събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1358 прочитания

    Нидерландия също ще въведе ограничение в износа на чипове за Китай

    Най-вероятно те ще влязат в сила от лятото
    10 март 2023, 15:48 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Правителството на Нидерландия заяви, че планира нови ограничения върху износа на чипове и технологии за тях с цел защита на националната сигурност, присъединявайки се към усилията на САЩ да ограничат износа на чипове за Китай, пише „Ройтерс“.

    Съобщението бележи първата конкретна стъпка от страна на Нидерландия, която контролира основната технология за производство на чипове, към приемане на правила, за които настоява Вашингтон, за да спрат китайската индустрия за производство на чипове и да забавят нейния военен напредък.

    През октомври САЩ наложиха широки експортни ограничения върху доставките на американски инструменти за производство на чипове в Китай, но за да бъдат ограниченията ефективни, трябва други ключови доставчици в Нидерландия и Япония, които произвеждат ключова технология за производство на чипове, да се съгласят. Съюзническите страни водят преговори по въпроса от месеци.

    Нидерландският министър на търговията обяви решението в писмо до парламента, като каза, че ограниченията ще бъдат въведени преди лятото. Нейното писмо не посочва името на Китай, ключов търговски партньор на Нидерландия, нито назовава ASML Holding NV ASML.AS, най-голямата технологична фирма в Европа и основен доставчик на производителите на полупроводници, но и двете ще бъдат засегнати. Тя уточнява, че една технология, която ще бъде засегната, е литографската система "DUV", втората най-модерна машина, която ASML продава на производителите на компютърни чипове.

    „Тъй като Нидерландия счита за необходимо от съображения за национална сигурност тази технология да бъде подложена на надзор с най-голяма скорост, кабинетът ще въведе национален контролен списък“, се казва в писмото.

    Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин каза, че Китай решително се противопоставя на решението на Нидерландия, както и че Пекин е представил претенции към холандската страна.

    „Надяваме се нидерландската страна да се придържа към обективна и справедлива позиция... да действа, за да защити собствените си интереси, а не да следва злоупотребата с мерките за контрол на износа от определени страни“, каза Мао, без да назовава държави.

    ASML каза в отговор, че очаква да трябва да кандидатства за лицензи за износ на най-модерния сегмент сред своите DUV машини, но това няма да повлияе на финансовите перспективи за 2023 г. Компанията доминира на пазара за литографски системи, машини за милиони долари, които използват мощни лазери, за да създадат миниатюрната схема на компютърни чипове.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 1 ден
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 1 ден
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари