понеделник, 15 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6033 прочитания

  Какво четат PR лидерите: Рая Стефанова, Параграф 42

  Много харесвам таланта на Малкълм Гладуел да посочва важни детайли в големите исторически събития, споделя Рая
  29 март 2024, 07:56 a+ a- a

  Рая Стефанова, Client Service Director в Параграф 42. Снимка: Economy.bg

  Директният отговор на този въпрос е, че PR специалистите четем много и най-различни неща – от бизнес информация на нашите клиенти до новини, доклади, проучвания и анализи от всички сфери на икономическия, политическия, обществения живот. И това за мен е специфичен чар, който носи професията ни. Книгите и четенето пък са отделна любима тема, за която винаги се радвам да говоря, да споделям… и да чета. Особено удоволствие за мен е, когато интересни за мен хора говорят за книги.

  Рая Стефанова е Client Service Director в Параграф 42, PR агенцията в The Smarts Group. Има 15-годишен опит в създаването на корпоративни и brand PR кампании за компании от почти всички сфери на бизнеса. Понастоящем е фокусирана върху стратегическото консултиране и кризисните комуникации, както и върху управлението на екипи и изграждане на отношения с клиентите.

  Така започнах и 2024-та – със „За книгите и четенето“ от Анна Лазарова и Светлозар Желев, която е вдъхновяващо потапяне в магията на литературата. Веднага след това на един дъх прочетох и „Безкраят в стрък тръстика“, Ирене Вайехо – още една ода за писменото слово и малките букви, които създават светове. Винаги чета няколко книги едновременно – заради безкрайното ми любопитство, вероятно.

  Последната, която завърших, е „Как да общуваме с непознати?“. Много харесвам таланта на Малкълм Гладуел да посочва важни детайли в големите исторически събития или по-малките случки от съвременната ни действителност и да показва как сме пропуснали да осъзнаем и научим важни уроци. И ценното тук не е да получим рецепта – заглавието е провокация към онези, които ще търсят готово решение. Ценното е сами да сглобим пъзела, от който имаме достатъчно парчета. Само така ще осъзнаем защо „общуването с непознати е нещо, в което изобщо не ни бива“ в един свят, в който непрекъснато сме в контакт с хора, чиито възгледи, нагласи и начин на живот са напълно различни от нашите. А както знаем, да разберем проблема е първата стъпка от разрешаването му. В тази книга Гладуел ни подава ръка в една тема, която е предизвикателство не само за нас, консултантите по комуникации, а и за всяка делнична среща или разговор, който водим, дори и с познати.

  „Как да общуваме…“ вече е в библиотеката ми, а на нощното ми шкафче сега ме чакат „Дом за начинаещи“, Емануил Видински и „Уроци“, Иън Макюън.

  Имам и един друг тип любими книги, през чиито страници преминавам много бавно, в разбъркан ред и често препрочитам. Това са издания компилации на смисъл. Всеки текст в тях е като първо стъпало – позиционира те някъде във времето или ти дава тема за размисъл и оттам сам започваш да проверяваш, да търсиш нова информация и да правиш връзки, за да продължиш да се изкачваш по стълбичката. Чудесна „игра“ за тези, които искат да знаят още и още.

  Такава е „12 писма до дванайсетокласници“ – един страхотен Facebook проект, който, за щастие, вече е и книга и който обединява мислите на ярки български личности в един истински морален компас за всяка възраст. Последната, която ще спомена, получих като подарък за рождения си ден и ѝ купих масичка, за да стои близо до любимото ми икейско кресло. Letters of note (compiled by Shaun Usher) e сборник с най-вдъхновяващите, интересни, забавни и необикновени писма в световната политика, наука, култура и обществен живот. Тук четем как кралица Елизабет II изпраща рецепта за скоунс на президента Айзенхауер; Алберт Айнщайн поставя началото на проекта „Манхатън“, а през 1974 г. Рей Бредбъри пише до Браян Сибли: „Не се страхувам от роботите. Страхувам се от хората.“ В книгата е и онова емблематично писмо, в което редакторът на The Sun потвърждава на 8-годишната Вирджиния, че Дядо Коледа съществува. Него чета с децата си всеки декември и винаги ме усмихва. Такива книги обичам – смисъл и вдъхновение, но и удоволствие за ума и душата.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Параграф 42 в JOBS.bg

  Вижте още материали от рубриката на Economy.bg „Какво четат PR лидерите?":

  Ива Григорова, MSL Sofia
  Любомир Аламанов, SiteMedia Consultancy
  Соня Славчева, Well Done
  Ана Арнаудова, All Channels
  Максим Бехар, M3 Communications Group, Inc.
  Елина Цанкова, Карлсберг България АД

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство