събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    869 прочитания

    Китай забрани на американската Micron да продава чипове в страната

    Технологичната война между двете най-големи световни икономики продължава
    23 май 2023, 11:21 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Технологичната война между САЩ и Китай няма да приключи скоро, пише Quartz. В понеделник (22 май) Пекин забрани на базирания в Айдахо производител на чипове Micron Tech да продава микрочипове на местни компании в страната, което допълнително ескалира напрежението между водещите световни икономики.

    В изявление на Администрацията за киберпространство на Китай (CAC) се казва, че прегледът на продуктите на Micron съгласно Закона за мрежовата сигурност е открил „сериозни рискове за мрежовата сигурност, които представляват значителни рискове за сигурността на веригата за доставка на критична информационна инфраструктура на Китай, засягащи националната сигурност на Китай“.

    Това означава, че операторите на критична технологична инфраструктура в Китай ще спрат да купуват продукти от производителя на чипове с памет. Часове след съобщението акциите на Micron паднаха. Фирмата е 13-ият по големина производител на чипове в света с пазарна капитализация от $74,6 млрд.

    Три дни преди съобщението на Пекин Micron, сякаш очаквайки забраната, заяви, че ще инвестира около $3,6 млрд. в Япония, за да направи чипове от следващо поколение. Ходът показва желанието ѝ да запази позициите си на азиатския пазар. Micron доставя чипове памет за завода на Apple за производство на iPhone в Китай.

    Ходът на Пекин идва 6 месеца след като правителството на САЩ забрани одобряването на оборудване от китайските Huawei Technologies и ZTE, заявявайки, че те представляват „неприемлив риск“ за националната сигурност на страната. Други китайски компании, на които е забранено да доставят продуктите си в САЩ, включват производителя на оборудване за наблюдение Dahua Technology, фирмата за видеонаблюдение Hangzhou Hikvision Digital и телекомуникационната фирма Hytera Communications.

    Вашингтон отдавна твърди, че китайските технологични компании шпионират американците. Съобщава се, че през февруари Белият дом е обмислил изпълнителна заповед за забрана на инвестициите на САЩ в китайски технологии от висок клас като изкуствен интелект, квантови изчисления, 5G и модерни полупроводници.

    Не е ясно кога правилото може да влезе в сила, но миналия септември администрацията на Байдън забрани на федерално финансирани американски технологични фирми да изграждат модерни съоръжения в Китай за десетилетие. САЩ имат план на стойност $53 млрд. за местно производство на полупроводници.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 1 ден
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 1 ден
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари