сряда, 27 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1958 прочитания

  ЕП гласува в полза на стандарт за универсално зарядно

  Производители като Apple ще трябва да използват стандартна букса
  03 февруари 2020, 14:12 a+ a- a

  Европейският парламент (ЕП) одобри резолюция, в която призовава Европейската комисия (ЕК) да въведе задължително универсално зарядно устройство за всички видове мобилни устройства (вкл. телефони, таблети, смарт гривни, електронни книги и др.).

  Резолюцията бе одобрена с 582 гласа „за“, 40 „против“ и 37 „въздаржал се“. Документът призовава Комисията да приеме и приложи законодателството в тази сфера, прието през 2014 година, до юли 2020. Ако е необходимо ЕК трябва поне да насрочи законодателни мерки до тази дата.

  Парламентът изисква от Комисията още:
  • да предприеме мерки, за да подсигури оперативна съвместимост на различните безжични зарядни устройства с различни мобилни устройства;
  • да обмисли законодателни промени, които да увеличат обема на събрани за рециклиране кабели и зарядни в страните-членки;
  • да са осигури възможност потребителите да не са задължени да купуват ново зарядно с покупката на ново устройство: въвеждането на универсало зарядно би трябвало да отдели покупката на зарядно от покупката на ново устройство, като подчертават че „всяка мярка, имаща за цел разделение, не бива да води до повишаване цените за потребителите“.

  Това ще наложи компании като Apple, които имат уникални букси, да променят дизайна на устройствата си и да използват кабели, съвместими със смартфони и таблети от други производители.

  ЕС смята, че това ще улесни потребителите и ще намали броя на кабелите и зарядните, изхвърляни на боклука след покупката на ново устройство. По оценки на ЕП всяка година се генерират около 50 милиона тона е-отпадъци или средно по над 6 кг на човек. В Европа обаче общо генерираният е-отпадък за 2016 е 12.3 милиона тона или средно по 16.6 кг на човек.

  В резолюцията не се посочва какъв стандарт трябва да използват производителите. Това ще е решение, което компаниите ще трябва да вземат, обсъждайки преимуществата на различните технологии.

  Новите изисквания засягат не само смартфони и таблети, но всички малки устройства, като часовници, камери, умни устройства за дома и други.

  ЕК прие своята Работна програма за 2020 на 29 януари, в която е записано, че ще представи законодателна инициатива за универсално зарядно през третото тримесечие на 2020 година.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Хартиената трудова книжка отпада окончателно след 1 година
  Народното събрание прие на второ четене промените в Кодекса на труда
  преди 13 часа
  Дуалното обучение влиза в университетите
  Бизнесът ще може да се включи пряко в създаването на учебните програми
  преди 14 часа
  България е на 35-а позиция в класацията на най-богатите страни
  Според Allianz Global Wealth Report 2023 финансовите активи на глава от населението у нас са €14 510
  преди 16 часа
  SeedBlink въвежда "Community Stars" рундове за технологични стартъпи
  Те са предназначени за стартиращи предприятия в много ранен етап на развитие, които излизат от акселератори, с инвестиционни цели от €50 хил. до €300 хил.
  преди 17 часа
  52% от ИТ лидерите у нас очакват разрастване на технологичните екипи през следващата година
  Според проучване на Equinix най-търсени ще са експерти с ИТ технически умения (41%), разработка на софтуер за сигурност (31%) и анализ на данни (30%)