неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3733 прочитания

    1200 евро на месец за 3 години: В Германия проучват работи ли универсалният базов доход

    Желаещите вече могат да кандидатстват за участие в проекта
    19 август 2020, 09:45 a+ a- a

    В Германия стартира първото по рода си дългосрочно проучване на идеята за универсален базов доход. Желаещите вече могат да се записват за участие в проекта, в който на 120 души за период от три години ще се изплащат по 1200 евро на месец, обяви Германският институт за икономически изследвания DIW. Те трябва да са навършили 18 години и да имат жителство в Германия. Ще започнат да получават безусловните парични суми, финансирани с частни дарения, от пролетта на 2021, пишат местни медии.

    Партньори на германския институт DIW в инициативата са асоциацията Mein Grundeinkommen и учени от института "Макс Планк" и Кьолнския университет.

    "Искаме да знаем как влияе на поведението и настроението и дали основният доход може да помогне за справяне с текущите предизвикателства в нашето общество", обясни идеята Михаел Бомайер от Mein Grundeinkommen.

    "Досегашните световни проучвания са остарели за настоящия дебат в Германия", коментира Юрген Шуп от DIW. По думите му с този пилотен проект те ще се превърнат "в истински новатори в научната област в Германия".

    Чрез редовни анкети с участниците учените искат да разберат, как парите променят ежедневието им, като фокусът по-специално е върху професионалния живот, финансите, семейството и отношенията, социалните контакти.

     

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години