понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2151 прочитания

  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.

  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  27 май 2024, 15:24 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Китай създаде третия си планиран държавен инвестиционен фонд, за да стимулира индустрията около производство на чипове, с регистриран капитал от 344 милиарда юана ($47,5 млрд.), според декларация в регистъра на управляваните от правителството компании, съобщава „Ройтерс“.

  Стотиците милиарди юана, инвестирани в сектора, поставят в перспектива стремежа на президента Си Дзинпин да постигне самодостатъчност на Китай в сектора на полупроводниците.

  Този ангажимент придоби нова спешност, след като САЩ наложиха серия от мерки за контрол на износа през последните няколко години, позовавайки се на опасения, че Пекин може да използва усъвършенствани чипове, за да засили военния си капацитет.

  Третата фаза на China Integrated Circuit Industry Investment Fund беше официално създадена на 24 май и регистрирана в пекинската общинска администрация за регулиране на пазара, според National Enterprise Credit Information Publicity System, управлявана от правителството агенция за кредитна информация.

  Третата фаза ще бъде най-големият от трите фонда, стартирани от China Integrated Circuit Industry Investment Fund, известен като „Големия фонд“.

  Министерството на финансите на Китай е най-големият акционер със 17% дял и внесен капитал от 60 милиарда юана, според Tianyancha, компания за база данни с информация за китайски компании. China Development Bank Capital е вторият по големина акционер с 10,5% дял. 17 други предприятия са посочени като инвеститори, включително пет големи китайски банки: Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China и Bank of Communications, като всяка от тях допринася с около 6% от общия капитал.

  Първата фаза на фонда е създадена през 2014 г. с регистриран капитал от 138,7 милиарда юана, а втората фаза последва през 2019 г. с 204 милиарда юана. Големият фонд предоставя финансиране на двете най-големи леярни за чипове в Китай, Semiconductor Manufacturing International Corporation, и Hua Hong Semiconductor, както и на Yangtze Memory Technologies, производител на флаш памет и редица по-малки компании и фондове.

  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове, съобщи „Ройтерс“ през септември. Освен това Големият фонд обмисля да наеме поне две институции, които да инвестират капитала от третата фаза.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 54 минути
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 4 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 5 часа
  преди 6 часа
  Федералният резерв остави лихвите непроменени
  Американската централна банка прогнозира едно намаляване през 2024 г.
  14 юни 2024, 14:39
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.