вторник, 28 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1730 прочитания

    БНБ: Икономиката ще продължи да расте

    Инфлацията ще продължи да се забавя през второто и третото тримесечие на 2024, прогнозират от Централната банка
    14 май 2024, 11:03 a+ a- a

    През първото тримесечие на 2024 верижният растеж на реалния БВП на България се очаква да се ускори, което е предпоставка да се формира сходна динамика и при годишния темп на изменение на показателя. През второто и третото тримесечие на 2024 г. реалният БВП се предвижда да продължи да нараства както на верижна, така и на годишна база, подкрепян най-вече от вътрешното търсене и допусканото подобряване на перспективите пред външното търсене на български стоки и услуги. Това прогнозира БНБ в редовния тримесечен "Икономически преглед"

    Годишната инфлация продължи да се забавя и възлезе на 3.1% през март 2024 г. Тази динамика се определяше главно от проявлението на базов ефект от бързото покачване на цените в групите на храните и базисните компоненти през 2023 г., както и в по-малка степен – от поевтиняването на енергийните продукти и промишлените стоки. Фактори, произтичащи от вътрешната среда, които продължиха да оказват проинфлационен натиск, бяха силните темпове на растеж на частното потребление и на разходите за труд на единица продукция. Най-висок положителен принос за общата инфлация през март 2024 г. имаха услугите и стоките и услугите с административно определяни цени и тютюневите изделия, следвани от хранителните продукти. От БНБ прогнозират годишната инфлация да продължи да се забавя през второто и третото тримесечие на 2024 г., но очакваното запазване на силното потребителско търсене и нарастването на разходите за труд на единица продукция ще продължат да оказват проинфлационен натиск върху цените.

    През първите два месеца на 2024 г. годишният растеж на депозитите на нефинансовите предприятия продължи да се забавя, като фактор с потенциално влияние за тази динамика е запазващата се тенденция към спад на номиналния оборот в сектора на промишлеността. Предпочитанията на домакинствата да поддържат свободните си средства под формата на депозити в банковата система, както и нарастването на доходите от труд продължиха да допринасят за сравнително високия растеж на депозитите на домакинствата, който възлезе на 10.8% към края на февруари. В условията на все още ниски нива на лихвените проценти по нови срочни депозити на домакинствата общо за банковата система растежът на депозитите на този сектор продължи да се дължи почти изцяло на овърнайт депозитите.

    Високата ликвидност и капитализация в банковия сектор, както и конкуренцията между банките ограничават ефектите от повишените основни лихвени проценти в еврозоната и от увеличената от БНБ ставка на задължителните минимални резерви до 12%, в сила от 1 юли 2023 г., върху лихвените проценти по новоотпуснати кредити в сектора на домакинствата. Годишният растеж на кредита за домакинствата се ускори до 17.1% през февруари 2024 г., за което в по-голяма степен допринесоха жилищните кредити и в по-малка – потребителските кредити. Търсенето на кредити от страна на домакинствата продължи да бъде подкрепяно от нарастващите доходи от труд и нивата на лихвените проценти, които останаха много ниски при жилищните кредити. Растежът на кредита за нефинансовите предприятия възлезе на 8.0% през февруари 2024.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    МФ: Очакваме да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
    Парламентът може да приеме закона за еврото до края на лятото
    преди 9 часа
    Разкриват 5 нови паралелки за дрогеристи у нас
    За първи път в Бургас се обявява прием за ученици след 7-ми клас за дрогеристи по австрийска програма
    преди 10 часа
    Logiscool обяви сътрудничеството си с EtonX
    Веригата предлага и обучение по Python и AI в своите школи в София, Пловдив, Плевен и Варна
    преди 14 часа
    Държавата пое дълг за още 300 млн. лева
    Това е третият за тази година аукцион
    преди 1 ден
    Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
    Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
    преди 2 дни
    Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
    Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.