петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1573 прочитания

  EK предлага да се въведе стандартно зарядно устройство

  Брюксел предлага да се уеднаквят зарядните за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри
  23 септември 2021, 15:37 a+ a- a

  Различно зарядно за всяко устройство? Скоро това може да остане в миналото. Днес ЕК предложи законодателен акт за стандартно зареждане на всички устройства. Освен по-голямо удобство, това значително ще намали отпадъците от електронно оборудване.

  С днешното предложение ще се уеднаквят зарядните портове и технологията за бързо зареждане — USB-C става стандартният порт за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри.

  Освен това Комисията предлага зарядните устройства да се продават отделно от електронните устройства. Това ще е в услуга на потребителите и от полза за околната среда, на която ще влияе вече по-слабо производството и изхвърлянето на зарядни устройства, а това от своя страна ще подпомогне екологичния и цифров преход.

  Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, заяви: „Европейските потребители вече няма с досада да трупат в чекмеджетата си безброй несъвместими зарядни устройства. Дадохме достатъчно време на отрасъла да предложи собствени решения, вече е време за законодателни действия в посока въвеждане на стандартно зарядно устройство. Това е значителна победа за нашите потребители и за околната среда и отговаря на амбициите ни в областта на екологията и цифровите технологии“.

  Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон добави: „Всички имаме зарядни устройства за своите основни електронни устройства. С все повече електронни устройства ние се сдобиваме и с все повече зарядни устройства, които не са взаимнозаменяеми или не са необходими. Ще сложим край на това положение. Предлагаме европейските потребители да могат да използват само един вид зарядно устройство за цялата си преносима електроника — това ще ни облекчи съществено в ежедневието ни и ще намали отпадъците“.

  Днешното предложение за преразглеждане на Директивата за радиосъоръженията трябва да бъде прието от Европейския парламент и Съвета по обикновената законодателна процедура (съвместно вземане на решение).

  Преходният период от 24 месеца от датата на приемане на предложението ще осигури на отрасъла достатъчно време да се адаптира преди промените да влязат в сила. За да разполагаме най-сетне със стандартно зарядно устройство, е необходима пълна оперативна съвместимост между двете страни на кабела — електронното устройство и външното електрозахранващо устройство. С днешното предложение ще се постигне оперативна съвместимост от страната на устройството, което представлява далеч по-сериозно предизвикателство. Оперативната съвместимост на външните електрозахранващи устройства ще бъде обект на внимание при преразглеждането на регламента на Комисията за екопроектирането. То ще започне по-късно тази година, за да може преразгледаният регламент да влезе в сила едновременно с днешното предложение.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 6 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 10 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 11 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 13 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект