събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1679 прочитания

    Измененията в климата правят заболяванията по-тежки

    Те се срещат по-често и протичат по-тежко, а имунната ни система отслабва, установи ново проучване
    19 август 2022, 10:05 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Повече от 58% от човешките заболявания са се влошили поради изменението на климата, според ново проучване. Революционното изследване, публикувано в Nature Climate Change, е проведено от изследователи от Хавайския университет на Мамоа, които извършиха систематично търсене на примери от реалния живот за въздействието на десет климатични опасности, влошени от емисиите на парникови газове, върху човешките заболявания, съобщи Euronews.

    Те включват затопляне, суша, горещи вълни, горски пожари, екстремни валежи, наводнения, бури, покачване на морското равнище, биогеохимични промени и промяна на земното покритие. Анализирайки над 70 000 научни статии за примери за директни връзки между известни болести и изменението на климата, учените откриват, че всички екстремни климатични явления, станали по-чести и по-тежки заради глобалното затопляне, оказват влияние върху заболявания, предизвикани от вируси, бактерии, животни, гъбички и растения. От 375 анализирани болести, 218 се оказват засегнати от изменението на климата.

    По-конкретно, изследователите установиха, че свързаните с изменението на климата опасности доближават патогените до хората, с по-високи температури и по-влажна среда, свързани с увеличаването на валежите, благоприятствайки разпространението на комари, кърлежи, бълхи, птици и бозайници, които са отговорни за разпространение на няколко вируса и бактерии като денга, чума, лаймска болест и малария.

    По-специално популациите от комари са намерили място за размножаване след наводнения и бури, причинявайки на свой ред подем на патогените, които предават, включително западнонилска треска и жълта треска.

    Но изменението на климата също приближава хората до патогените. Тъй като екстремните климатични явления причиняват разселване и принудителна миграция на хиляди хора в някои от най-уязвимите части на света, контактът между хората и патогените се увеличава.

    Изследователите свързват горещите вълни с увеличеното разпространение на болести, предавани по вода, като вибрио (инфекции, причинени от бактерии) и гастроентерит, докато бурите, наводненията и покачването на морското равнище са свързани с разпространението на холера, пневмония, коремен тиф, хепатит и респираторни заболявания, кожни заболявания и други.

    Самите патогени стават все по-силни, за да се адаптират към променящото се време, докато имунният отговор на нашите тела е отслабнал поради допълнителния стрес от опасни условия, опасни ситуации на живот и несигурния достъп до здравни грижи, които хората изпитват след екстремно метеорологично събитие.

    „Като се имат предвид обширните и всеобхватни последици от пандемията, беше наистина страшно да открием огромната здравна уязвимост, произтичаща от емисиите на парникови газове“, казва Камило Мора, професор по география в Колежа по социални науки (CSS) и водещ автор на изследването. „Има твърде много болести и пътища на предаване, за да мислим, че наистина можем да се адаптираме към изменението на климата. Това подчертава спешната необходимост от намаляване на емисиите на парникови газове в световен мащаб“.

    Но има и някои положителни новини, които излязоха наяве в доклада. Въпреки че по-голямата част от болестите са се влошили поради екстремни събития, свързани с изменението на климата, някои действително са се подобрили. Тези вируси и патогени, които не могат да оцелеят при по-високи температури, всъщност намаляват.

    Но това едва ли балансира колко по-тежки са станали болестите заради начина, по който емисиите на парникови газове влияят върху климата на нашата планета. Малко вероятно е хората да успеят да се адаптират навреме, за да се изправят срещу тези по-силни, по-широко разпространени болести, предполагат авторите на доклада.

    „Тъй като изменението на климата влияе върху повече от 1000 пътя на предаване като тези и климатичните опасности стават все по-глобални, стигнахме до заключението, че очакването на обществата да се адаптират успешно към всички тях не е реалистична опция“, пишат авторите на изследването в статия, публикувана в The Conversation. „Светът ще трябва да намали емисиите на парникови газове, които водят до изменението на климата, за да намали тези рискове“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 1 ден
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 1 ден
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 2 дни
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 2 дни
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари