събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3835 прочитания

  Какво жените в ИТ харесват най-много в работата си?

  Какво е най-мотивиращо и интересното в работата им, разказват успешни дами от водещи технологични компании в България
  08 март 2023, 15:49 a+ a- a

  ИТ секторът в България отдавна не е сфера за професионална реализация само на мъже и все повече жени избират кариера в сферата на технологиите. Пример за това са успешните дами, които представяме в рубриката Women in IT на Economy.bg. В Международния ден на жената, 8 март, ви пропомняме какво мотивира жените в ИТ сектора в България и какво най-много харесват в работата си. 

  Станислава Славова - Senior Data Engineer в Blankfactor

   Станислава Славова - Senior Data Engineer в Blankfactor

   Най-важният и мотивиращ фактор за мен са хората, с които работя. Когато преди около година бъдещият ми мениджър ми зададе въпрос на интервюто: „Кое е нещото, което би те накарало да дойдеш да работиш с нас?“ отговорът беше лесен - „Един мотивиран и задружен екип!“. За мен основната движеща сила на една компания са хората в нея, а тук намерих един невероятен екип от професионалисти, с които успяхме да се сработим и сприятелим изключително бързо.  Също така за мен е важно да виждам, че проектите, по които работя, носят стойност на клиентите и да усещам, че моят принос за това е високо ценен.
  Вижте цялото интервю със Станислава Славова за рубриката Women in IT 

  Симона Ласкова, Z back-end Developer в IBM Client Innovation Center Sofia

  Симона Ласкова, Z back-end Developer в IBM Client Innovation Center Sofia

  Най-мотивиращи за мен са хората и възможностите за развитие. Имам изключителен късмет да бъда в екипа на IBM, тук разбрах какво е да бъдеш част от нещо по-голямо. IBM подкрепя възможностите за развитие, по много начини, един от тях е страхотният вътрешен учебен портал, чрез който можем да получим основни знания и да надграждаме с всеки изминал курс, като ние определяме в каква насоченост ще е той. Имаме множество вътрешни програми за служители, в които развиваме нашите технически умения и лидерски качества. Гордост за нас е и програма Rise UP, която цели да подготви следващото поколение от жени лидери в компанията. Освен че  работата ми е интересна, тя предизвиква любопитството да придобивам нови знания, които са специфични и не мога да получа на друго място. 
  Вижте цялото интервю със Симона Ласкова за рубриката Women in IT 

  Вивиан Данчева - Софтуерен Инженер в Amdaris България

  Вивиан Данчева - Софтуерен Инженер в Amdaris България

  Най-хубавата част от нашата професия е, че всеки ден е едно ново предизвикателство, защото се сблъскваме с нови задачи, изискващи нови знания. Няма ден, който да е сходен с предишния, и ученето е всекидневие. Това ми харесва безкрайно, защото се развивам всеки ден и постоянно надграждам уменията си. Откакто започнах работа в Amdaris, работя редом с колеги от различни националности по огромен проект, свързан със здравеопазване, който е сред най-предпочитаните в тази сфера. Това ме кара да се чувствам мотивирана и вдъхновена и да върша работата си с огромно удоволствие. 
  Вижте цялото интервю с Вивиан Данчева за рубриката Women in IT 

  Стела Вълчева – Senior Technical Consultant MS Dynamics 365 в Hitachi Solutions Bulgaria

  Стела Вълчева – Senior Technical Consultant MS Dynamics 365 в Hitachi Solutions Bulgaria

  За най-мотивиращо намирам възможността да уча и да се развивам, както и разнообразните задачи, които имам всеки ден. Едно от любимите ми неща в Hitachi Solutions Bulgaria е Learning & Development програмата, която подкрепя развитието на млади специалисти. Още годината след моето завършване на програмата в Португалия осъществихме наша версия в българския офис, в която взех активно участие като обучител и ментор. Оттогава програмата вече се провежда ежегодно, а аз продължавам да се занимавам с част от обученията, както и с менторство на по-младши служители.
   Вижте цялото интервю със Стела Вълчева за рубриката Women in IT 

  Силвия Александрова - Service Delivery Director в Resolute Software

  Силвия Александрова - Service Delivery Director в Resolute Software

  Най-мотивиращо за мен е това, че имам възможността да вникна и „прегърна“ визията на продукта, да си представя как той би изглеждал, така че да удовлетвори изискванията на клиентите и потребителите. Да предам по най-убедителния и същевременно рационален начин тези изисквания на дизайнерите и софтуерните разработчици. Взаимодействието с всички заинтересовани страни ми дава възможност да превърна въображението си в реалност. Всичко това е много зареждащо и често кара мозъка ми да работи на пълни обороти :) Изключително мотивиращо е, когато знаеш, че заедно с екипа си помогнал на клиент да подобри софтуерните си продукти чрез модернизация.
  Вижте цялото интервю със Силвия Александрова за рубриката Women in IT 

  Димитрина Чонкова - Executive Director в Up2, част от Strypes Group

  Димитрина Чонкова - Executive Director в Up2, част от Strypes Group

  Едно от най-мотивиращите неща в работата ми е промяната, която носим на хората в техния личен и професионален живот. Например сега разработваме платформа за мониторинг и контрол на радиация и радиокативност в лаборатории и болници и сме изключително горди от малкия ни, но все пак важен принос за предпазване на хора в опасна среда на работа, производство на специализирани лекарства и лечение на рак. За мен е изключително ценна средата, в която работя – мотивирани хора, които истински харесват това, което правят, и ежедневно се борят да го правят по-добре. А едно от най-предизвикателните и съответно интересни неща, с които се сблъсквам аз лично, както и целият ни екип е решаването на тотално различни проблеми, тъй като работим за клиенти от различни индустрии. Това развива критичен и гъвкав начин на мислене.
  Вижте цялото интервю с Димитрина Чонкова за рубриката Women in IT 

  Калина Димова - Chief Design Officer, INDUSTRIA

  Калина Димова - Chief Design Officer, INDUSTRIA

  За мен водещи са два аспекта – чисто професионалните предизвикателства и работата с хора. От една страна, ме мотивира откриването на нови и смели решения. От друга, развитието на екипа и колегите – това да виждам как с всеки изминал ден ставаме все по-добри в работата си.
  Вижте цялото интервю с Калина Димова за рубриката Women in IT 

  Милена Сиракова, Главен инженер „Активен дизайн“, GlobalFoundries Bulgaria

  Милена Сиракова, Главен инженер „Активен дизайн“, GlobalFoundries Bulgaria

  На първо място хората – моите колеги. Работя в изключителен екип от млади и талантливи колеги, които непрекъснато се развиват. А спецификата на моята позиция налага да комуникирам ежедневно и с колегите в другите ни офиси – САЩ, Германия, Сингапур, което ми дава много широк поглед над дейностите и процесите в компанията. Но най – интересното в ежедневната ми работа е динамиката – технологиите постоянно се променят, а оттам и нашите ежедневни задачи и умения.
  Вижте цялото интервю с Милена Сиракова за рубриката Women in IT 

  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services

  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services

  Разнообразието е най-мотовиращо за мен! В Balkan Services имаме различни клиенти от разнообразни индустрии и непрекъснато срещаме различни казуси и предизвикателства, свързани с бизнеса им. 

  Винаги съм обичала да съчетавам различни неща и сега имам възможност да говоря с клиенти, да се срещам с интересни личности, които уважавам и да правим така, че технологиите да помагат на хората да стават „суперхора“.
  Вижте цялото интервю с Бояна Ликоманова за рубриката Women in IT 

  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS

  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS

  Работейки в различни компании, които са в сферата на IT индустрията, смея да твърдя, че киберсигурността е най-интересната и най-интригуващата за мен. Силно ме мотивира фактът, че имам възможност да работя с едни от най-добрите експерти по киберсигурност не само в Европа, а и в целия свят. Много е мотивиращо да помагаш на компании да осигурят сигурност на своя бизнес, която да им помогне да запазят дейността си, също така да помагаш на компании да възобновят дейността си след киберинцидент. AMATAS освен компания с ясно изразена бизнес перспектива и резултатно фокусирана  определено е и компания със силно изразена социално отговорна политика. Защитаваме различни мотивиращи каузи в помощ на отделни единици или големи корпорации. Това допринася за повишаване на удовлетвореността от добре и пълноценно свършената работа.
  Вижте цялото интервю с Константина Костадинова за рубриката Women in IT 

