събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10132 прочитания

    OpenStack ще се превърне в стандарт за „облачни” технологии

    За предимствата на „облачната” платформа с отворен код OpenStack - Кевин Джаксън, главен архитект в Rackspace, и Симеон Стойчев, CIO на „Телерик”, пред Economy.bg
    23 юни 2014, 09:59 a+ a- a

    OpenStack е операционна система с отворен код за разработка на решения в „облака”. Създадена е през 2010 от НАСА и американската компания за ИТ хостинг Rackspace. Тя дава възможност на компаниите бързо да предлагат нови продукти на пазара, да добавят функционалности, както и да подобряват вътрешните си системи. Днес над 200 водещи технологични компании допринасят за развитието и популяризацията на софтуера. Инициативата OpenStack е подкрепена от независима фондация и глобална общност от над 16 700 участници от 347 организации в над 137 страни.

    Според Gartner OpenStack и стремежът за повече съвместимост между всички доставчици на "облачни" услуги и решения е една от водещите ИТ тенденции с огромен потенциал да променят ИТ бизнеса и сектора като цяло.

    Според Forrester до края на 2014 OpenStack ще бъде още един от стандартите при "Инфраструктура като услуга" и съвместимостта с OpenStack ще бъде задължителна, а не пожелателна.

    България стана поредната страна, в която беше открита OpenStack потребителска група. Инициативата беше организирана от „Телерик” в партньорство с IBM и Cisco. Организаторите предвиждат OpenStack потребителската група в България да се среща два пъти годишно. Втората среща ще се състои през ноември 2014.

    Economy.bg разговаря с международният OpenStack специалист Кевин Джаксън, който е главен архитект в Rackspace, и със Симеон Стойчев, главен директор „Информационни технологии” в „Телерик”, за възможностите на облачната платформа с отворен код и за идеята да се създаде OpenStack потребителска група в България.

    За идеята на OpenStack

    Г-н Джаксън, какво представлява OpenStack?
    OpenStack е „облачна” операционна система с отворен код. Тя е като вход за инфраструктурата във вашия дейта център, която може да контролирате чрез отворен програмен интерфейс.

    За кого е предназначена тази платформа?
    Предназначена е за хора, които правят преход към „облака”, независимо публичен или „частен”, и за които е важна бързината. Платформата предлага на разработчиците на приложения удобно и гъвкаво решение.

    Каква беше първоначалната цел за създаването й?
    OpenStack е създадена през 2010 от НАСА и американската компания за ИТ хостинг Rackspace. По това време НАСА има нужда от система за съхранение на голям обем данни, а на Rackspace й трябва компютърна платформа, която да е достатъчно мащабна за хостинг бизнеса й. Те обединяват сили и резултатът е OpenStack. Така че цялата идея се основава на нуждата от „облачна” скалируема платформа с отворен код.

    Какви са предимствата на OpenStack?

    Какви са предимствата на „облачната” платформа с отворен код?
    Разбира се, едно от основните предимства е фактът, че е платформа с отворен код. Вече има доста компании, които предлагат „облачни” услуги, базирани на OpenStack. Хубавото е, че има общи начини за управление на инфраструктурата в тях. А идеята зад всичко това е, че можем да направим приложенията „преносими” (portable apps) между тези „облаци”. Все още не сме достигнали до този етап. Има още работа за постигането на тази цел. Но OpenStack се развива много бързо.

    А какви са рисковете? Много компании все още се колебаят дали да мигрират към „облака”?
    Мисля, че те имат право да се колебаят. Трябва добре да обмислят предимствата и рисковете за бизнеса си. Но това е валидно не само за OpenStack, а за „облачните” услуги като цяло. OpenStack пасва добре в прехода от традиционния бизнес свят към „облачния” свят, между съществуващите корпоративни ИТ ресурси и миграцията към „облака”. OpenStack е прекрасно решение за този „хибриден” свят.

    В България повечето компании са малки и средни, като те разполагат с малък ИТ бюджет. Как тези фирми биха могли да се възползват от „облачните” услуги?
    Една от характеристиките на „облака” са ниските разходи, защото няма нужда да плащаш за инфраструктурата. Като цяло „облакът” е много добро решение както за стартиращи фирми, така и за вече утвърдени компании. Ако се върнем на OpenStack, то той е напълно безплатен, така че е добро начало за стартиращи компании или за фирми с малък ИТ бюджет, които искат да мигрират към „облака”.

    Симеон Стойчев, главен директор „Информационни технологии” в „Телерик”: „Считаме, че OpenStack е една технология, която тепърва набира сили. Според всички анализатори платформата се развива по-бързо и от Linux. Смятаме, че тя е бъдещето и ще се превърне в стандарт за „облачни” технологии.
    За „Телерик” създаването на OpenStack потребителска група в България е важно, защото изцяло съвпада с нашата „облачна” стратегия и с идеята ни да ползваме повече приложения с отворен код. Искаме да информираме общността в България и да инициираме диалог, така че хората тук също да допринесат за развитието на този проект”.

    Кои индустрии са най-активни в миграцията към „облака”?
    Широк е обхватът. Ако присъствате на някои от OpenStack срещите, ще видите, че кръгът от участници е много разнообразен. Има големи медийни компании, големи банки и много други.

    Каква е целта на OpenStack общността?
    Целта е потребителската група да се разрасне. В общността имаме разработчици, специалисти тестване на софтуер, потребители. Обхватът на хората в групата е широк, което е гаранция за успех. Ако погледнете компаниите зад платформата, ще видите голям списък от известни фирми, допринасящи за развитието й. Това е солидна гаранция, ако мигрирате към „облака”.

    За бъдещето на "облака"

    Как виждате бъдещето на „облака”?
    Смятам, че като цяло ние се приближаваме доста бързо към свят, където платформите с отворен програмен интерфейс (APIs) са от критично значение за всяка част от вашата софтуерна екосистема. Така че да имате нещо, което е с отворена архитектура като OpenStack, е много добра основа.
    Дали напълно ще мигрираме към „облака”? Не мисля. По-скоро считам, че ще продължим да разчитаме на традиционната корпоративна ИТ инфраструктура, което е добре. Ще се върви и към миграция към „облака”, а OpenStack ще е мостът между тях.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 20 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство