неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    891 прочитания

    Денга ще се разпространява повече в Южна Европа, САЩ и Африка

    Според учен от СЗО това се дължи на изменението в климата и страните трябва да се подготвят
    10 октомври 2023, 11:38 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Треската денга ще се превърне в основна заплаха в южните Съединени щати, Южна Европа и нови части на Африка през това десетилетие, каза главният учен на СЗО, тъй като по-високите температури създават условия за разпространение на комарите, пренасящи инфекцията.
    Болестта отдавна е бич в голяма част от Азия и Латинска Америка, причинявайки около 20 000 смъртни случая всяка година. Степента на заболяването вече се е повишила осем пъти в световен мащаб от 2000 г. насам, което се дължи главно на изменението на климата, както и на повишеното движение на хора и урбанизацията, пише „Ройтерс“.

    Много случаи остават нерегистрирани, но през 2022 г. са докладвани 4,2 милиона случая по целия свят и служителите в общественото здравеопазване предупредиха, че тази година се очакват почти рекордни нива на предаване. Бангладеш в момента преживява най-тежката си епидемия, с повече от 1000 смъртни случая.

    „Трябва да говорим много по-активно за денга“, каза за „Ройтерс“ Джеръми Фарар, специалист по инфекциозни болести, който се присъедини към Световната здравна организация (СЗО) през май тази година. Преди това той е работил 18 години във Виетнам по тропически болести, включително денга. По-късно оглавява глобалната здравна благотворителна организация Wellcome Trust и съветва правителството на Обединеното кралство относно реакцията му срещу Covid-19, преди да се присъедини към СЗО през май тази година.

    „Трябва наистина да подготвим страните за това как ще се справят с допълнителния натиск, който ще дойде... в бъдеще в много, много големи градове.“, казва Фарар. Според него инфекцията вероятно ще „излети“ и ще стане ендемична в части от Съединените щати, Европа и Африка – всички региони, където вече е имало ограничено локално предаване – тъй като глобалното затопляне прави нови райони гостоприемни за комарите, които я разпространяват . Това ще окаже остър натиск върху болничните системи в много страни, предупреди той.

    Повечето хора, които се разболяват от денга, нямат симптоми, което означава, че честотата на случаите се смята за много по-висока от отчетените числа. Тези, които проявят имптоми, могат да изпитат треска, мускулни спазми и болки в ставите, толкова силни, че са известни като „треска на счупени кости“. В тежки случаи, по-малко от 1%, може да бъде фатално.
    Няма специфично лечение за денга, въпреки че има налична ваксина. По-рано тази седмица СЗО препоръча ваксината Qdenga на Takeda Pharmaceuticals за деца на възраст от 6 до 16 години в райони, където инфекцията е значителен проблем за общественото здраве.

    Qdenga е одобрена от регулатора на ЕС, но Takeda оттегли искането си в САЩ по-рано тази година, като се позова на проблеми със събирането на данни. Takeda каза, че все още преговаря с Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) относно ваксината.
    Подготовката на нови региони по света за справяне с денга означава да се гарантира, че всички обществени здравни средства се изразходват в правилните области, каза Фарар, включително за най-добрия начин за контрол на комарите.

    Денга се разпространява от заразени комари Aedes aegypti, които се държат различно от вида, пренасящ маларията. Например, те хапят хора на закрито и хапят през целия ден, а не през нощта. Размножават се в много плитки води и предпочитат изкуствени водоеми.

    Фарар каза, че правилната превенция ще включва планове за триаж в болници, както и научни иновации заедно с други ключови фактори, като градско планиране, за избягване на зони със стояща вода в близост или в къщи. „Трябва да комбинираме различни сектори, които не са свикнали да работят заедно“, каза той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19