неделя, 12 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2823 прочитания

    Работи ли базовият доход?

    Опитът на Финладия показа, че базовият доход прави хората по-щастливи, но не и по-активни на пазара на труда
    26 август 2019, 16:46 a+ a- a

    Темата за въвеждането на безусловен базов доход не е нова, но през последните години става все по-дискутирана в публичното пространство. Много икономисти и политици виждат в модела инструмент за намаляване на бедността, нарастващото неравенство и загубата на работни места, която върви ръка за ръка с нарастващата автоматизация. Зад идеята застават и немалко инвеститори и предприемачи, сред които Бил Грос, Марк Зукърбърг, Ричард Брансън, Илън Мъск и др. Или поне твърдят, че това е модел, който би трябвало да се проучи... 

    Критиците обаче са на мнение, че подобни планове са твърде скъпи, непрактични и биха обезсърчили хората да си търсят работа. Къде е истината?

    За да проверят работи ли базовият доход, много държави и населени места вече проведоха тестове, други прилагат такива в момента, но определено един от най-интересните, големи и сериозни експерименти направи Финландия. 

    Идеята за базов доход е гореща тема и през последните месеци в САЩ. Американският бизнесмен и политик Андрю Янг, който смята да се кандидатира за президент, предлага въвеждането на безусловен базов доход в размер от 1000 долара на месец за всеки американец. Янг твърди, че това е належащ ход с оглед последствията от роботизацията и набиращата скорост автоматизация на труда, които ще оставят много хора без работа. Той предлага хората сами да избират дали да пoлyчaвaт coциaлни пoмoщи или базов доход. Янг e yвepeн, чe повечето ще изберат базовия доход, който според него би бил пo-изгoдeн и зa дъpжaвaтa. От началото на тази година тестове за безусловен базов доход се провеждат в американския град Стоктън, щата Калифорния.

    Големият тест - Финландия 

    През януари 2017 Финландия стартира двугодишна пилотна схема, за да провери дали базовият доход ще осигури по-силен стимул на хората да си намерят работа от стандартния модел на социални помощи. За целта 2 000 безработни на възраст между 26-58 г., избрани на случаен принцип, започнаха да получават базов доход от 560 евро на месец.

    През април тази година обаче стана ясно, че експериментът е провал, а финландското правителство реши да го прекрати преждевременно. Все пак положителни ефекти има, но не и очакваните...

    Оказва се, че базовият доход има положителни ефекти върху здравето, стреса и цялостното благосъстояние на хората, но не и върху заетостта. Сред участващите в експеримента е отчетен по-голям оптимизъм по отношение на шанса да си намерят работа, но данните не показват повишаване на заетостта в резултат на този оптимизъм. 

    Изводът е, че базовият доход прави хората по-щастливи, но не и по-активни на пазара на труда.

    Предстои експериментът да бъде анализиран по-обстойно, като окончателните заключения ще бъдат публикувани през 2020.  

    Работи ли базовият доход?

    Зависи от търсения ефект... Резултатите от тестовете до момента показват със сигурност само едно - необходими са още проучвания, преди да могат да се направят окончателни заключения. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    10 май 2024, 14:11
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    10 май 2024, 14:06
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    10 май 2024, 10:39
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    10 май 2024, 09:31
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