петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    846 прочитания

    British Airways съкращава нови 10 000 полета от и до Хийтроу

    Съкращенията обхващат периода до края на март 2023 г.
    23 август 2022, 10:41 a+ a- a

    Снимка: Хийтроу

    British Airways обяви нов кръг от анулирания, спирайки 10 000 полета до и от Хийтроу до края на март следващата година, докато се адаптира към постоянния недостиг на персонал, който засегна авиацията, съобщава The Guardian.

    Решението на превозвача да свие графика си за къси разстояния с 8% идва, след като летището в Лондон удължи лятното ограничение от 100 000 пътници дневно с още 6 седмици до края на октомври и поиска от авиокомпаниите да продават по-малко полети.

    Молбата на Хийтроу дойде на фона на трудното възстановяване след Covid, в което се бореше да намери персонал, който да отговори на завръщащото се търсене от бизнес пътници и туристи, което доведе до хаос и дълги опашки по великденските празници, пролетната ваканция и началото на лятото.

    British Airways, най-големият оператор на летището, вече отмени десетки хиляди полети през лятото в опит да облекчи натиска, причинен от проблемите с персонала, пред които са изправени летищата и самата авиокомпания.

    Освен това спря продажбата на билети за полети на къси разстояния от Хийтроу по-рано този месец, тъй като пренастрои очакванията си за необходимия брой самолети в светлината на ограничението на капацитета на Хийтроу.

    Превозвачът, който е собственост на International Airlines Group, заяви, че трябва да добави още анулирани полети към списъка си, продължавайки тенденцията, която започна през май и набира скорост, докато авиокомпаниите и летищата се борят с недостиг на персонал, причинявайки хаос при проверките за влизане и багаж.

    BA каза, че повече от 600 полета до и от Хийтроу ще бъдат отменени до 29 октомври, а зимното разписание, което продължава до края на март, ще бъде съкратено с 8%. Според компанията въздействието ще бъде „минимално“, тъй като ще има налични алтернативни полети за същия ден по повечето от засегнатите маршрути, но някои отменени полети ще бъдат неизбежни.

    Правителството улесни авиокомпаниите в съкращаването на полети чрез въвеждането на „амнистия на слотовете“, обявена миналия месец. Това позволи на BA и други авиопревозвачи да намалят операциите си тази година, без да губят правото на ценни слотове за кацане на Хийтроу и други натоварени летища, които обикновено имат правило „използваш или губиш“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 54 минути
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate
    преди 18 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 19 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 24 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 1 ден
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации