четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6478 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SoftServe в България?

    Повече за проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Андон Симеонов – Изпълнителен директор, Николай Марков – Cloud Architect, и Славомир Димкин – Project Manager в Софтсърв България
    16 август 2022, 11:31 a+ a- a

    Снимка: Андон Симеонов – Изпълнителен директор (в средата), Николай Марков (в ляво) –  Cloud Architect и Славомир Димкин (в дясно) – Project Manager в SoftServe

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    По какви проекти работи SoftServe в България, пред Economy.bg разказват Андон Симеонов – Изпълнителен директор, Николай Марков –  Cloud Architect, и Славомир Димкин – Project Manager в компанията.

    Андон, би ли разказал накратко каква е историята на бизнеса Ви?
    Андон: SoftServe е глобална компания в сферата на софтуерната разработка и предоставянето на консултантски услуги. В България оперираме от края на 2014 г., като наши клиенти са големи имена в сферата на здравеопазването, енергетиката, банковия сектор и др. Разработваме и внедряваме цялостни решения и генерираме нови технологични идеи, за да осигурим иновациите и качеството, които нашите партньори очакват. На глобално ниво компанията има над 13 000 служители и 41 офиса в 11 държави. Разполагаме със собствена Академия за кариерен старт в областта на ИТ като вече отваряме и групи във Варна, Пловдив и Бургас. Партньори сме с всички големи организации в това число Amazon Web Services, Google Cloud, Microsoft, Salesforce, Apigee, MuleSoft, VMware и много други.

    Кой е основният подход, който прилагате, така че да дадете най-доброто на клиентите си?
    Андон: Основният подход, който използваме е да следим качеството на предлаганите от нас услуги чрез световнопризнатия индекс на потребителската лоялност (NPS). Понастоящем NPS на компанията е 81, което е значително по-високо от средната стойност за индустрията, където NPS е около 40.

    Разполагаме със специален отдел наречен Center of Exellence, той се грижи за развитието и въвеждането на иновациите и това те да бъдат адаптирани към проектите на клиентите, с които работим. Повече за това ще ви разкажат колегите ми Николай Марков (Cloud Architect) и Славомир Димкин (Project Manager).

    Андон, бихте ли споделили кои са основните фактори допринесли за успеха на бизнеса Ви?
    Андон: Ние не сме фокусирани единствено върху технологиите, а върху хората, които обичат технологиите и ги използват, за да се развиват и да създадат контакти както помежду си, така и с бизнеса, развивайки още повече потенциала и идеите си.

    Част от инициативите и практиките, които прилагаме в нашата компания са собствена Академия, SoftServe University – цялостна програма за развитие на нашите служители, People Excellence – платформата за професионално развитие, програми за усъвършенстване на мениджмънт нивото в организацията и много други.

    Николай, бихте ли ни разказали малко повече за Вас и oпита Ви като Cloud Architect?
    Николай: В IT сферата съм повече от 15 години, като основният ми фокус е насочен към облачните услуги и информационната сигурност. Подготвям и внедрявам облачни услуги и решения както за малки стартиращи компании, така и за големи корпорации. Участвал съм в няколко големи дигитални трансформации, помагайки на компаниите да внедрят облачните услуги правилно и да извлекат всички ползи от тях. Обичам да споделям за предизвикателствата в тези начинания и вярвам в правилото, че в днешно време за бизнеса е по-важно да се адаптира бързо, отколкото да е голям.

    Разкажете ни повече за Center of Exellence (CoE) и как Cloud технологията се прилага в този отдел?
    Николай: Това е звено в компанията, което обхваща различни домейни в сферата на информационните технологии. Всяко подразпределение се грижи за определен домейн, например Cloud, Devops, Ml, AI, Big Data, Platforms, Solutions (R&D) и т.н. Накратко CoE екипи се грижат за установяването и въвеждането на иновациите, новите технологии и добрите практики свързани с тях, които останалите екипи в компанията да предлагат, използват и следват.

    Какъв набор от умения са необходими и кои са най-ценените качества, които трябва да има един експерт, за да бъде част от Center of Excellence екипа на SoftServe?
    Николай: Техническите познания и опитът са важни, но тук също много ценим човешките умения и желанието за развитие както в техническа насока, така и в чисто човешка. Уменията да комуникираш с клиенти и да работиш с усмивка с колегите, са не по-малко важни от техническите познания. Културата в компанията е невероятна, хората са усмихнати, позитивни, ентусиазирани и жадни за нови предизвикателства. Приказката „събрали сме се да вършим работа, а не да бъдем приятели“ не важи, тъй като работата е много по-забавна и приятна, когато я вършиш с хора, които харесваш.

