2020 г. работата от разстояние не беше чак толкова масово явление и не всеки можеше да се възползва от предимствата, които тя дава. Извънредните събития, свързани с ковид принудиха много компании да адаптират бързо своите политики и да преминат към дистанционен режим на работа, който от временна мярка, се превърна в регулярна политика за редица бизнеси. 

    Независимо дали говорим за 100% дистанционна работа, или такава с няколко присъствени дни в офиса, днес хората имат много повече възможности да избират кога и къде да изпълняват работните си задължения. Но с голямата свобода идва и голямата отговорност. Отговорността да извлечем най-доброто от тази нова реалност и да сме максимално продуктивни, дори и когато работим от някой екзотичен плаж или от дивана в хола си.

    Ивайло Христов - HR Team Lead във варненския офис на глобалната софтуерна компания DataArt, коментира плюсовете и минусите на работата от разстояние и дава някои практически съвети относно това как да извлечем максимума от нея: 

    Ивайло Христов - HR Team Lead във варненския офис на глобалната софтуерна компания DataArt. Снимка: DataArt

    Работа от разстояние не означава само работа от вкъщи 

    Много от нас свързват работата от разстояние с това да работят, възползвайки се от комфорта на дома си. Разбира се, този формат ни спестява време в пътуване, позволява ни да се грижим за семейството си и в много случаи увеличава продуктивността ни. Но работата от вкъщи е само една от възможностите, които дистанционната работа открива пред нас.

    Когато имаме свободата да избираме работното си място, трябва да се замислим къде бихме се чувствали най-добре, за да изпълним дадена задача максимално ефективно.  

    Хората са различни и се влияят по различен начин от заобикалящата ги среда. За някои концентрацията се повишава, когато се възползват от домашния уют, но за други офисната среда може да се окаже по-подходяща. Трети активират своя потенциал, когато работят от някое приятно кафене или пък се включат в работна среща, в която са основно слушатели, разхождайки се. Спецификите на самите задачи също имат значение, ето защо е важно да намерим най-подходящия за нас формат, ако имаме възможност за избор, какъвто работата от разстояние дава.

    Ползи от работата от разстояние 

    По време на ковид пандемията повечето от нас успяха да се адаптират и да изпълняват задълженията си дистанционно. В началото това бе нещо напълно ново, но впоследствие бързо се пригодихме към ситуацията и дори се възползвахме от възможностите, които този модел на работа дава. Ето и някои от тях:

    1. Съчетаване на работните задължения с други приятни занимания

    Важно предимство на работата от разстояние е, че ни позволява да изследваме нови места. Вече не е задължително да отидем в друг град или държава само на почивка. Можем да съчетаем полезното с приятното или както е модерно да се нарича в днешни дни, да отидем на workation (работа + ваканция). 

    Когато гледаме на работата като на нещо отвъд офиса и дома ни, това открива пред нас нови необятни хоризонти, които ни правят по-ангажирани, по-продуктивни и по-щастливи. 

    2. Спестяване на време

    Едно от ключовите предимства на дистанционния модел е, че всеки от нас започна да „спестява” от времето за приготвяне за работа и пътуване до офиса. Това ни даде повече време за любимите занимания. Този баланс носи след себе си ползи като по-добро ментално здраве и повече наслада от живота.  

    3. По-малко стрес

    Дистанционният режим промени изцяло същността на работата. Спокойствието на дома ни позволи да бъдем по-концентрирани и ефективни. По-малкото прекъсвания от неформални срещи с колеги отстъпиха място на повече фокусирано време за важните задачи. Това от своя страна породи някои предизвикателства, но за тях след малко. 

    4. Спестяване на разходи

    За много хора, особено тези, чието работно място е далеч от дома, разходите за транспорт от и до офиса са съществени. Като прибавим към това и такива, свързани с обяд в ресторант и други съпътстващи разходи, може да се окаже, че работата от разстояние води до положителен ефект върху месечния ни бюджет.

