понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1492 прочитания

  Разкриват 5 нови паралелки за дрогеристи у нас

  За първи път в Бургас се обявява прием за ученици след 7-ми клас за дрогеристи по австрийска програма
  28 май 2024, 14:03 a+ a- a

  През учебната година, 2024/2025 г., ще бъдат разкрити 5 нови паралелки по перспективната професия „дрогерист“. Те ще бъдат в градовете София, Варна, Бургас, Плевен и Димитровград. При запълване на пълния прием, броят на учениците, които изучват професията с официално наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия" ще надхвърли 230.

  Професионалните гимназии, в които ще има нови паралелки са: ПГЕБ „Проф. Д-р Асен Златаров - гр. София“, ПГ “Проф. Д-р Асен Златаров”, гр. Димитровград, ПГХ ХВТ „Д. И. Менделеев“, гр. Варна, ПГХВТ „Луи Пастьор“, гр. Плевен и ПГХТ “Акад. Н.Д. Зелинский”, гр. Бургас.

  Обучението на децата ще преминава в т. нар. „дуална“ или „дневна“ форма на обучение. В първите три години те ще изучават общообразователни и специални предмети, а в последните две години, в допълнение на часовете в училище, ще преминат и задължителна производствена практика – платена или неплатена в зависимост от формата на обучение. Тя ще бъде по няколко седмици в рамките на учебната година по график, изготвен от училищата. Децата завършват с професия и с диплома за средно образование.

  По инициатива на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас - dm България от учебната 2024/2025 година в Бургас за първи път има обявен прием в специализирана паралелка за обучение по професия „дрогерист“ по австрийска програма. Учениците ще преминат 5-годишен гимназиален курс в ПГХТ „Акад. Н.Д. Зелинский“. В списъка с професиите паралелката присъства под официалното наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“. Учениците ще преминат 5 годишен гимназиален курс, 8-12 клас, под формата на дуално или дневно обучение. Наред с утвърдените общообразователни предмети, те ще изучават и специализирани дисциплини и ще провеждат лабораторна практика. Придобиването на знания и умения от бъдещите специалисти ще става възможно с прилагането на австрийския модел след старта на обучението по професията. Още в 11-и и 12-и клас те ще могат да работят във вериги магазини за продажба на дрогерийни стоки. Ще може да се избира между две форми на обучение – дуална и дневна, като при първата практиката ще бъде платена, а при втората е неплатена. Голямото предимство на професията е, че тя се изучава в рамките на средното образование. Няма следващо ниво на подготовка, като това е стандарт в Австрия и Германия.

  Обучението за дрогеристи в България стартира през учебната 2020/2021 година по инициатива на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас – dm. Към момента специалността се изучава в 5 града – София, Варна, Плевен, Димитровград и Силистра. Първата паралелка беше открита в морската столица. Учениците от нея вече стартираха практиката си по специалността, а през следващата учебна година ще завършат обучението си.

  Така вече и български ученици ще имат дипломи, каквито получават хиляди техни връстници в Германия, Австрия и Швейцария всяка година. България беше първата страна, която въведе това обучение в региона на Балканския полуостров.

  „Дрогерист“ е специфична професия, която в немскоезичния свят съществува от десетилетия. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm и разширяването на асортимента в тях. Първоначално в тези магазини са се продавали основно изсушени билки, масла и подправки. В по-ново време асортиментът се разширява и започват да се предлагат козметични продукти, почистващи препарати, различни храни и така нататък. Това налага в магазините да има специално обучени специалисти, които да консултират клиентите. Така започва развитието на професията „дрогерист“, която бързо се утвърждава като ключова за сектора.

  Във връзка с откриването на петте нови паралелки дрогеристи, Евелина Великова, управител на dm България, заяви: „Радваме се, че тази професия става все по-популярна в България, което се доказва от факта, че всяка година нови гимназии обявяват прием по специалността. През новата учебна година ще бъдат разкрити 5 нови паралелки като за първи път ще стартира обучение за дрогеристи в гр. Бургас. Така от септември 2024 г. около 230 деца ще се обучават по австрийска програма.“  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 51 минути
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 4 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 5 часа
  преди 6 часа
  Федералният резерв остави лихвите непроменени
  Американската централна банка прогнозира едно намаляване през 2024 г.
  14 юни 2024, 14:39
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.