    Можеш ли да споделите как протича денят на един COE експерт?
    Николай: Определено динамично. Имаш свободата да се занимаваш както с технически, така и с всевъзможни други дейности. От pre-sales, Discovery phase, това е процес, при който детайлно анализираме нуждите на конкретния клиент и предлагаме съобразно решение, през имплементации и POC-та на съвсем нови технологии до изпълнение на ролята на доверен съветник на клиентите и изготвяне на нови предложения, които биха помогнали за решаването на съществуващи и бъдещи техни проблеми.

    Какви са най- често срещаните проекти, с които се занимава екипът?
    Николай: Най-често участваме в началните фази на проектите, които са и най-важни. Установяваме истинските нужди и предизвикателства на клиентите ни, които в някои случаи са различни от тези, които те са установили, и изготвяме стратегия и план как същите да бъдат разрешени. Тъй като една от основните ни роли е да развиваме възможностите на нашата организация, много от проектите ни са свързани с разучаването, разработването на най-новите технологии и услуги, които често не са достъпни публично и с помоща на останалите екипи изследваме как същите биха решили конкретни предизвикателства на клиенти в различните сфери.

    Бихте ли споделили за най-голямото предизвикателство, с което сте се сблъсквали в работата си?
    Николай: За мен най-големи са предизвикателставата, които те поставят извън зоната ти на комфорт. Да помогнеш на клиенти, които са изключително запознати с технологиите и искат да оптимизират техните решения, е голямо предизвикателство. Например имахме клиент, чийто ръководител беше изключителен човек, ветеран, знаещ отлично какво иска и как да го постигне, с опит, включващ Head of NASA AI Program. Да отговориш подобаващо на очакванията на такъв човек, е, меко казано, предизвикателство, но в крайна сметка всичко зависи от това как гледаш на предизвикателствата.

    Славомир, бихте ли разказали накратко за някой от проектите, над които работите в момента?
    Славомир:
    Изключително щастлив съм, че SoftServe е в топ 10 от партньорските компании, работещи с Google, AWS, VMWare, и работим директно с техните технологични екипи по изграждането на нови решения. Често сме хората, които първи интегрират изцяло нови решения и използват най-новите технологии.

    Мога да разкажа конкретно за проект, който стартира през 2019 г. и за който си партнираме с американска компания, разработваща AI решение за сигурност, като ние сме отговорни за изграждането на инфраструктурата на приложението посредством GCP и AWS. Разработваме софтуер, който следи трафика и за това да няма изтичане на данни. Работим съвместно с екип от страна на клиента, който да имплементира този продукт при клиенти на тяхната компания.

    Колко души работят по проекта и какви специалисти са те?
    Славомир: В момента екипът се състои от 12 DevOps специалисти на различни нива, изцяло позиционирани в България, като постоянно се разрастваме. Имаме стажантска програма, чрез която даваме възможност на млади таланти да се развиват при нас. Даваме възможност на хора с малко опит и много желание да се развиват при нас. Тези, които показват добър потенциал по време на програмата, впоследствие стават част от екипа. Вече имаме 4-ма стажанти, които се присъединиха към проекта благодарение на тази възможност. Някои от стажантите, преминали през програмата, се развиват много бързо и дори един от тях постигна нивото Middle DevOps в рамките на една година.

    Какви технологии използвате за този проект?
    Славомир: Технологиите, които използваме в момента, са Google Cloud, AWS и в бъдеще планираме да използваме Microsoft Azure. Използваме също Terraform, Ansible, Chef, Puppet, Python, Java и др.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата на проекта?
    Славомир: Работим по методологията Agile за изпълнение на оперативните дейности по проектите.

    Целият екип в момента работи home office, като сме организирали работа на ротационен принцип и на смени, за да покрием часовите зони и уикендите. Който има нужда и желание, има възможност и за работа от офиса.

    Как се промени проектът през годините?
    Славомир: Продължаваме да развиваме проекта, вече няколко пъти преподписваме договора с клиента. Успяхме да изградим нужното доверие между нас и в момента планираме да подпишем дългосрочен договор за няколко години. Обратната връзка, която получаваме от тях е, че това, което правим, е от изключително значение и техният бизнес не може да съществува без нас.

    От началото на проекта крайните клиенти, които нашият партньор придоби, нарастнаха от 1 на 6, предимно банки и финансови институции, очакваме до края на годината броят им да нарастне.

    Доколко екипите в БГ имат самостоятелност сами да вземат решения?
    Славомир: Ние вземаме решение по какъв начин ще реализираме нуждите на проекта. Техническите решения се вземат от Cloud Аrchitect, който отговаря изцяло за инфраструктурата. Бизнес решенията, които се отнасят до процесите, ги вземам аз.

