петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    777 прочитания

    Учени препоръчват Covid ваксините да се продават свободно във Великобритания

    Към момента в есенната бустер кампания е включена много малка група хора
    17 август 2023, 10:05 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Ваксините срещу Covid във Великобритания трябва да бъдат предоставени на хората за частно закупуване. За това призоваха водещи учени на фона на опасенията за нова вълна от вируса, която може да се влоши през есента и зимата, съобщи The Guardian.

    За разлика от противогрипните инжекции, които отделни лица или работодатели могат да купят за около £15 от аптеките, Covid инжекциите се предлагат само в NHS (бел.ред.: британската здравна каса) в Обединеното кралство.

    Този месец правителството на Обединеното кралство обяви, че есенната програма за Covid бустери ще обхване по-малка група от населението, отколкото предишните кампании за ваксиниране. Възрастовата граница е повишена от 50 на 65 и повече години, като някои по-млади уязвими групи също отговарят на условията.

    Covid нараства, според Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA). Експертите изразиха опасения, че вълната може да продължи да расте и да увеличи зимния натиск върху NHS.

    Проф. Адам Фин от университета в Бристол, член на Съвместния комитет по ваксиниране и имунизация на Обединеното кралство (JCVI), каза, че Covid инжекциите трябва да се предлагат в търговската мрежа. Някои работодатели може да искат да предложат ваксините на своя персонал, добави той. Говорейки в лично качество, Фин каза: „Мисля, че ще бъде добра идея ваксините да бъдат предоставени на тези, които ги искат на частния пазар. Наистина не виждам причина това да не се случва.“

    На фармацевтичните компании не е забранено да предлагат Covid инжекции на частния пазар, според Министерството на здравеопазването (DHSC).

    Говорител на DHSC каза: „Частните продажби на ваксини срещу Covid са същите като други частни здравни грижи, като например частните продажби на ваксина срещу сезонен грип – производителите и частните доставчици на здравни услуги трябва да решат и да се споразумеят“.

    Фармацевтични компании предложиха инжекциите да са oбвързани в държавни договори, макар че данни от индустрията предполагат, че компаниите са склонни да ги предлагат за комерсиална продажба.

    Според Лоурънс Янг, вирусолог в Университета Уоруик, частният достъп до ваксини е трудна задача в частност заради неравния достъп до тях. Освен това, според него, много хора няма да могат да си позволят ваксините срещу Covid. Но има прецедент и това са противогрипните ваксини. Хората които не са във високорискова група могат да си ги закупят и няма причина практиката с ваксините срещу Covid да е различна.

    Според проф. Стивън Грифин от Университета в Лийдс текущата политика, която явно разчита на това инфекциите да повишават имунитета в обществото, а не ваксините, поставя хората в риск от разболяване, включително от дълъг ковид.

    Проф. Дани Алтман, имунолог в Кралския кколеж в Лондон, казва, че JCVI ще предложи ваксината на много ограничен кръг възрастни хора и такива с подтиснат имунитет, което оставя по-голямата част от населението слабо защитено.

    Проф. сър Андрю Полард от Оксфордския университет обаче каза, че критериите за допустимост за новата бустер кампания имат смисъл. „Науката е ясна, че от гледна точка на NHS, Covid-19 вече не е проблем за здравите и младите хора от населението и има смисъл политиката за ваксини да се съсредоточи върху по-възрастните, особено слабите, и тези със съпътстващи здравословни проблеми“.

    Филипа Харви, директор на Отдела за ваксини срещу Covid в UKHSA, каза: „Програмата за ваксиниране срещу Covid-19 продължава да е насочена към тези с по-висок риск от сериозно заболяване в съответствие със съветите на JCVI, тъй като тези групи е най-вероятно да се възползват от бустер ваксинация по това време. Понастоящем ваксината срещу Covid-19 не е достъпна за частно закупуване в Обединеното кралство, но няма общо ограничение за частни продажби на лицензирани ваксини.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 19 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 22 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 23 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 1 ден
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19