сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1931 прочитания

  Women in IT: Ива Андонова, Scrum Master в Commerzbank DTC Sofia

  ИТ светът е вселена от възможности, но е много важно това, което работиш да ти харесва, казва Ива
  23 август 2023, 11:51 a+ a- a

  Ива Андонова - Scrum Master в Commerzbank DTC Sofia. Снимка: Личен архив

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени. Запознайте се с Ива Андонова, Scrum Master в Commerzbank DTC Sofia.

  Разкажете ни за Вашето образование.
  Завърших бакалавърската си степен във Варненския Икономически Университет, специалност Маркетинг и Мениджмънт. Доста по-късно придобих и магистърска степен в Софийския Университет – специалност Бизнес Администрация. Разбира се, освен университетските програми, следвайки принципа за continuous learning непрекъснато повишавам квалификацията си в специфични за позицията ми курсове. 

  Как се насочихте към ИТ сферата? 
  Винаги съм била любознателна и новостите ме привличат, a предизвикателствата не ме плашат. Какво по-добро място от IT? :)

  След завършването на бакалвърска степен, Ива започва работа на пътнически кораби. Снимка: Личен архив

  Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
  Когато завършвах образованието си, българската икономика изживяваше трудни времена. Като млад професионалист да започнеш работа по специалността си беше много трудно, затова веднага след завършването на бакалвърска степен, започнах работа на пътнически кораби. До голяма степен това решение беше провокирано и от желанието ми да пътувам и да опозная нови и различни хора и места. Приемах го като възможност за развитие, финансова обезпеченост и приключения, които не мога да получа ако си остана в България. Мисля, че възможността да работя с хора от цял свят, с различни култури, религии и мироглед до голяма степен определи и моето разбиране за света и ми помогна да си създам умения да комуникирам свободно с различни хора на всички нива. 

  Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  Започнах работа като Project Management Officer в Експресбанк. След година се прехвърлих на позиция Ръководител Проекти. Проектите, по които работех, бяха IT, а екипите се състояха от Програмисти и Бизнес Анализатори. Много предизвикателни oт гледна точна на технология, както и поради необходимостта да се комуникира на различни нива и с множество външни доставчици. В началото беше трудно, много ми помогнаха колегите, предоставените обучения от компанията и вродената ми упоритост. А след време, успешно завършените проекти ми дадоха самочувствие като специалист. 

  „Много обичам да пътувам, като предпочитам дестинации, където мога да се насладя на природата“, казва Ива. Снимка: Личен архив

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  Работя като Scrum Master в Digital Technology Center на Commerzbank. Екипът се занимава с разработването и поддържането на Continuous Delivery Platform. Самата позиция няма превод на български език. Основната задача на Скръм Мастъра е изграждане на добре работещи екипи, които освен че са ефективни, постоянно се развиват. 

  Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Скръм Мастърът е изцяло фокусиран върху хората. Нашата роля е на ментори, лидери, фасилитатори, учители. Помагаме им да израстнат и да се развиват, като в същото време да се чувстват удоволетворени и щастливи, да могат да балансират между служебните си задължения и личния живот. Да работят в екип. Колкото и банално да звучи, група хора не правят екип. За да се изгради екип, е нужно време и целенасочена работа. Всеки човек е различен, с различен опит и виждане за това как нещата трябва да се случват. Екипът трябва да има единна цел и визия. Ние се стремим да създадем безопасна среда, в която хората се чувстват спокойни, уверени и фокусирани върху настоящите задачи и не се притесняват да изпробват нови идеи. Често се налага да работим върху промяна на възгледите и разбиранията (mindset). Успехите и провалите са общи. Когато екипът ни е успешен – и ние сме успешни. 

  Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
  От всеки контакт можем да научим нещо и да обогатим житейския си опит, който в нашата работа е също толкова важен колкото и чисто професионалния опит и знания. Имала съм щастието да работя с чудесни професионалисти и родени лидери и се опитвам да прилагам това, което съм наблюдавала при работата ми с тях. От имена от световната сцена много се възхищавам на Бил Кембъл. Той е съветвал едни от най-успешните ръководители на компании от Силициевата долин,а като Steve Jobs, Larry Page, Mark Zuckerberg и  Jack Dorsey. Бил Кембъл вярва, че за да е успешен един лидер, той на първо място трябва да е човечен и съпричастен към другите. Самият той никога не е бил в светлината на прожекторите, но това не му е попречило да помогне на много хора да бъдат по-успешни и по-щастливи. Споделям разбиранията му и искам да вярвам, че донякъде приличам на него. 

  „ИТ светът е вселена от възможности, но е много важно това, което работиш да ти харесва“, категорична е Ива. Снимка: Личен архив

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  България e в челните места на световните класации по жени заети в IT индустрията. Поради тази причина не считам, че жените срещат специфични предизвикателства само поради факта, че са жени. Ако има такива случаи те по-скоро са изолирани.

  Моето лично предизвикателство е да работя с екипи, които разработват софтуер, без да имам техническо образование. Защото, за да мога да им помогам ефективно, е нужно да имам разбирането за продукта, по който работят. Tова ми коства доста усилия и тук добрата комуникация с екипа е ключова. 

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  Абсолютно съм съгласна, че това е клише. Почти винаги в софтуерните екипи, с които съм работила, е имало много силни професионални женски фигури. Никоя от тях не е споделяла за какъвто и да е вид дискриминация. 

  Сред природата. Снимка: Личен архив

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Пеньо Пенев е казал, че „човекът е човек, когато е на път“. Тази максима до голяма степен се отнася и за мен. Много обичам да пътувам, като предпочитам дестинации, където мога да се насладя на природата вместо например европейски столици. Обичам да съм в компанията на семейстовото ми, както и на четириногия ни приятел, който вземаме с нас винаги, когато е възможно.  

  Също така, от дете любимо занимание ми е да потъна в страниците на хубава книга, като изцяло се откъсна от света. А напоследък много се увличам по изделия от дърво. За съжаление, още нямам уменията, но това хоби определено има място в плановете ми. 

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  ИТ светът е вселена от възможности, но е много важно това, което работиш да ти харесва. Тогава работата ти носи удоволствие и удоволетворение. Затова, ако ви влече постоянно изменящия се свят на технологиите и сте готови да се борите с предизвикателствата, не се колебайте. Преследвайте целите, мечтите си и не се обезкуражавайте. Има много компании с добре разработени въвеждащи програми, които редуцират стреса при започване на ново работно място. За младите хора страхотен шанс дават и IT trainee програмите. При тях с помощта на ментор можете да научите много за кратко време, както и да трупате практически опит.  

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Digital Technology Center Commerzbank AG Sofia Branch в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
  Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
  Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
  Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 60 минути
  преди 6 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 6 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 7 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании
  преди 23 часа
  PISA представи първата си оценка на творческото мислене при 15-годишните
  Българските ученици са с резултат по-нисък от средния за ОИСР