понеделник, 25 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1400 прочитания

  Ваксината срещу RSV на GSK бе одобрена в Европа

  Тя ще може да се прилага от есента преди да е настъпил сезонът на синцитиалния вирус
  09 юни 2023, 15:13 a+ a- a

  Снимка: GSK

  Европейската комисия (ЕК) одобри ваксината срещу RSV (Респираторен синцитиален вирус - РСВ) на GSK, съобщиха от компанията, пускайки на пазара първия подобен инструмент, който може да предпази възрастните хора от често срещаната респираторна болест.

  Ваксината Arexvy е разрешена за възрастни на 60 и повече години. Arexvy спечели регулаторен лиценз на САЩ миналия месец, както и друга имунизация срещу RSV, Abrysvo на Pfizer. Европейската агенция по лекарствата разглежда ваксината на Pfizer, пише STAT.

  GSK заяви, че планира да пусне Arexvy в Европа преди RSV сезонът да започне през есента. С европейското одобрение компанията вече трябва да постигне споразумения за възстановяване на разходи във всяка страна в Европейския съюз.

  Учените работят от десетилетия, за да разработят ваксини срещу RSV. Докато вирусът обикновено причинява леки настинки при повечето хора, той може да причини сериозно заболяване при по-възрастни хора и бебета.

  В Европа всяка година RSV изпраща повече от 270 000 възрастни в болница и причинява около 20 000 смъртни случая.

  „Това разрешение за Arexvy означава, че отговарящите на условията възрастни могат да бъдат ваксинирани срещу RSV заболяване за първи път, затвърждавайки дългата история на GSK в иновациите във ваксините“, каза Тони Ууд, главен научен директор на компанията, в изявление. „Нашият силен производствен капацитет и мащаб, включително от нашия обект за производство на ваксини в Белгия, означава, че сме готови да доставим ваксината, когато страните започнат да я пускат на пазара.“

  В САЩ Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) трябва първо да препоръчат RSV ваксините, преди да станат налични. Очаква се CDC да издаде своята препоръка след среща на своя експертен консултативен комитет по ваксините по-късно този месец.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 септември 2023, 16:19
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  21 септември 2023, 15:37
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  21 септември 2023, 15:30
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  21 септември 2023, 14:51
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  21 септември 2023, 13:54
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица