четвъртък, 30 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  670 прочитания

  Китай налага ограничения на износа на материали, свързани с производството на чипове

  Страната ще издава лицензи за износ на някои материали от германий и галий
  04 юли 2023, 16:21 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Китай ще контролира износа на някои метали, широко използвани в полупроводниковата индустрия, обяви в понеделник (3 юли) китайското министерство на търговията. Това е последният залп в ескалиращата война за достъп до високотехнологични микрочипове между Пекин и Съединените щати, отбелязва „Ройтерс“.

  Контролът, за който Китай каза, че е насочен към защита на националната сигурност и интереси, ще изисква от износителите да искат разрешение за превоз на някои продукти от галий и германий.

  Ходът за управление на износа на редки елементи, които Пекин класифицира като стратегически, идва, докато Вашингтон обмисля нови ограничения върху доставката на високотехнологични микрочипове за Китай, според съобщения в медиите.

  Съединените щати и Нидерландия също са готови да нанесат двоен удар на китайските производители на чипове това лято, като допълнително ограничат продажбите на оборудване за производство на чипове, част от усилията да се предотврати използването на тяхната технология за укрепване на китайската армия.

  Контролът на Китай, който ще влезе в сила от 1 август, ще се прилага за 8 продукта, свързани с галий: галиев антимонид, галиев арсенид, галиев метал, галиев нитрид, галиев оксид, галиев фосфид, галиев селенид и индиев галиев арсенид.

  Те ще се прилагат и за 6 германиеви продукта: германиев диоксид, германиев епитаксиален растежен субстрат, германиев слитък, германиев метал, германиев тетрахлорид и цинково-германиев фосфид.

  Износителите ще трябва да преминат през процедури за получаване на лицензи за износ, се казва в изявление на китайското министерство на търговията. Всеки, който изнася тези продукти без разрешение и тези, които изнасят над разрешените количества, ще бъдат наказани, се казва в съобщението.

  Германий се използва и в инфрачервената технология, оптични кабели и слънчеви клетки.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 минути
  Българската Телелинк Инфра Сървисис ще участва в изграждането на широколентов достъп във Великобритания
  Компанията е част от „Проекта Гигабит“, който има за цел да достигне 85% интернет покритие в отдалечените райони на страната до края на 2025 г.
  преди 1 час
  България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия
  Тя е в съответствие с енергийната политика България и действията на правителството за изграждане на блок 7 и 8 на АЕЦ „Козлодуй“
  преди 17 часа
  От 1 декември: Без стари коли в центъра на София
  Нискоемисионната зона ще е валидна до 29 февруари 2024
  преди 18 часа
  80% от страната ще има 5G свързаност до края на 2025
  Всички 265 общини ще бъдат свързани с високоскоростни връзки в единна мрежа на държавната администрация
  преди 22 часа
  Бизнес климатът през ноември отчита минимален ръст
  Според данните на НСИ мениджърите в строителството и услугите очакват известно увеличение на цените