понеделник, 08 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  819 прочитания

  Комисия към ЕП прие предложението за стандартно зарядно

  Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите прие, че новият стандарт ще е USB Type-C
  21 април 2022, 09:42 a+ a- a

  Снимка: ЕП, © Engdao / AdobeStock

  Членовете на Европейския парламент подкрепят идеята за общо зарядно устройство за преносими електронни устройства, което намалява електронните отпадъци и прави използването на различни мобилни телефони, таблети и цифрови фотоапарати по-удобно. Комисията за вътрешния пазар и защита на потребителите прие позицията си относно преработената Директива за радиооборудването с 43 гласа „за“ (2 „против“).

  Новите правила ще гарантират, че потребителите вече няма да се нуждаят от ново зарядно устройство и кабел всеки път, когато купуват ново устройство, и могат да използват едно зарядно за всичките си малки и средни електронни джаджи. Мобилни телефони, таблети, цифрови камери, слушалки, ръчни конзоли за видеоигри и преносими високоговорители, презареждащи се чрез кабел, трябва да бъдат оборудвани с USB Type-C порт, независимо от производителя. Изключенията ще се прилагат само за устройства, които са твърде малки, за да имат USB Type-C порт, като смарт часовници, здравни тракери и някои спортни съоръжения.

  Тази ревизия е част от по-широко усилие на ЕС за справяне с устойчивостта на продуктите, по-специално на електрониката на пазара на ЕС, и за намаляване на електронните отпадъци.

  Ясна информация за зареждането
  Депутатите също така искат да видят ясна информация и етикети на новите устройства относно опциите за зареждане, както и дали даден продукт включва зарядно устройство. Според тях това би помогнало да се избегне объркване и да се улеснят решенията за покупка за потребителите, които често притежават няколко различни устройства и не винаги се нуждаят от допълнителни зарядни устройства.

  С нарастващото използване на безжично зареждане, евродепутатите искат Европейската комисия да представи стратегия до края на 2026 г., която позволява минимална оперативна съвместимост на всякакви нови решения за зареждане. Целта е да се избегне нова фрагментация на пазара, да се продължи намаляването на отпадъците в околната среда, да се гарантира удобство на потребителите и да се избегнат така наречените „заключващи“ ефекти, създадени от патентовани решения за зареждане.

  Следващи стъпки
  След като Парламентът като цяло одобри този проект на позиция за преговори на пленарната сесия през май, евродепутатите ще бъдат готови да започнат разговори с правителствата на ЕС относно окончателната форма на законодателството.

  Допълнителна информация
  През последното десетилетие Парламентът и неговата комисия за вътрешен пазар и защита на потребителите поискаха общо решение за зарядно устройство, като непрекъснато призоваваха Комисията да действа. Законодателното предложение беше внесено на 23 септември 2021 г. Съветът прие позицията си за преговори на 26 януари.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Присъединяването към Шенген и ОИСР сред основните приоритети на МВнР
  Основна задача е и организацията на изборите в чужбина, посочи служебният външен министър Николай Милков
  преди 5 часа
  Българската Dronamics започва карго полети в ЕС тази година
  Безпилотните самолети ще стартират в Малта и Италия, а догодина и у нас
  преди 6 часа
  Още 2 български университета влизат в европейски консорциуми
  Така университетите в България пълноправни партньори в европейски консорциуми стават общо 7
  преди 7 часа
  Lidl разширява складовата си база в Равно поле
  Изградени са 45 нови рампи, базата вече може да обслужва по 225 камиона дневно
  преди 7 часа
  Утре трябва да обяват кога приключва строителството на газовата връзка с Гърция
  От изпълнителите на проекта е поискано да бъдат изключително бързи, но без да нарушават качеството, съобщи служебният регионален министър