четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5924 прочитания

  Стаж в DataArt България: Научете повече от Елисавета Павлова, HR мениджър

  В програмите на комапанията могат да се включат хора без технически опит, но с интереси и познания в областта на технологиите
  25 април 2024, 10:40 a+ a- a

  Елисавета Павлова - HR мениджър в DataArt. Снимка: Личен архив

  В рубриката „Стаж в...“ компаниите разказват за своите актуални стажантски програми и за кого са подходящи. Как протича стажът в българския офис на глобалната софтуерна компания DataArt, научете от Елисавета Павлова, HR мениджър.

  Име: DataArt България
  Сектор: ИТ/ Софтуерна разработка
  В България е от: 2016 г.
  Брой служители в България: 130
  Офиси в България: София и Варна
  Основна дейност на компанията: Разработка на софтуерни решения за клиенти от различни индустрии (финанси, застраховане, IoT, здравеопазване, ритейл, туризъм и т.н.)

  Какво Ви мотивира да създадете стажантска програма?
  В DataArt стажантските позиции не са нещо ново и винаги сме се стремили да работим с млади таланти и да подпомагаме развитието им. През 2023 г. обаче решихме да направим по-сериозни стъпки в тази посока и да стартираме стажантска програма, която вече работи и в България. В нея могат да се включат хора без технически опит, но с интереси и познания в областта на технологиите. По този начин даваме шанс  на хората, които искат да се развият в ИТ сферата и да се учат в реални условия, а от друга страна – това помага и за развитието на компанията на локално ниво и допринася за разрастването на екипа ни.

  Кога стартира следващото издание и как ще протече?
  В DataArt решенията, свързани със стажантската програма, се вземат на тримесечие и са съобразени изцяло с проектите и клиентите ни. Когато имаме подходяща позиция или проект, който позволява наемане на хора без опит, ние я обявяваме на нашия сайт. Определено интересът е голям и има доста желаещи да се включат като стажанти при нас.

  За кого е подходяща и в кои отдели ще приемате стажанти?
  На този етап стажантската програма е насочена към хора, които искат да се развиват в някоя конкретна технология или направление. Например като бизнес анализатори или като QA специалисти. Структурата на компанията е такава, че отделите нямат чак такова значение по отношение на стажантската програма, а по-скоро от значение са технологиите и профила на клиентите ни. Затова следим пазара, съобразяваме се с техните нужди и стартираме стажантски позиции според тези критерии.

  Кои са критериите, на които държите най-много при подбора? Трябва ли кандидатите да имат завършен определен курс, или да изучават определени специалности?
  Първото нещо, което гледаме, когато правим подбор на кандидатурите, е образованието, после преминатите курсове, дали съответният кандидат има предишен опит като стажант и не на последно място какво е нивото  му на английски език. Това е важно, тъй като стажантът ще е част от географски разпределени екипи и ще му се налага да комуникира с колеги и клиенти от различни локации. Друго съществено предимство е кандидатът да е завършил обучението си в сферата на софтуерното инженерство и да е преминал допълнителен курс по съответната технология.

  В какви направления ще могат да се развиват стажантите?
  След приключване на стажа колегата автоматично става Junior, след което може да продължи да се развива и да трупа знания в съответното направление. DataArt е компания, в която много колеги са стартирали от това ниво и към днешна дата са вече експерти с дългогодишен опит и Senior ниво. Казано иначе – всичко зависи от мотивацията и индивидуалните възможности на всеки един стажант, а компанията се стреми да подпомогне този процес чрез вътрешната система за обучение, курсове, менторски програми и разнообразни проекти.  

  Как ще се формализират отношенията със стажантите? Програмата платена ли е?
  Подписва се стандартен трудов договор, съобразен изцяло с българското законодателство. Освен това стажантът получава всички допълнителни придобивки, които имат и останалите ни колеги. Стажантът получава заплащане, което след успешно приключване на стажантската програма, се повишава автоматично.

  Колко души ще могат да се включат в следващото издание на програмата и колко време продължава тя?
  Стажът е с продължителност 3 месеца, като през този период обучението е доста интензивно. В началото се усвоява много теория и се полага фундаментът, върху който да се надграждат знанията впоследствие. За една позиция търсим само по един човек. Това е така, за да можем да обърнем по-голямо внимание на стажанта и той да научи повече. Всеки стажант има свой ментор, който да му помага и да го напътства, но в същото време нивото на автономност е доста голямо.

  Какви са сроковете за кандидатстване и какви са очакванията на компанията?
  Конкретни срокове няма, тъй като самата стажантска програма е безсрочна и както споменах, е базирана изцяло на нуждите на клиентите ни и на пазарните изисквания. Когато имаме подходяща позиция, я обявяваме и след това започваме процеса на подбор. Има възможност кандидатът да бъде назначен веднага, след като е одобрен, или да го изчакаме 1 месец, ако има нужда от предизвестие. Като цяло се съобразяваме с възможността на стажанта. Важно условие обаче е той да може да отдели време, тъй като работата е на пълен работен ден. Стажът при нас не е просто формалност, а истинска възможност кандидатите да усвоят нови знания, а ние, като компания, да инвестираме в човек, който след това да стане част от екипа ни.

  Какви ще бъдат стъпките за подбор? Какво могат да очакват кандидатите?
  Процесът по подбор включва разговор с колега от отдел „Човешки ресурси“, след което преминаваме към проверка на нивото на английски език. Това се случва чрез неформален разговор с някой от нашите преподаватели по английски език. Ако се е справил с този етап и езиковото ниво е достатъчно добро, продължаваме с практическа задача, която ние сме си изработили и за нея не използваме чужди платформи. След практическата задача идва и последната стъпка – среща с потенциалния ментор. Тази среща е както опознавателна, така и с цел да се валидират базовите познания, свързани с обектно ориентирано програмиране.

  За много от бъдещите Ви стажанти Вие може да сте първи работодател. Какъв съвет бихте дали на кандидатите, на които им предстои интервю за стажантската програма?
  Най-важно е да покажат мотивацията за усвояване на нови знания и за развитие. Да са готови да инвестират време и усилия в своето бъдеще и не на последно място да са се подготвили с информация за компанията, тъй като това показва заинтересованост към нас.

  Какви са плановете на компанията в бъдеще и каква роля играе стажантската Ви програма?
  Плановете ни са да продължим да се развиваме както в България, така и в глобален аспект. Стремим се да поддържаме добра географска диверсификация, именно затова разширихме глобалното си присъствие и вече имаме офиси в Европа, Южна Америка, САЩ и Азия. Стажантската ни програма е част от цялостната стратегия на компанията да инвестира в своя екип, тъй като вярваме, че човешкият ресурс е основна ценност, без която нито един бизнес модел не би бил успешен.

  Вижте по какви проекти работи DataArt

  Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на DataArt Europe Ltd в JOBS.bg  

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ от рубриката СТАЖ В...

  Стаж в Nasekomo: Научете повече от Весела Георгиева - HR Мениджър
  Стаж в Електрохолд: Научете повече от Ваня Траянова и Таня Чиренска от HR екипа

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание
  Тя бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
  преди 4 часа
  ETHSofia обяви лектори и награден фонд от $10 000
  Организаторите на събитието си сътрудничат с УНСС и SoftUni
  преди 6 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 9 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS
  преди 1 ден
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти