вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    30218 прочитания

    Уроци по дълголетие от японския остров Окинава

    Вижте интересни факти за начина на живот и хранене на местните жители
    23 февруари 2016, 09:41 a+ a- a

    Японският остров Окинава е една от т.нар. „сини зони“ в света - места, където има свръхконцентрация на дълголетници, които освен че са в добро здраве до последните си дни, са физически активни и нямат проблеми с паметта.  Островът е популярен с това, че там живеят 15% от т. нар. суперстолетници в света (хора на повече от 107 години), както и че относителният дял на хората, които доживяват до 100, е най-голям в света. На какво се дължи дълголетието на жителите на Окинава?

    1. В менюто на жителите на Окинава преобладава растителната храна. Диетата им е богата на въглехидрати, които се съдържат основно в сладките картофи, ориза и плодовете. Хранят се с основно със зеленчуци, зърнените култури, риба и морски дарове. Много популярни на острова са соята и соевото сирене (тофу). Месо се консумира много рядко и предимно при специални случаи. Любопитно е, че местните имат навика да приключват с храненето преди да са се заситили. Такова нещо като преяждане не съществува. 

    2. Градинарството е масово разпространено. Почти всички възрастни хора на острова отглеждат сами зеленчуците си. Това освен че ги поддържа физически активни до дълбока старост, им осигурява и екологично чиста и здравословна храна. 

    3. Климатът също има значение. Островът е известен като райско кътче с прекрасни плажове, спокойна атмосфера и субтропичен климат. Прекарването на повече време навън и на слънце също допринася за доброто здравословно състояние на възрастните хора на острова. 

    4. Възрастните хора са спокойни, че винаги има на кого да разчитат. На острова са популярни т.нар. „моаи“ - групи за социална подкрепа, които предлагат различна помощ (финансова, здравна, духовна и др.).

    5. Възрастните хора на Окинава са изключително подвижни и активни. Освен грижи за градинарството, за което стана въпрос, те ходят много пеша и карат колело. И още нещо интересно – в домовете на местните хора има много малко мебели – те с хранят на пода, почиват си седнали на пода и т.н. Многократното сядане и ставане през деня също поддържа тялото им силно и гъвкаво, а наред с това подобрява и баланса.   

    6. В менюто на възрастните хора на остров Окинава присъстват и много билки. В градините си те отглеждат див пелин, джинджифил, куркума – всички с доказани здравословни свойства. Редовно пият билков чай.

    7. И не на последно място – местните възрастни хора се популярния със завидния си позитивизъм. Бързо забравят лошото и умеят да се радват на малките неща във всеки един ден от живота си. Добросърдечни и мили хора са и се стремят да общуват повече с младите.

    Вижте повече за живота на осторов Окинава в тази поредица от 10 кратки филмчета на изследователя Дан Бютнер, който с екип от учени посещава и изследва местата с най-голяма концентрация на столетници в света (т.нар. „сини зони“). 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 минути
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 1 час
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26
    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година