четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3686 прочитания

  Вярваме, че образованието е най-верният път към позитивната промяна в обществото

  Тенко Николов, изпълнителен директор на SiteGround, разказва защо компанията инвестира 12 млн. лв. в INSAIT, кои други направления подкрепя и на кого принадлежи бъдещето
  20 септември 2022, 15:21 a+ a- a

  SiteGround е сред най-големите инвеститори в българското образование. През 2021 година компанията подкрепя фондация „Заедно в час“ с 20 000 лева, а тази година се ангажира да дари допълнителни 300 000 лв. в рамките на 3 години. Компанията ще дари в рамките на 5 години 12 млн. лв. на първия български Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Сумата ще покрие разходите за възнаграждение на учените от световен ранг, които институтът ще привлече да преподават в страната ни, за период от пет години. SiteGround е сред най-големите инвеститори наред с българското правителство и технологичните гиганти като Google и Amazon. SiteGround е предоставил дарения и на различни неправителствени организации, които подкрепят кариерно ориентиране за млади хора, както и предприемачески проекти и менторство.

  Economy.bg се свърза с г-н Тенко Николов, изпълнителен директор на SiteGround, за да разкаже защо компанията инвестира в образование, в какви други обществени направления инвестира и защо и на кого принадлежи бъдещето.

  Защо SiteGround реши да инвестира в INSAIT?
  Приоритетните области на социална подкрепа от години за нас са образование, спорт и здраве. Ето защо SiteGround устойчиво инвестира в различни образователни проекти и цялостното подпомагане на сектора. Правим това, защото вярваме, че именно образованието е най-верният път към позитивна промяна в обществото и начина ни на живот. За съжаление, това не са бързи процеси и отнемат време и много комплексни усилия. В последните години наблюдаваме негативна тенденция, в която българчетата изостават като класиране за най-престижните световни висши учебни заведения. Така че, когато професор Вечев се свърза с нас, решихме, че създаването на такъв институт е стъпка именно в правилната посока и ще даде шанс на страната ни да бъде на световно ниво в сферата на науката и образованието. 

  Как се стигна до инвестицията и как ще бъде разпределена тя?
  Инвестицията е предназначена да покрие разходите за заплати на трима от топ преподавателите, които ще привлече институтът да преподават в страната ни. Осигуряването на преподаватели от световна величина ще даде възможност за наистина стойностна научна работа на магистрите, както и опция за излизане на световна сцена на наши учени. Привличането на учени от такъв ранг е много трудна задача, може би една от най-трудните в работата на института. Това ни подтикна да подпомогнем именно този процес. Резултатите са налице и институтът привлече първия преподавател в лицето на проф. Люк Ван Гуул, световноизвестен професор и един от най-цитираните учени в сферата на машинното самообучение и компютърно зрение. 

  Защо е важно бизнесът да подпомага образованието у нас?
  Бизнесът може да помогне с анализ на проблемните области и иновативни решения в отговор. Разбира се, с инвестиции в реализацията им, но при условието, че има гаранция за устойчивост. Това означава, че ако един модел е валидиран като успешен, той ще бъде припознат и приложен.
  Бизнесът трябва да бъде естествен партньор най-вече с know-how и практически примери. Често наблюдаваме, че от университетите излизат кадри, които нямат досег с работа и работни процеси на практика. А студентските години са ценни именно с това най-вече сам да опиташ да направиш нещо, предприемаческият дух е особено ценен именно в този период.

  Като говорим за образование и ИТ компании колко лесно или трудно се намират кадри за Вашия бранш в момента?
  Не може да се каже, че е лесно, но това си има обяснение. Близо 70% от населението в България ползва интернет и все пак сме на дъното в Европейския съюз, освен това твърдо държим последно място в класацията на Европейската комисия Digital Economy and Society Index (DESI), сравняваща страните членки именно по дигитални познания и компетенции. Според изследване на Евростат от 2019 година отново сме на дъното на класацията в ЕС по процент от работната сила в страната на възраст от 25 до 64 години, притежаваща поне основни дигитални умения.
  На фона на тази статистика смятам, че всяко усилие в посока образование е важно, тъй като имаме дълъг път да извървим, не бива това да ни отчайва, а напротив – трябва да се амбицираме и да действаме. Разбира се, не всички ученици ще станат програмисти или IT специалисти, но дигитални познания в наши дни са необходими за почти всяка професия и като цяло в живота на всеки човек. Изоставането ни в тази посока е недопустимо. За да бъдем модерно, развито, проспериращо общество – дигиталните технологии и компетенции са интегрална част.

  Какво е решението според Вас? 
  Образование. Включване на страната в световния дневен ред по отношение на образование и иновации, предприемачество. 

  Създавате фондация за реализиране на социални проекти в здравеопазването, образованието и спорта. Защо се спряхте на точно тези три сектора и какво се случва с дейността на фондацията?
  Това са секторите, които подкрепяме от години. Правим го, защото вярваме, че именно тeзи области могат да изведат обществото ни напред и да осигурят наистина фундаментална промяна. Фондацията надгражда тези усилия, тъй като ще канализира и ускори процесите.
  От друга страна, образованието, спортът и здравето са свързани, тъй като всичко започва с доброто образование, дори по отношение на това как да се грижиш за себе си, да спортуваш; спорът пък пази здравето ни, той е превенция и първа стъпка. Тъй че за нас нещата са свързани и взаимодопълващи се. 

  Как искате да изглежда бъдещето?
  Бъдещето си представям, че е на онези, които умеят най-добре да се адаптират. Това е съвкупност от много качества и умения. Да бъдеш гъвкав, да имаш поглед за новостите, да учиш бързо и най-важното – никога да не спираш да се развиваш. 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на SiteGround Hosting EOOD в JOBS.bg

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание
  Тя бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
  преди 4 часа
  ETHSofia обяви лектори и награден фонд от $10 000
  Организаторите на събитието си сътрудничат с УНСС и SoftUni
  преди 6 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 8 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS
  преди 1 ден
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти