вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    467 прочитания

    GSK кандидатства за разширено приложение на ваксината си срещу RSV

    Компанията иска разрешение тя да може да се прилага на възрастни под 50-годишна възраст в Европа
    31 януари 2024, 11:18 a+ a- a

    Снимка: GSK

    GSK иска да направи своята RSV* ваксина първата налична в Европа, която защитава пълнолетни на възраст до 50 години. Одобрението би отворило допустимост за по-млади възрастни, които обикновено са изложени на по-нисък риск от тежък RSV, но може да имат хронични заболявания, които повишават опасността. Наличните в момента ваксини, включително Arexvy на GSK, са одобрени за възрастни на 60 и повече години. Abrysvo на Pfizer е одобрена и за защита на новородени, друга високорискова популация, отбелязва Endpoint News.

    Още през октомври GSK обяви, че имунният отговор на Arexvy при 50- до 59-годишното население, включително подгрупа с хронични медицински състояния, не е по-нисък от отговора, наблюдаван при възрастни на 60 и повече години. Говорител потвърди, че окончателните резултати ще бъдат представени на предстояща конференция и данните ще бъдат използвани в приложения до американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) „и други регулатори в подкрепа на потенциални допълнителни приложения“.

    GSK бързо пое контрола върху растящия пазар за RSV, като през ноември съобщи, че държи 71% от пазара. Arexvy б първата RSV ваксина, одобрена в САЩ през май и в ЕС през юни, последвана от одобрението на Pfizer за Abrysvo в САЩ седмици по-късно.

    Abrysvo получи одобрение за разширяване на приложението в САЩ през август, включвайки защитата на новородените, когато се прилага на майки по време на бременност. Pfizer също тества своята инжекция при население от 18 до 60 години в проучване, което се очаква да приключи през март, според федералния регистър на клиничните изпитвания.

    По-рано GSK съобщи, че се надява да моделира разпространението на Arexvy върху други педиатрични ваксини. „Процентът на имунизация е наистина висок за децата. Искаме да се опитаме да моделираме това за възрастното население, особено след като в момента има ренесанс по отношение на научните постижения и технологии за нови ваксини за възрастни“, каза Кейт Хаши, директор на глобалните ваксини в GSK, пред Endpoints News през декември.


    *RSV (Respiratory syncytial virus) от английски – Респираторен синцитиален вирус е често срещан респираторен вирус, който обикновено причинява леки симптоми, подобни на настинка. Повечето хора се възстановяват в рамките на 1 до 2 седмици, но RSV може да бъде сериозна заплаха за бебета и възрастни над 60-годишна възраст. При тях вирусът може да доведе до тежка инфекция и необходимост от хоспитализация.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 минути
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 1 час
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26
    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година