събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9305 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Manager в Сирма?

  За професията, възможностите и заблудите разказва Теодор Мартев, който има богат опит в управлението на проекти
  29 февруари 2024, 16:14 a+ a- a

  Теодор Мартев - Project Manager в Sirma. Снимка: Личен архив

  Теодор Мартев e Project Manager в Sirma. Има дългогодишен опит в софтуерната компания, като е отговарял за различни проекти. В момента работи  по GrACE (Grants Administration and Collaboration Environment) – система за управление на процесите, документите и финансовите потоци в Европейската икономическа зона (EEA) и Норвежки финансов механизъм.

  Пред Economy.bg Теодор Мартев разказва повече за работата си и възможностите за развитие в Sirma – с какво се занимава, какви умения и качества са необходими за тази позиция, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

  Началото на кариерата
  В университета имах възможността да работя по изследователски проекти за разработка на софтуерни компоненти и системи. През този период започнах по-сериозно да се занимавам с програмиране и разработка на софтуер. Тогава имах и щастието да попадна в среда от колеги със съпосочни интереси и заедно с тях започнахме да си помагаме и навлизаме все повече в програмирането на Java.

  Веднага след университета започнах работа в IT отдела на Агенция „Митници“. Там много бързо се сблъсках с реалните проблеми при разработката, внедряването и поддръжката на големи системи, на които разчитат много хора и организации. Започнах и да навлизам в дейностите по  управление на проекти. Впоследствие станах ръководител на проекта за системата за контрол на износа – първият голям проект, който ръководех.

  Бях натрупал вече опит в големи проекти, когато започнах работа в Сирма, където ме очакваха още по-интересни предизвикателства.

  Кога започнахте работа в Сирма?
  В Сирма съм вече от 13 години. Преди да започна работата си в компанията, бях Ръководител на проект от страна на клиент на Сирма. Още тогава имах голямо желание да продължа кариерния си път тук – голяма и амбициозна компания за разработка на софтуер. 

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  Една от най-важните отговорности на Project Manager-a е да подпомогне клиента да дефинира правилните проблеми за решаване, след което да води проекта, така че да се решат тези проблеми. В повечето случаи нуждите и проблемите се доизясняват след започването на проекта, дори и за самия клиент.

  От друга страна, проектите винаги имат ограничения, като време за изпълнение, бюджет, зададен обхват, налични ресурси. Следенето им също е отговорност на ръководителя на проекта. 

  Затова бих казал, че основна роля е балансирането между решаването на дефинираните проблеми и ограниченията на проекта.

  По какви проекти работите?
  Системата за контрол на износа беше първият от големите проекти, за които отговарях. Изискванията за неотказност, прецизност, безброй интеграции с външни системи бяха голямо предизвикателство.

  Следващият ми по-голям проект беше по разработката на система за управление на процеси, документация и внедряване на ISO 9001 за един американски завод за машини. Там предизвикателството беше в извличането и описанието на работните процеси в цялата компания, оптимизирането им и автоматизирането на голяма част от тях в единна система. Първата версия на системата пуснахме в експлоатация в началото на 2012-а, като след това разработката на нови функционалности продължи още 4 години. В момента, повече от 12 години след първата версия, системата продължава да се използва интензивно.

  След това съм ръководил различни проекти в компанията, свързани с къстамизирането по нуждите на различни клиенти на платформата, която разработвахме – Sirma Enterprise Platform. Едно от интересните приложения на платформата беше Museum Space – продукт, предназначен за галерии, библиотеки, архиви и и музеи. Платформата, както и продуктите върху нея разчитаха изключително на семантична база от данни – технология, която позволява лесното създаване на връзки в огромния обем данни, в резултат на което може да бъде извлечена повече стойност за потребителите. 

  Понастоящем, вече пета година работя по GrACE (Grants Administration and Collaboration Environment) – система за управление на процесите, документите и финансовите потоци в Европейската икономическа зона (EEA) и Норвежки финансов механизъм.

  Как типично протича един работен ден?
  По-голямата част от един мой работен ден протича в срещи и разговори с клиенти, колеги от екипа, доставчици и други заинтересовани лица по проекта. Честата комуникация с всички заинтересовани лица е съществена за позитивен краен резултат. Други дейности, които запълват работния ми ден, са дефинирането на изисквания, актуализиране на планове, изготвяне на отчети, запознаването с технологии и решения, които бихме могли да използваме.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Списъкът сигурно е много дълъг. Aз бих казал, че много важни са способността за идентифицирането на проблеми и търсенето на оптимални решения, лидерските и комуникационни умения, организираността, адаптивността, запазването на хладнокръвие в критични моменти, разрешаването на конфликти.

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Веднъж от практиката, тъй като проектите, по които работя, ме поставят в ситуация да търся информация за решаването на конкретен проблем. Обмяната на опит и знания с колеги от други проекти също ми помага да науча много. 

  Осен това гледам да заделям време и да опреснявам знанията си, като участвам в семинари (уебинари), изкарвам курсове – най-вече онлайн, чета статии и книги. Една от любимите ми книги е The Phoenix Project. 

  Какви са възможностите за развитие?
  В Сирма имам възможността да работя по големи и интересни проекти с колеги и клиенти, професионалисти в техните области. Сблъскването с различни гледни точки, различни казуси, стремежът към прилагането на нови технологии, нуждата от адаптация към постоянно променяща се среда – това, освен че е безценен опит, е и много интересно.

  Освен това бързото навлизане на изкуствения интелект и системите за обработка на голям обем от данни например променя начина, по който сме работили досега. С използването на инструменти с AI все повече задачи се автоматизират, могат да се правят все по-точни анализи и оценки. Навлизането в този нов етап на използване на технологиите дава много и интересни възможности за развитие.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Може би една от честите заблуди е, че project manager-ът трябва да контролира и следи всеки детайл от проекта (micromanagement). Мисля, че много по-добър подход е project manager-ът да се довери на хората, с които работи в екип и да им даде свобода на действие, а когато е необходимо, да им предоставя насоки и помощ.

  Лоша шега може да изиграе и схващането, че с един и същ, макар и добре овладян, подход или методология могат да се решават всякакви проблеми. На практика проектите са различни – различни изисквания, различни ограничения, различни екипи, различен контекст. Работа на project manager-a e да прецени кой подход/методология е най-подходящ за дадената ситуация.

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  Свободното си време се опитвам да прекарвам със семейството си. С децата играем, разхождаме се, гледаме филми.

  Относно хобитата – от няколко години насам започнах да правя неаполитански пици. Във вилата ни, близо до града, с баща ми иззидахме пещ за пици и сега често, когато е хубаво времето, се събираме там с близките ми.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на СИРМА СОЛЮШЪНС АД в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА JOBS IN BG:

  Какво е да работиш като старши маркетингов експерт в Hitachi Solutions Bulgaria?
  Какво е да работиш като „Анализатор на данни“ във водещата швейцарска банка UBS?
  Какво е да работиш като Senior Accountant-General Ledger в Cargill?
  Какво е да работиш като Специалист обслужване на клиенти и продажби с немски език в Sutherland?

  Какво е да работиш като Сервитьор в сладкарници „Неделя“?
  Какво е да работиш като Senior Manager Key Accounts в Монделийз България?
  Какво е да работиш като KYC Analyst в myPOS?

  Какво е да работиш като Касиер-Аранжор в Еником М?
  Какво е да работиш като Експерт Агент в WePrevent?

  Какво е да работиш като Corporate Development Analyst в myPOS
  Какво е да работиш като Supervisor Financial Analysis в myPOS
  Какво е да работиш като Монтажник в Еником М?
  Какво е да работиш като Оператор Видеонаблюдение в WePrevent?
  Какво е да работиш като Мениджър привличане на таланти в Ленгуидж Беър
  Какво е да работиш като Talent Success Lead (TSL) в SoftServe Bulgaria?
  Какво е да работиш като Flying Dutchman в WePrevent?

  Какво е да работиш като BIM архитект в Next IT Services?

  Какво е да работиш като Мениджър Внедряване на Нови Продукти в BTL Industries? 
  Какво е да работиш като Junior SAP Consultant в Атос България Компетънси Център?
  Какво е да работиш като Ръководител на екип управление на проекти в Ленгуидж Беър?
  Какво е да работиш като мениджър финанси в Hitachi Solutions Bulgaria
  Какво е да работиш като Управляващ ERP консултант в Balkan Services?
  Какво е да работиш като Маркетинг Експерт в Resolute Software?
  Какво е да работиш като Ръководител отдел застрахователни щети в Аксенчър България?
  Какво е да работиш като Специалист Производствено Планиране в Леони България?
  Какво е да работиш като Ръководител Отдел Обслужване на Клиенти в myPOS?
  Какво е да работиш като AML/KYC Manager в TransferMate?
  Какво е да работиш като Старши Консултант по недвижими имоти в АДРЕС?
  Какво е да работиш като шоколатиер в Chicolatti?
  Какво е да работиш като Head Of Customer Service Dept в Скайнет, част от Ойрошпед?
  Какво е да работиш като Специалист Дигитален Маркетинг в Радина Груп?
  Какво е да работиш като Енергиен Диспечер в EVN България?
  Какво е да работиш като Експерт по Анализи и Търговия с Електрическа Енергия в EVN?
  Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?

  Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект