неделя, 12 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3623 прочитания

    По 560 евро всеки месец от държавата: сработи ли финландският експеримент?

    В продължение на две години финландци получаваха месечно по 560 евро безусловен гарантиран доход. Направи ли ги това по-щастливи? Вижте какво показват резултатите от експеримента:
    08 май 2020, 16:09 a+ a- a

    Кризата с коронавируса направи отново актуална темата за универсалния базов доход. Редица водещи икономисти, експерти, та дори и папата, предложиха да се обмисли идеята всеки да получава някаква гарантирана сума на месец. В Испания правителството обеща да въведе форма на такъв гарантиран доход първоначално най-уязвимите, а на по-късен етап тя да обхване всички в страната "завинаги".

    Доколко обаче има смисъл в тази идея?

    Финландският експеримент
    През 2017 Финландия даде старт на първия в света подобен експеримент на национално ниво. Резултатите от него бяха оповестени вчера.
    В експеримента участват 2000 безработни, избрани на случаен принцип. В продължение на две години - от 1 януари 2017 до 31 декември 2018, те са получавали 560 евро месечно, независимо дали са имали някакъв друг доход и без да има условие да търсят активно работа. Дори и да започнели работа, те продължавали да получават месечната сума. 

    Резултатите
    Получателите на универсалния базов доход посочват, че са по-удовлетворени от живота си и изпитват по-малко психическо напрежение. Чувстват се по-малко депресирани, по-малко самотни и тъжни. Те споделят също, че възприемат по-положително своето икономическо благосъстояние. Подобрила се е и паметта им и способността им да се концентрират, сочи проучването.

    Изследователите също така отбелязват и лек положителен ефект върху заетостта, особено в някои категории, като например семейства с деца, при които има подобрение в нивата на заетост за двете години, в които трае експериментът.

    Участниците регистрират по-голямо чувство за автономност, финансова сигурност и увереност в бъдещето.

    За някои експериментът с универсалния базов доход е предложил нови възможности да се включат по-активно в обществото, като например да предприемат доброволен труд. "Сигурността на базовия доход им е позволила да правят по-смислени неща", отбелязва проф. Хелена Бломберг-Крол, ръководител на изследването, цитирана от Guardian.

    За други схемата е предложила начин да опитат да изживеят мечтите си.

    "Фрийлансъри, художници и предприемачи имаха по-положителни възгледи за ефектите от базовия доход, като за някои той е дал възможност да започнат бизнес", посочва Бломберг-Крол.

    "Въпреки че базовият доход не може да реши всички наши здравословни и социални проблеми, със сигурност трябва да има дискусия по темата, така че той да може да бъде част от решението във времена на икономически затруднения", коментира Крол.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 2 дни
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 2 дни
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 2 дни
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 2 дни
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