    5. Гъвкавост

    Друг неoспорим плюс е гъвкавостта, с която можем да управляваме времето си. Дистанционната работа ни позволява да балансираме между служебните и личните задачи оптимално и спрямо времето и приоритетите ни. Така бихме могли да слушаме дадена среща, докато разхождаме кучето, или да отговаряме на имейли, докато чакаме да ни сменят маслото на колата.  

    Предизвикателства пред работата от разстояние и как да ги преодолеем

    Въпреки многото ползи, които работата от разстояние предлага, е добре да имаме предвид и предизвикателствата, пред които ни изправя тя. Успешното им преодоляване ще ни позволи да сме максимално ефективни. В противен случай рискуваме дистанционната работа да се превърне в спирала от изпуснати крайни срокове, конфликти с колеги и куп други проблеми. 

    1. Продуктивност

    Дистанционната работа може да увеличи нашата продуктивност, но в някои случаи може да доведе и до обратното. Важно е какви правила ще си поставим и колко методично ще ги спазваме.  

    Приоритизирането на задачите и планирането на деня спрямо тях е добро начало. Използването на календара както за срещи, така и за личен график за деня, върху който да работим фокусирано, е още една стъпка в правилната посока. Работната атмосфера и мястото, от което ще изпълняваме своите задължения, също оказват голямо влияние върху крайния резултат. 

    2. Комуникация

    Ефективната комуникацията на работното място е от ключово значение, а липсата на личен контакт с хората от екипа също може да е съществено предизвикателство. Затова е важно да поддържаме добър баланс между формалните срещи и неформалните разговори, които вече са пренесени във виртуална среда, вместо в офиса. 

    Формалната комуникация трябва да се случва в най-добрия канал спрямо съответната задача или цел. В някои ситуации това е видеоразговор, друг път може да се чуем и по телефона. Понякога бърз чат би свършил работа, а в други случаи по-подходящ инструмент би бил имейлът.

    3. Връзка с колегите

    Хубаво е да поддържаме връзката си с колегите не само в моментите, когато имаме работни срещи. Спокойно можем да отделяме време и за лични теми, като спонтанно се уговорим в чата или пък отделяме първите 5 минути от всяка среща за това. За да поддържаме връзка и с колегите, с които не комуникираме толкова често, може проактивно да предложим на хората от HR отдела да организират неформални групови срещи, на които да си споделяме какво се случва около нас.   

    4. Социален живот и ментално здраве

    И не на последно място, ако човек прекарва почти цялото си време у дома, това крие рискове за неговия социален живот и менталното му здраве. Затова е добре да сменяме редовно обстановката и да се срещаме с приятели и колеги. Важно е да се погрижим за себе си като поставяме граници между работата и личния живот и отделяме достатъчно време за любимите си занимания. 

    Финални думи 

    Работата от разстояние може да ни донесе много предимства, но може и да ни навреди, ако не умеем да се организираме правилно. От нас зависи дали ще се възползваме от нея по оптимален начин или ще паднем в някой от капаните, които тя крие. 

    Следвайки добрите практики, пред нас се открива възможността да преосмислим не само начина си на работа, а и начина си на живот. Ето защо е важно всеки човек да погледне навътре в себе си и да разбере как да извлече максимума от тази нова реалност в името на един по-балансиран живот. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 минути
    3 нови ритейл парка ще бъдат открити у нас до лятото
    Нови брандове с планове за експанзия навлизат у нас
    преди 5 часа
    В този сектор рискът от забавени плащания у нас е най-голям
    Има индикации за увеличаване на просрочията и като време, и като брой у нас, сочи доклад на Allianz Trade
    преди 5 часа
    БНБ: Икономиката ще продължи да расте
    Инфлацията ще продължи да се забавя през второто и третото тримесечие на 2024, прогнозират от Централната банка
    преди 7 часа
    България и Виетнам ще работят за повишаване на взаимната търговия и инвестиции
    Информационни технологии, производството на високотехнологични компоненти и софтуер за автомобилния сектор са сред секторите с потенциал за двустранно партньорство
    преди 7 часа
    Държавата пое нов дълг за 200 млн. лева
    Заемът е под формата на 6-годишни държавни ценни книжа