четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1197 прочитания

    Данни от Южна Африка предполагат, че омикрон намалява защитата от ваксината на Pfizer

    Проучване показва, че хората, които имат бустерни ваксини, се справят по-добре
    08 декември 2021, 10:12 a+ a- a

    Доклад от Южна Африка предлага първа представа за това как ваксинираните хора могат да се справят срещу бързо разпространяващия се вариант на коронавирус омикрон. Лабораторните експерименти установиха, че омикрон изглежда притъпява силата на ваксината Pfizer/BioNTech, но също така намекват, че хората, които са получили бустер, може да са по-добре защитени, отбелязва The New York Times.

    Проучването установява, че антителата, произведени от ваксинирани хора, са много по-малко успешни в предпазването на клетките от заразяване с варианта омикрон, спрямо други форми на коронавируса.

    Учените казаха, че резултатите са малко притеснителни, но няма причина за паника. Данните предполагат, че ваксинираните хора може да са уязвими към пробивни инфекции с омикрон, който се разпространява бързо в Южна Африка и се появи в десетки страни по света.

    Но ваксините стимулират широкообхватен имунен отговор, който включва повече от антитела. Така че тези експерименти предлагат непълна картина за това колко добре ваксината предпазва от хоспитализация или смърт при омикрон.

    „Въпреки че мисля, че ще има много инфекции, не съм сигурен, че това ще доведе до колапс на системи“, Алекс Сигал, вирусолог от Африканския институт за здравни изследвания в Дърбан, Южна Африка, който ръководи изследването. „Предполагам, че ще бъде под контрол.“

    Първоначално д-р Сигал се опасява, че ваксините може да не осигурят никаква защита. Възможно е вариантът на омикрон да е развил нов начин за навлизане в клетките, което би направило антителата от ваксините безполезни. „Тогава всичките ни усилия биха били направзно“, каза той. За щастие се оказа, че не е така.

    Д-р Сигал и колегите му са използвали антитела от шестима души, които са получили ваксината на Pfizer, без никога да са имали Covid-19. Те също така анализират антитела от шест други човека, които са били заразени преди да получат ваксината на Pfizer.

    Изследователите установяват, че антителата от всички доброволци се представят по-зле срещу омикрон, отколкото срещу по-ранна версия на коронавируса. Като цяло, силата на техните антитела срещу омикрон е намаляла драстично, до около една четиридесета от нивото, наблюдавано при тестване с по-ранна версия на вируса. Това ниско ниво на антитела може да не предпази от пробивна инфекции с омикрон.

    Резултатите могат да помогнат да се обяснят някои високопрофилни събития на свръхразпространение, причинени от омикрон. На едно офис коледно парти в Норвегия вирусът изглежда е заразил поне половината от 120 ваксинирани посетители.

    Екипът на д-р Сигал открива отчетлива разлика между двете групи доброволци. Антителата от шестте неинфектирани ваксинирани хора са много слаби срещу омикрон. Но сред доброволците, които са имали Covid-19 преди ваксинацията, пет от всеки шестима все още дават доста мощни реакции.

    Една от причините за разликата е, че хората, които са ваксинирани след инфекция, произвеждат по-високи нива на антитела, отколкото хората, които не са били заразени.

    Д-р Сигал казва, че експериментите няма да могат да кажат много за това колко добре бустерите предпазват от омикрон, докато изследователите не тестват директно антитела от хора, които са ги получили. Но той подозира, че повишеното ниво на антитела ще осигури добра защита. „Колкото повече имате, толкова по-добре ще бъдете“, каза той.

    Кристиан Андерсен, изследовател по инфекциозни болести в Изследователския институт Scripps в Ла Джола, Калифорния, който не е участвал в новото проучване, е съгласен, че бустерните ваксини вероятно ще помогнат да се отблъсне новия вариант. „Очаквам бустерите да възстановят по-добри нива на защита“, казва той. „И, което е важно, ранните клинични данни от Южна Африка показват, че имунитетът, независимо дали от ваксини или предишни инфекции, все още е ефективен за предотвратяване на по-тежките форми на Covid-19.“

    Д-р Теодора Хациоану, вирусолог от университета Рокфелер, която не е участвала в изследването, беше по-малко сигурна относно бустерите. Тя и нейните колеги провеждат експерименти с антитела от бустери, за да проверят дали те ще произведат същата стабилна защита, наблюдавана при хора, получили ваксини след заразяване. „Искам да кажа „да“, но трябва да изчакаме“, каза тя.

    Pfizer и Moderna заявиха, че тестват своите ваксини срещу омикрон и че ще могат да произвеждат ваксини, специално пригодени за варианта за приблизително три месеца.

    Джеси Блум, вирусолог в Центъра за изследване на рака „Фред Хътчинсън“, каза, че проучването засилва необходимостта от ускоряване на разработването на специфични за омикрон ваксини. Въпреки че остава известна несигурност относно това колко широко ще се разпространи вариантът, каза той, най-добрият начин за възстановяване на защитата срещу омикрон ще бъде да се даде на хората ваксина, съдържаща генетичната информация на омикрон.

    „Като се има предвид много големия спад в титрите на неутрализиращи антитела, който се наблюдава тук при омикрон, със сигурност според мен би заслужавало да се продължи напред колкото е възможно по-бързо с производството на омикрон-специфични ваксини, стига да изглежда, че има възможността да се разпространи широко.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 8 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 10 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 12 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 13 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19