    Андон, какво предстои?
    Андон: Нашата мисия е да дадем възможност на талантливите хора да променят света. Ние не сме фокусирани единствено върху технологиите, а върху хората със свободен дух, които обичат технологиите и ги използват, за да разширят границите си и да създадат връзки както помежду си, така и с бизнеса и да разгърнат потенциала и идеите си.

    Част от инициативите и политиките, които прилагаме в нашата компания са собствена IT Академия, SoftServe University – цялостна програма за развитие на нашите служители, People Excellence – платформата за професионално развитие, програми за усъвършенстване на мениджмънт нивото в организацията и др.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на СОФТСЪРВ БЪЛГАРИЯ ЕООД в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ПРОЕКТИТЕ Е БЪЛГАРИЯ: 

    По какви проекти работи GlobalFoundries България?
    Какви продукти разработва Software AG България?
    По какви проекти работи myPOS?    
    Какви продукти разработва Uber Engineering София?
    По какви проекти работи Sciant?

    По какви проекти работи Обджект Системс Интернешънъл?
       
    По какви проекти работи Дигиталният Технологичен център на Commerzbank?
    По какви проекти работи Modern Workplace сервизната линия на DXC Technology?
    По какви проекти работи INDUSTRIA?
    По какви проекти работи Software Engineering екипът на KPMG IT Service?
    Какви продукти разработва SMSBump?
    Какви продукти разработва Treasury Intelligence Solutions?
    По какви проекти работи Деспарк?
    Какви продукти разработва Cobuilder?
    По какви проекти работи Zariba Games?
    По какви проекти работи СТАНГА?
    По какви проекти работи отделът по киберсигурност на DXC Technology България?
    По какви проекти работи SEPA Cyber Technologies?
    По какви проекти работи Accedia?
    По какви проекти работи Festo в България?
    По какви проекти работи SoftGroup?
    По какви проекти работи LimeChain?
    Какъв продукт разработва AMPECO? 
    Какви продукти разработва WPX?
    Какви продукти разработва Gtmhub?
    По какви проекти работи Региоком България?
    Какви продукти разработва „Уча.се“?
    По какви проекти работи DROXIC?
    Какви продукти разработва Delasport?
    По какви проекти работи Бош Инженеринг Център София?
    По какви проекти работи ТехноЛогика?
    По какви проекти работи Godel Technologies?
    Какви продукти разработва ICDSoft?
    Какви продукти разработва „Алтерко“?
    Какви продукти разработва OfficeRnD?
    По какви проекти работи Motion Software?
    По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
    По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
    По какви проекти работи TINQIN?
    По какви проекти работи Tek Experts?
    Какви продукти разработва TIMIFY?
    По какви проекти работи Eos Matrix?
    По какви проекти работи GemSeek?
    По какви проекти работи Milestone?
    По какви проекти работи ITGix?
    По какви проекти работи Devision?
    Какви продукти разработва Acronis?
    По какви проекти работи EPAM Systems
    По какви проекти работи KPMG ITS?
    По какви проекти работи Scalefocus?
    Какъв продукт разработва OpenTag?
    По какви проекти работи Anakatech?
    По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    Какви продукти разработва Balkan Services?
    По какви проекти работи Нетера?
    По какви проекти работи Fourth?
    По какви продукти работи Dynamo Software?
    По какви проекти работи Мнемоника?
    По какви проекти работи Paysafe?
    Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    Какви продукти разработва PROS?

    По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    По какви проекти работи Tick42?
    По какви проекти работи Grafixoft?
    По какви проекти работи Gameloft?
    Какви продукти разработва VMware?
    По какви проекти работи HeleCloud?
    Какви продукти разработва AtScale?
    По какви проекти работи Smart IT?
    Какви продукти разработва Infragistics?
    По какви проекти работи Appolica?
    По какви проекти работи Astea Solutions?
    По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    По какви проекти работи HPE?
    По какви проекти работи Mansion?
    По какви проекти работи А1 България?

    По какви проекти работи Dreamix?
    По какви проекти работи Immedis?
    По какви проекти работи SEEBURGER?
    По какви продукти работи DIGITALL
    По какви проекти работи Енетпулс?
    Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    По какви проекти работи Блубито?
    По какви проекти работи Модис?
    Какви продукти разработва Playtech?
    По какви проекти работи Coherent Solutions?
    Какви продукти разработва Experian?
    По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    По какви проекти работи МенторМейт?
    По какви проекти работи Proxiad?
    По какви проекти работи DataArt?
    По какви проекти работи Resolute Software?
    Какви продукти разработва Progres

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 3 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 3 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 10 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 11 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава