петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    654 прочитания

    Италия заделя €30 млн. за подобряване дигиталните уменията на работниците

    Мярката е насочена тези, чиито работни места са застрашени от автоматизацията и изкуствения интелект, и безработните
    16 май 2023, 16:17 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    В понеделник (15 май) Италия задели €30 млн. ($33 млн.) за подобряване уменията на безработните, както и на работниците, чиито работни места могат да бъдат най-застрашени от напредъка на автоматизацията и изкуствения интелект (ИИ).

    Според Fondo per la Repubblica Digitale (FRD), създаден през 2021 г. от правителството в Рим за повишаване на дигиталните умения на италианците, 54% от хората на възраст 16-74 години нямат основни цифрови умения, в сравнение със средно 46% в Европа съюз.

    Финансирането за подобряване на обучението ще бъде разпределено по два начина. Според FRD €10 млн. ще отидат за повишаване на уменията на онези, чиито работни места са изложени на висок риск от замяна поради автоматизация и технологични иновации. Останалите €20 млн. ще бъдат разпределени, за да помогнат безработните и икономически неактивните хора да развият цифрови умения, които биха подобрили шансовете им за навлизане на пазара на труда.

    Широка гама от работни места може да бъде застрашена от автоматизацията, според FRD, включително транспорт и логистика, офис поддръжка и администрация, производство, услуги и сектора на търговията на дребно.

    Нарастващото разпространение на ИИ и автоматизацията и бързото развитие на инструменти като ChatGPT привлякоха вниманието на законодателите и регулаторите в няколко страни, коментира „Ройтерс“. Много експерти казват, че са необходими нови разпоредби за управление на ИИ поради потенциалното му въздействие върху националната сигурност и образованието, както и работните места.

    Чатботът ChatGPT не беше достъпен в Италия в продължение на около 4 седмици, докато създателят му OpenAI не разгледа проблемите, повдигнати от италианския орган за защита на данните в края на април.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 минути
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 30 минути
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 3 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 3 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 4 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits