понеделник, 05 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  382 прочитания

  Италия заделя €30 млн. за подобряване дигиталните уменията на работниците

  Мярката е насочена тези, чиито работни места са застрашени от автоматизацията и изкуствения интелект, и безработните
  16 май 2023, 16:17 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  В понеделник (15 май) Италия задели €30 млн. ($33 млн.) за подобряване уменията на безработните, както и на работниците, чиито работни места могат да бъдат най-застрашени от напредъка на автоматизацията и изкуствения интелект (ИИ).

  Според Fondo per la Repubblica Digitale (FRD), създаден през 2021 г. от правителството в Рим за повишаване на дигиталните умения на италианците, 54% от хората на възраст 16-74 години нямат основни цифрови умения, в сравнение със средно 46% в Европа съюз.

  Финансирането за подобряване на обучението ще бъде разпределено по два начина. Според FRD €10 млн. ще отидат за повишаване на уменията на онези, чиито работни места са изложени на висок риск от замяна поради автоматизация и технологични иновации. Останалите €20 млн. ще бъдат разпределени, за да помогнат безработните и икономически неактивните хора да развият цифрови умения, които биха подобрили шансовете им за навлизане на пазара на труда.

  Широка гама от работни места може да бъде застрашена от автоматизацията, според FRD, включително транспорт и логистика, офис поддръжка и администрация, производство, услуги и сектора на търговията на дребно.

  Нарастващото разпространение на ИИ и автоматизацията и бързото развитие на инструменти като ChatGPT привлякоха вниманието на законодателите и регулаторите в няколко страни, коментира „Ройтерс“. Много експерти казват, че са необходими нови разпоредби за управление на ИИ поради потенциалното му въздействие върху националната сигурност и образованието, както и работните места.

  Чатботът ChatGPT не беше достъпен в Италия в продължение на около 4 седмици, докато създателят му OpenAI не разгледа проблемите, повдигнати от италианския орган за защита на данните в края на април.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  02 юни 2023, 16:50
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  02 юни 2023, 16:13
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  02 юни 2023, 15:52
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  02 юни 2023, 15:04
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  02 юни 2023, 10:22
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила