сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2009 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като Talent Success Lead (TSL) в SoftServe Bulgaria?

    За професията, възможностите и предизвикателствата разказват Мая Коева, Джулия Петкова, Гергана Войнова, Василена Стаматова и Лада Свечникова
    13 юли 2023, 10:54 a+ a- a

    На снимката от ляво надясно: Джулия Петкова, Гергана Войнова, Лада Свечникова, Василена Стаматова, Мая Коева

    Какво е да работиш като Talent Success Lead (TSL) в SoftServe Bulgaria? Повече за професията, какви умения и качества са необходими и кои са най-големите заблуди за позицията на Talent Success Lead, разказват Мая Коева, Джулия Петкова, Гергана Войнова, Василена Стаматова и Лада Свечникова от SoftServe Bulgaria.

    Снимка: Мая Коева, SoftServe

    Мая, Джулия, Гергана, Василена, Лaда, бихте ли се представили и споделили какво образование имате?
    Мая Коева: Бакалавър по психология.

    Джулия Петкова: Магистър съм по трудова и организационна психология и бакалавър по психология – Софийски университет „Свети Климент Охридски“.

    Гергана Войнова: По завършено образование съм лингвист. Успях и семестриално да завърша MBA в Китай преди пандемията.

    Василена Стаматова: Имам бакалавърска степен по педагогика с френски език.

    Лада Свечникова: Завършила съм магистратура, специалност „Индийско и иранско културознание и обществознание“, профил „Иранистика“, а преди това бакалавър по направление „Връзки с обществеността“ – и двете специалности завърших в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

    Снимка: Джулия Петкова, SoftServe

    Как стартира Вашата кариера?
    Джулия Петкова: Още докато учех психология, кандидатствах за първия си стаж в областта на човешките ресурси и бях одобрена. Стажът беше в голяма международна компания, имах личен ментор и продължителността беше почти 1 година. След стажа успешно бях одобрена да подпиша трудов договор и оттогава вече 7 години съм заемала позиции само в областта на човешките ресурси.
    Гергана Войнова: Кариерата ми започна като рисърчър и оператор бази данни. Използвах езиковите си умения, за да проучвам информация на китайски и руски и да я преобразувам и систематизирам на английски. Впоследствие преминах в сферата на управлението на екипи.
    Василена Стаматова: Преди да стана част от SoftServe Bulgaria, работих в продължение на 10 години в една и съща компания. Там в началото се занимавах основно с административна работа, но след това бизнесът се разви и компанията започна да разработва собствени софтуерни продукти. Тогава започна и да се разшири екипът, така че аз започнах да се занимавам с рекрутмънт, интервюта, наемане на хора, HR дейности, до счетоводна работа и въобще всичко, свързано с хората в екипа.

    Снимка: Гергана Войнова, SoftServe

    Кога и как започнахте работа при настоящия си работодател?
    Мая Коева: След повече от 8 години при предишния ми работодател реших, че имам нужда от ново предизвикателство и започнах да разглеждам отворени възможности за работа. За SoftServe научих от приятел, от когото и бях препоръчана в компанията. И така в началото на декември 2021 търсената промяна стана реалност.
    Джулия Петкова: Работата при сегашния ми работодател SoftServе стартирах през март месец 2021 година (преди 1 година и половина). Бях препоръчана за позицията Talent Success Lead от моя приятелка и за мен беше мечта да заема точно такава длъжност. Не бях кандидатствала в друга компания, единственото място, в което исках да продължа развитието си, беше SoftServe.
    Лада Свечникова: В SoftServe работя вече близо месец. Попаднах тук случайно, получих обаждане от приятелка, която в момента ми е колежка – другото вече е ясно. Бях срещала името на компанията в интернет пространството и навсякъде попадах на изключително позитивни отзиви, както в качеството ѝ на работодател, така и в качеството ѝ на успешна и водеща софтуерна компания в България.