  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS

  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS

  Културата и средата на работа в Бош Инженеринг Център София (ИЦС) са много мотивиращи и „заразни“. Това, с което се отличава компанията, е изключително приятелска и семейна среда, отворена култура на комуникация и силен иновативен заряд. Обичам да казвам, че в „Бош“ всеки може да бъде иноватор без значение от позицията и опита си. Компанията предоставя различни платформи и инициативи, които дават възможност да споделиш и реализираш идеите си, ако те резонират с ценностите на Бош #InventedForLife. Проектите, върху които работим, са най-интересното нещо в работата ни. Това са нови и непознати за индустрията решения, които ще променят автомобилите през следващите години. Имаме възможност да надникнем в бъдещето, да бъдем част от трансформирането на индустрията и на света около нас.
  Вижте цялото интервю с Иванка Чолакова за рубриката Women in IT 

  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology

  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology

  Настоящата ми позиция в сървис линията ми дава възможност да работя както като част от мениджърски екип, сътрудничейки си със и заимствайки опит от колеги с повече познания и техническа експертиза, така и като ръководител и ментор на млади специалисти, които подобно на мен преди години тепърва встъпват в света на ИТ услугите. Динамиката на работа и политиките за развитие на таланта в компанията ми дават възможност да развивам и подобрявам техническите си умения чрез проектите, в които участвам.
  Вижте цялото интервю с Ерини Анастасова за рубриката Women in IT 

  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK

  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK

  Най-мотивиращата и интересна част от работата ми е, че постоянно се учат нови неща, средата ме кара да се предизвиквам и да постигам нови цели, да надграждам уменията си. Вдъхновяваща е възможността да работим с нови технологии. Това е нещото, което държи интереса на всеки един от нас в организацията.
  Вижте цялото интервю с Джумле Мехмедова за рубриката Women in IT

  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport

  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport

  Най-много ми харесва, че работата е динамична и креативна. Нуждата от постоянна смяна на фокуса върху проблеми и задачи от различно естество е предизвикателство, а какво по-мотивиращо от едно хубаво предизвикателство. В едни екипи един подход работи добре, в други – не и трябва да съм гъвкава и адаптивна, трябва да умея да се сработвам с всякакви хора и да умея да накарам различни хора да се сработят като екип. Удовлетворението идва с положителната промяна и с успехите на екипа.
  Вижте цялото интервю с Дана Несторова-Петрова за рубриката Women in IT 

  Светлана Костова – Старши Дизайнер в Zariba Games

  Светлана Костова – Старши Дизайнер в Zariba Games

  Всеки ден учим нещо ново. Развиваме креативността си. Най-мотивиращ е крайният резултат и шефът да е доволен.
  Вижте цялото интервю със Светлана Костова за рубриката Women in IT

   

  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито

  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито

  Разнообразието в работния процес е един от най-стимулиращите фактори в работата ми. Радвам се, че всеки ден успявам да разширя и надградя знанията си чрез имплементиране на нови функционалности, преработване на логически връзки или разрешаване на различни проблеми. Това ми дава увереност и ми помага да развивам мисленето, въображението и способността си да откривам нови подходи. Имам страхотни ментори в лицето на някои от по-старшите кадри, които ми помагат във всяко едно предизвикателство. Вярвам, че менторите играят важна роля в началото на професионалния ни път и не само. Благодарна съм, че в „Блубито“ срещнах такива хора, които наистина мога да определя като „моята следваща стъпка“. 
  Вижте цялото интервю с Валентина Михайлова за рубриката Women in IT 

  Елена Коева - .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech

  Елена Коева - .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech

  Това, което ме мотивира, е желанието да видя нещо завършено и работещо, с което да зарадвам не само хората, които са го измислили, но и хората от които ще се използва и чиято работа би се улеснила. Изключително интересно е да наблюдаваш реакциите на хората, когато им представяш нещо, което ти си разработил и да можеш да почувстваш ентусиазма и вълнението им, особено ако е дори по-добро от това, което са искали. 
  Вижте цялото интервю с Елена Коева за рубриката Women in IT 

  Бианка Иванова - Design Team Lead в Appolica

  Бианка Иванова - Design Team Lead в Appolica

  Фактът, че съм в среда от интелигентни хора, които ежедневно намират решения на различни проблеми, ме мотивира. Работата в ИТ сферата ме провокира да мисля и да израствам. Същевременно това, че имам възможността ежедневно да работя с хора с бизнеси в различни ниши, ми помага да обогатявам не само уменията си като професионалист, но и общата си култура като човек. 
  Вижте цялото интервю с Бианка Иванова за рубриката Women in IT 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект