четвъртък, 08 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1140 прочитания

  Комисия към ЕП прие предложението за стандартно зарядно

  Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите прие, че новият стандарт ще е USB Type-C
  21 април 2022, 09:42 a+ a- a

  Снимка: ЕП, © Engdao / AdobeStock

  Членовете на Европейския парламент подкрепят идеята за общо зарядно устройство за преносими електронни устройства, което намалява електронните отпадъци и прави използването на различни мобилни телефони, таблети и цифрови фотоапарати по-удобно. Комисията за вътрешния пазар и защита на потребителите прие позицията си относно преработената Директива за радиооборудването с 43 гласа „за“ (2 „против“).

  Новите правила ще гарантират, че потребителите вече няма да се нуждаят от ново зарядно устройство и кабел всеки път, когато купуват ново устройство, и могат да използват едно зарядно за всичките си малки и средни електронни джаджи. Мобилни телефони, таблети, цифрови камери, слушалки, ръчни конзоли за видеоигри и преносими високоговорители, презареждащи се чрез кабел, трябва да бъдат оборудвани с USB Type-C порт, независимо от производителя. Изключенията ще се прилагат само за устройства, които са твърде малки, за да имат USB Type-C порт, като смарт часовници, здравни тракери и някои спортни съоръжения.

  Тази ревизия е част от по-широко усилие на ЕС за справяне с устойчивостта на продуктите, по-специално на електрониката на пазара на ЕС, и за намаляване на електронните отпадъци.

  Ясна информация за зареждането
  Депутатите също така искат да видят ясна информация и етикети на новите устройства относно опциите за зареждане, както и дали даден продукт включва зарядно устройство. Според тях това би помогнало да се избегне объркване и да се улеснят решенията за покупка за потребителите, които често притежават няколко различни устройства и не винаги се нуждаят от допълнителни зарядни устройства.

  С нарастващото използване на безжично зареждане, евродепутатите искат Европейската комисия да представи стратегия до края на 2026 г., която позволява минимална оперативна съвместимост на всякакви нови решения за зареждане. Целта е да се избегне нова фрагментация на пазара, да се продължи намаляването на отпадъците в околната среда, да се гарантира удобство на потребителите и да се избегнат така наречените „заключващи“ ефекти, създадени от патентовани решения за зареждане.

  Следващи стъпки
  След като Парламентът като цяло одобри този проект на позиция за преговори на пленарната сесия през май, евродепутатите ще бъдат готови да започнат разговори с правителствата на ЕС относно окончателната форма на законодателството.

  Допълнителна информация
  През последното десетилетие Парламентът и неговата комисия за вътрешен пазар и защита на потребителите поискаха общо решение за зарядно устройство, като непрекъснато призоваваха Комисията да действа. Законодателното предложение беше внесено на 23 септември 2021 г. Съветът прие позицията си за преговори на 26 януари.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 32 минути
  Парламентът прие удължаване на бюджета
  Депутатите приеха решението с единодушие
  преди 53 минути
  Европейската икономика е в рецесия през първото тримесечие на 2023 г.
  Това показват ревизираните данни на Евростат
  преди 1 час
  12 компании влизат в програмата за растеж на Endeavor – Dare to Scale 2022
  В програмата са селектирани 22 предприемачи от различни сектори – софтуерната и финтех индустрия, електронната търговия, спорта, F&B и други
  преди 1 час
  Столичният Бизнес парк предприема дългосрочна трансформация
  Нейната цел е Паркът да се развива като вторичен градски център и място за обществено обслужване, отдих и рекреация на всякакви възрастови групи и др.
  преди 2 часа
  Българският клон на германската Varengold Bank е инвестирал 100 млн. лв. в компании у нас
  От откриването на клона на банката в София през 2018 до момента са подкрепени повече от 20 компании