петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6111 прочитания

  Стаж в DataArt България: Научете повече от Елисавета Павлова, HR мениджър

  В програмите на комапанията могат да се включат хора без технически опит, но с интереси и познания в областта на технологиите
  25 април 2024, 10:40 a+ a- a

  Елисавета Павлова - HR мениджър в DataArt. Снимка: Личен архив

  В рубриката „Стаж в...“ компаниите разказват за своите актуални стажантски програми и за кого са подходящи. Как протича стажът в българския офис на глобалната софтуерна компания DataArt, научете от Елисавета Павлова, HR мениджър.

  Име: DataArt България
  Сектор: ИТ/ Софтуерна разработка
  В България е от: 2016 г.
  Брой служители в България: 130
  Офиси в България: София и Варна
  Основна дейност на компанията: Разработка на софтуерни решения за клиенти от различни индустрии (финанси, застраховане, IoT, здравеопазване, ритейл, туризъм и т.н.)

  Какво Ви мотивира да създадете стажантска програма?
  В DataArt стажантските позиции не са нещо ново и винаги сме се стремили да работим с млади таланти и да подпомагаме развитието им. През 2023 г. обаче решихме да направим по-сериозни стъпки в тази посока и да стартираме стажантска програма, която вече работи и в България. В нея могат да се включат хора без технически опит, но с интереси и познания в областта на технологиите. По този начин даваме шанс  на хората, които искат да се развият в ИТ сферата и да се учат в реални условия, а от друга страна – това помага и за развитието на компанията на локално ниво и допринася за разрастването на екипа ни.

  Кога стартира следващото издание и как ще протече?
  В DataArt решенията, свързани със стажантската програма, се вземат на тримесечие и са съобразени изцяло с проектите и клиентите ни. Когато имаме подходяща позиция или проект, който позволява наемане на хора без опит, ние я обявяваме на нашия сайт. Определено интересът е голям и има доста желаещи да се включат като стажанти при нас.

  За кого е подходяща и в кои отдели ще приемате стажанти?
  На този етап стажантската програма е насочена към хора, които искат да се развиват в някоя конкретна технология или направление. Например като бизнес анализатори или като QA специалисти. Структурата на компанията е такава, че отделите нямат чак такова значение по отношение на стажантската програма, а по-скоро от значение са технологиите и профила на клиентите ни. Затова следим пазара, съобразяваме се с техните нужди и стартираме стажантски позиции според тези критерии.

  Кои са критериите, на които държите най-много при подбора? Трябва ли кандидатите да имат завършен определен курс, или да изучават определени специалности?
  Първото нещо, което гледаме, когато правим подбор на кандидатурите, е образованието, после преминатите курсове, дали съответният кандидат има предишен опит като стажант и не на последно място какво е нивото  му на английски език. Това е важно, тъй като стажантът ще е част от географски разпределени екипи и ще му се налага да комуникира с колеги и клиенти от различни локации. Друго съществено предимство е кандидатът да е завършил обучението си в сферата на софтуерното инженерство и да е преминал допълнителен курс по съответната технология.

  В какви направления ще могат да се развиват стажантите?
  След приключване на стажа колегата автоматично става Junior, след което може да продължи да се развива и да трупа знания в съответното направление. DataArt е компания, в която много колеги са стартирали от това ниво и към днешна дата са вече експерти с дългогодишен опит и Senior ниво. Казано иначе – всичко зависи от мотивацията и индивидуалните възможности на всеки един стажант, а компанията се стреми да подпомогне този процес чрез вътрешната система за обучение, курсове, менторски програми и разнообразни проекти.  

  Как ще се формализират отношенията със стажантите? Програмата платена ли е?
  Подписва се стандартен трудов договор, съобразен изцяло с българското законодателство. Освен това стажантът получава всички допълнителни придобивки, които имат и останалите ни колеги. Стажантът получава заплащане, което след успешно приключване на стажантската програма, се повишава автоматично.

  Колко души ще могат да се включат в следващото издание на програмата и колко време продължава тя?
  Стажът е с продължителност 3 месеца, като през този период обучението е доста интензивно. В началото се усвоява много теория и се полага фундаментът, върху който да се надграждат знанията впоследствие. За една позиция търсим само по един човек. Това е така, за да можем да обърнем по-голямо внимание на стажанта и той да научи повече. Всеки стажант има свой ментор, който да му помага и да го напътства, но в същото време нивото на автономност е доста голямо.

  Какви са сроковете за кандидатстване и какви са очакванията на компанията?
  Конкретни срокове няма, тъй като самата стажантска програма е безсрочна и както споменах, е базирана изцяло на нуждите на клиентите ни и на пазарните изисквания. Когато имаме подходяща позиция, я обявяваме и след това започваме процеса на подбор. Има възможност кандидатът да бъде назначен веднага, след като е одобрен, или да го изчакаме 1 месец, ако има нужда от предизвестие. Като цяло се съобразяваме с възможността на стажанта. Важно условие обаче е той да може да отдели време, тъй като работата е на пълен работен ден. Стажът при нас не е просто формалност, а истинска възможност кандидатите да усвоят нови знания, а ние, като компания, да инвестираме в човек, който след това да стане част от екипа ни.

  Какви ще бъдат стъпките за подбор? Какво могат да очакват кандидатите?
  Процесът по подбор включва разговор с колега от отдел „Човешки ресурси“, след което преминаваме към проверка на нивото на английски език. Това се случва чрез неформален разговор с някой от нашите преподаватели по английски език. Ако се е справил с този етап и езиковото ниво е достатъчно добро, продължаваме с практическа задача, която ние сме си изработили и за нея не използваме чужди платформи. След практическата задача идва и последната стъпка – среща с потенциалния ментор. Тази среща е както опознавателна, така и с цел да се валидират базовите познания, свързани с обектно ориентирано програмиране.

  За много от бъдещите Ви стажанти Вие може да сте първи работодател. Какъв съвет бихте дали на кандидатите, на които им предстои интервю за стажантската програма?
  Най-важно е да покажат мотивацията за усвояване на нови знания и за развитие. Да са готови да инвестират време и усилия в своето бъдеще и не на последно място да са се подготвили с информация за компанията, тъй като това показва заинтересованост към нас.

  Какви са плановете на компанията в бъдеще и каква роля играе стажантската Ви програма?
  Плановете ни са да продължим да се развиваме както в България, така и в глобален аспект. Стремим се да поддържаме добра географска диверсификация, именно затова разширихме глобалното си присъствие и вече имаме офиси в Европа, Южна Америка, САЩ и Азия. Стажантската ни програма е част от цялостната стратегия на компанията да инвестира в своя екип, тъй като вярваме, че човешкият ресурс е основна ценност, без която нито един бизнес модел не би бил успешен.

  Вижте по какви проекти работи DataArt

  Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на DataArt Europe Ltd в JOBS.bg  

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ от рубриката СТАЖ В...

  Стаж в Nasekomo: Научете повече от Весела Георгиева - HR Мениджър
  Стаж в Електрохолд: Научете повече от Ваня Траянова и Таня Чиренска от HR екипа

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 минути
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 30 минути
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 45 минути
  преди 2 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект
  преди 4 часа
  Инфлацията във Великобритания без промяна през юни
  Все по-малко вероятно е Банката на Англия да понижи лихвените проценти през август
  преди 20 часа
  ЕЦБ запази лихвите непроменени
  Лихвената пауза идва, след като през юни банката за първи път от 2019 намали лихвите