четвъртък, 30 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  431 прочитания

  Великобритания ще засили тестването за Covid-19 през зимата

  Наблюдението за болестта също ще бъде увеличено
  04 септември 2023, 12:46 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg (Архив)

  Тестването и наблюдението за коронавирус ще бъдат увеличени през зимата, съобщи агенцията за обществено здравеопазване на Обединеното кралство, тъй като се очаква натискът върху здравните услуги да нарасне през следващите месеци, предаде The Guardian.

  Учените предупредиха миналия месец, че Обединеното кралство е почти „сляпо“, когато става въпрос за Covid, тъй като много от програмите за наблюдение, които бяха в сила в разгара на пандемията, са прекратени.

  Сега Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) потвърди, че планира да засили тестването и наблюдението с наближаването на зимата.

  Съобщението беше направено, докато училищата и университетите се подготвят за завръщането на ученици и студенти след лятната ваканция, служителите се връщат на работа и събиранията на закрито стават все по-чести – фактори, за които е известно, че увеличават риска от разпространение на респираторни инфекции, включително Covid .

  Проф. Стивън Райли, генерален директор по данни, анализи и наблюдение в UKHSA, каза: „Планираното увеличаване на мащаба на тестването и наблюдението на общността за зимния сезон, когато здравният натиск обикновено нараства, е в ход и UKHSA ще направи допълнително съобщение относно планове за наблюдение на общността за тази зима скоро. Защитата на обществото от Covid-19 остава един от нашите основни приоритети. Продължаваме да наблюдаваме заплахата от Covid-19 чрез нашата гама от системи за наблюдение и геномни възможности, които отчитат нивата на инфекция, хоспитализациите и рисковете, породени от новите варианти.“

  Нов вариант, BA.2.86, който е открит в редица страни по света, включително Обединеното кралство, САЩ и Дания, вероятно стои зад промяната. Вариантът се наблюдава внимателно, тъй като съдържа голям брой мутации, които могат да му помогнат да избегне имунната защита - въпреки че експертите казват, че в момента се знае малко за това колко голямо въздействие може да има.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 37 минути
  Законът за насърчаване на електромобилността ще бъде обявен за обществено обсъждане до края на годината
  Една от основните му цели е до 2026 г. у нас да има поне 30 000 електромобила и поне 10 000 зарядни точки
  преди 1 час
  Българската Телелинк Инфра Сървисис ще участва в изграждането на широколентов достъп във Великобритания
  Компанията е част от „Проекта Гигабит“, който има за цел да достигне 85% интернет покритие в отдалечените райони на страната до края на 2025 г.
  преди 2 часа
  България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия
  Тя е в съответствие с енергийната политика България и действията на правителството за изграждане на блок 7 и 8 на АЕЦ „Козлодуй“
  преди 18 часа
  От 1 декември: Без стари коли в центъра на София
  Нискоемисионната зона ще е валидна до 29 февруари 2024
  преди 19 часа
  80% от страната ще има 5G свързаност до края на 2025
  Всички 265 общини ще бъдат свързани с високоскоростни връзки в единна мрежа на държавната администрация