    Снимка: Василена Стаматова, SoftServe

    Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
    Джулия Петкова: Позицията е много комплексна и всеобхватна като отговорности и именно това я прави толкова интересна за мен. Основните отговорности са насочени към кариерното развитие на служителите в компанията – консултираме ги относно проектите, в които могат да бъдат включени, и обученията, които могат да преминат, за да придобият допълнителни квалификации. Компанията предлага разработването на индивидуален кариерен път за всеки служител и ние участваме активно в този процес.
    Лада Свечникова: TSL ролята е ценна с това, че е фокусирана върху развитието на служителите в компанията и цели да предостави информация и насоки как даден служител може да развие своя потенциал и професионална квалификация в рамките на SoftServe. Малко компании имат подобна роля в своята структура, и мисля, че е наистина много полезна за екипите, защото дава ценна насока за развитие. Тук в SoftServe имаме вътрешен сертификационен център, който подпомага подготовката, регистрацията и явяването за придобиване на избрания от служителя сертификат. Като доверен партньор на водещите клауд платформи (Google, AWS, Azure), нашите колеги имат безплатен достъп до техните акселераторски програми, а явяването за сертификат се поема изцяло от компанията. За служители, които търсят промяна в професионалното направление, предлагаме и различни ритрейнинг програми, водени от вътрешни експерти. Ние в ролята на Talent Success Lead съдействаме на колегите във всяка стъпка от този процес.

    Снимка: Лада Свечникова, SoftServe

    По какви проекти работите и с кои колеги (отдели) комуникирате най-често?
    Мая Коева: SoftServe е дигитална компания, проектите ни са в сферата на високите технологии. Ролята ми изисква да поддържам тесен контакт с всички отдели в компанията.
    Джулия Петкова: Проектите, по които работя, са предимно в сферата на Healthcare. Имаме проекти в Manufacturing & Production, Retail, Fintech, Oil & Gas и други. Комуникираме с различни отдели в компанията. Главната ни роля е да сме мост между служителите и проектните мениджъри. Регулярни срещи имаме и с екипа отговорен за подбор в компанията, за да можем да идентифицираме заедно настоящите нужди от нови служители спрямо активните проекти.

     

    Как типично протича един работен ден?
    Мая Коева: Не бих казала, че имаме типични дни. Общите елементи между всички дни са срещите с колеги, съдействието с най-различни казуси от типа на „имам проблем с някоя от вътрешните системи“ до „искам да сменя направлението“, проверяването за нови възможности и комуникацията с всички заинтересовани страни.

    Джулия Петкова: Всеки ден е различен, тъй като работим с хора и е трудно да се предвиди графикът за деня в голям детайл (точно това прави ролята на Talent Success Lead толкова интересна: разнообразието и динамичността). Всеки ден включва индивидуални срещи със служители, екипни срещи и срещи с проектни мениджъри, активна комуникация.

    Лада Свечникова: Това беше въпросът, който зададох още в първия си работен ден. Като нов човек в екипа и компанията все още навлизам в роля. Това, което се вижда от пръв поглед, е, че работата на един TSL е динамична. Тъй като работим с хора, попадаме ежедневно на ситуации от различни естество, които изискват задълбочено обсъждане, аналитично мислене и гъвкави решения.

    Снимка: Джулия Петкова, Мая Коева, Гергана Войнова - SoftServe

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Всички сме обединени около това, че на първо място бихме поставили добрите комуникативни умения и умение за работа с хора – за да сме добри в това, което правим като TSL-и, е необходимо да имаме добър контакт и връзка на доверие с колегите, мениджърите и всички роли в компанията.

    Адаптивност – за да се нагаждаме към променящата се ситуация, и да избираме най-продуктивната стратегия за действие. В допълнение в компанията често се правят нововъведения, вътрешните процеси и системи се развиват и подобряват. Комбинативност и умения за решаване на проблеми – особено полезна, когато трябва да намериш решение, което е добро за всички страни.
    Умение за работа в екип – задължителен момент в работата ни и необходимо условие за успех.

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    Мая Коева: Тук служителите разполагат с изобилие от ресурси за учене, пълен достъп до платформата Udemy, имаме добре развита менторска култура, регулярно се организират сесии за обмен на нови знания и опресняване на знанията и всичко това създава много благоприятна среда, в която човек да учи и развива квалификацията си. Извън работа черпя полезна информация, свързана с професията ми, като слушам тематични подкасти или търся информация в интернет.
    Джулия Петкова: SoftServe има собствен вътрешен университет, който съществува повече от 15 години. В него има най-различни вътрешни и външни обучения. Също така имаме менторска програма. За мен беше много полезно да почерпя опит и да получа индивидуални насоки от хора с повече от 20 години опит. Имаме и курсове по чужди езици, които също ни помагат да се развиваме.
    Василена Стаматова: Всеки ден се уча! Вземам пример от колеги, от моя мениджър, чета всякаква литература. :) Човек винаги има какво да научи и е хубаво да е отворен за това. Също така харесвам и уважавам градивната критика и се радвам, че работя с хора, с които споделяме откровеното си мнение по всякакви теми – така мисля, че всички се развиваме.

