петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7007 прочитания

  Повече от две трети от малкия и среден бизнес у нас ползва „облака”

  Около 40% от МСП в България са без ИТ мениджър, сочи проучване на Microsoft
  05 юни 2013, 16:24 a+ a- a

  Облачните технологии се оказват доста популярни сред малкия и среден бизнес у нас. 67% от малките и средни предприятия (МСП) в България използват някакъв вид облачна услуга. Други 41% споделят, че планират да преминат към „облака”. Това сочи проучване на Microsoft, проведено от Ipsos MORI. Изследването се основава на данни от над 6 800 анкетирани малки и средни фирми с до 25 служители в 22 страни в Европа и Турция, в т.ч. 9 страни от ЦИЕ: България, Чехия, Унгария, Гърция, Полша, Румъния, Словакия и Украйна.

  Каква част от бизнеса у нас ползва облачните технологии?

  Три четвърти от МСП с облачни решения (77%) у нас заявяват, че те са от решаващо значение за постигането на бизнес растеж. Около 60% от българските компании, които не ползват облак, споделят, че настоящите им ИТ допринасят за развитието им.

  88% от „облачните” малки и средни фирми у нас заявяват, че по-високата сигурност е основна причина за преминаването към този вид технологично решение. Интересното е, че това е в рязък контраст с 73% от фирмите, които не са преминали към „облака” и според които сигурността и загубата на данни са повод за загриженост при преминаването към облачни услуги.

  Като основен мотив за високия процент български малки и средни компании, преминали към „облака”, изпълнителният директор на Майкрософт България Георги Ранделов посочи оптимизацията на разходите.

  Колко от фирмите у нас имат ИТ мениджър?

  В България изследването показва, че 41% от МСП не разполагат със служители за ИТ управление. Ролята на ИТ мениджър често се изпълнява от висшето ръководство (в 35% от комапниите без ИТ мениджър). В допълнение 51% от малките и средни фирми в България споделят, че отделят повече от 3 часа седмично за решаването на ИТ въпроси, което е значително по-високо от средното за ЦИЕ ниво (31%). Това се равнява на 156 часа на година.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 8 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 14 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния