понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1471 прочитания

  МФ: Очакваме да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината

  Парламентът може да приеме закона за еврото до края на лятото
  28 май 2024, 15:05 a+ a- a

  „Присъединяването към еврозоната е дългогодишна цел на България и е сред основните приоритети на настоящото служебно правителство. Ние продължаваме интензивно да изпълняваме Националния план за въвеждане на еврото в Република България.“ Това заяви заместник-министърът на финансите Методи Методиев по време на конференцията „Въвеждане на еврото – рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия“. Събитието беше организирано от Българската търговско-промишлена палата съвместно с Българо-хърватския бизнес клуб и Службата по търговско-икономически въпроси на България в Загреб.

  Като част от постигнатия напредък заместник-министърът отчете финализирането на проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България, който вече получи положителни становища от Европейската комисия и Европейската централна банка, отчете заместник-министърът. Върху проекта се работи през последната година и половина и за подготовката му е черпен опит от Хърватия. Той беше качен за обществено обсъждане. Консултиран беше и с широк кръг заинтересовани страни, в т.ч. с всички седем работни групи към Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната, бизнеса и неправителствения сектор. В момента законопроектът е изпратен за междуинституционално съгласуване. „Очакваме преди края на мандата на сегашното служебно правителство законът да бъде приет от Министерския съвет и да бъде изпратен директно на новосъздадения парламент, за да могат да започнат обсъжданията по него. И аз наистина вярвам, че от гледна точка на времето е напълно възможно да бъде приет от Народното събрание до края на лятото,“ обясни Методиев.

  По отношение изпълнението на Маастрихтските критерии, Република България покрива три от четирите номинални критерии. С приемането на новия Закон за Българската народна банка в началото на тази година всички констатации на досегашните Конвергентни доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка по отношение постигането на пълно съответствие със законодателството на Евросистемата бяха адресирани.

  На този етап единственият критерий, който остава предизвикателство пред страната, е този за ценовата стабилност. В момента се отчита низходящ тренд в инфлацията в страната. Според предварителните оценки на Министерството на финансите, използвайки последните данни от април, това вероятно ще се случи преди края на 2024 г. Тогава България може да използва предвидената в договорите на ЕС възможност да поиска извънредна оценка, обясни Методи Методиев.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 53 минути
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 4 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 5 часа
  преди 6 часа
  Федералният резерв остави лихвите непроменени
  Американската централна банка прогнозира едно намаляване през 2024 г.
  14 юни 2024, 14:39
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.