    Какви са възможностите за развитие?
    Мая Коева: Ние насърчаваме и подкрепяме развитието на служителите както вертикално, така и хоризонтално в други направления. В последната година имаме пресни примери и на колеги от нашия екип, които взеха решение да сменят изцяло ролята си от HR към по-техническа роля, положиха усилия да се преквалифицират и получиха възможност да започнат нов кариерен път в компанията.
    Гергана Войнова: Харесва ми, че тук има много добре развити кариерни пътеки както за хора, които следват едно направление, така и ако човек реши да промени професията си. Така че по- скоро се питам накъде, а не как. :)

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Джулия Петкова: Според мен най-големите заблуди са 2: всеки може да стане HR и HR професията в бъдеще ще изчезне и ще бъде заменена от изкуствен интелект. Вярвам в прогреса и развитието на технологиите, но човешкият фактор, адаптивността и индивидуалният подход в нашата професия не вярвам, че може да бъдат предварително програмирани и заменени.
    Мая Коева: Мисля, че всички сме чували вица:
    „-Какво правят ЧР-и като се пенсионират?“
    „-Пак нищо“
    Мит е. :)
    Василена Стаматова: Най-голямата заблуда във всяка професия е, че си свършил всичко за деня... не, винаги има още. :)

    Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
    Мая Коева: Обичам да тичам и да карам колело, така се зареждам и мобилизирам преди началото на работния ден. Часовете след работа обикновено прекарвам със семейството си.
    Джулия Петкова: Както повечето хора, които работят пред лаптоп и професията им не е свързана с активно движение – след работа обичам да посещавам някакъв вид спорт. Предпочитам груповите тренировки и в момента посещавам CrossFit тренировки, които много ми помагат да променя фокуса.
    Гергана Войнова: В извънработно време обичам да се фокусирам върху семейството. Засега това включва много цапане с боички, детски танци и разходки. Покрай това се опитвам да ми остава и време за поне едно хоби – народни танци.
    Василена Стаматова: Меломан съм, обичам да слушам музика, да танцувам и да ходя на йога. :) Имам 10 годишен син, с когото всяка прекарана минута е безценна! Останалото... път, вино, приятели... и тези няколко неща!
    Лада Свечникова: Много обичам да пътувам. Опознаването на нови страни и култури истински ме зарежда. Друго, без което не мога, е това да съм сред природата.

    По какви проекти работи SoftServe в България вижте тук

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на СОФТСЪРВ БЪЛГАРИЯ ЕООД в JOBS.bg тук

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА JOBS IN BG:

    Какво е да работиш като Flying Dutchman в WePrevent?
    Какво е да работиш като BIM архитект в Next IT Services?

    Какво е да работиш като Мениджър Внедряване на Нови Продукти в BTL Industries? 
    Какво е да работиш като Junior SAP Consultant в Атос България Компетънси Център?
    Какво е да работиш като Ръководител на екип управление на проекти в Ленгуидж Беър?
    Какво е да работиш като мениджър финанси в Hitachi Solutions Bulgaria
    Какво е да работиш като Управляващ ERP консултант в Balkan Services?
    Какво е да работиш като Маркетинг Експерт в Resolute Software?
    Какво е да работиш като Ръководител отдел застрахователни щети в Аксенчър България?
    Какво е да работиш като Специалист Производствено Планиране в Леони България?
    Какво е да работиш като Ръководител Отдел Обслужване на Клиенти в myPOS?
    Какво е да работиш като AML/KYC Manager в TransferMate?
    Какво е да работиш като Старши Консултант по недвижими имоти в АДРЕС?
    Какво е да работиш като шоколатиер в Chicolatti?
    Какво е да работиш като Head Of Customer Service Dept в Скайнет, част от Ойрошпед?
    Какво е да работиш като Специалист Дигитален Маркетинг в Радина Груп?
    Какво е да работиш като Енергиен Диспечер в EVN България?
    Какво е да работиш като Експерт по Анализи и Търговия с Електрическа Енергия в EVN?
    Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
    Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
    Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
    Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?

    Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

    Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
    Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
    Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
    Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

    Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
    Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
    Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
    Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
    Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
    Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
    Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
    Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
    Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
    Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
    Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
    Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
    Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
    Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
    Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
    Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
    Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
    Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
    Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
    Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
    Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
    Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
    Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
    Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
    Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
    Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
    Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
    Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
    Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
    Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 17 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 20 часа
    преди 24 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 1 ден
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 1 ден
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26